Lasten seurassa -ohjelma

Lapsille mallioppiminen on tärkeää. Jokainen lapsen seurassa alkoholia käyttävä aikuinen, äiti, isä, täti tai vieras, antaa omalla käyttäytymisellään aina mallin lapselle. Siksi jokaisen aikuisen pitäisi pohtia, miten itse käyttää alkoholia lasten seurassa.
Lasten seurassa on Alkon vastuullisuusohjelma, jonka tavoitteena on ehkäistä ja vähentää lapsiin kohdistuvia haittoja, jotka johtuvat aikuisten  alkoholinkäytöstä. Se haastaa pohtimaan, miten vanhempien ja aikuisten kohtuullinenkin alkoholinkäyttö vaikuttaa lasten elämään.

Ohjelman yhteistyökumppaneita ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos,  A-klinikkasäätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Suomen  Vanhempainliitto.Ohjelma nojautuu kolmeen  perusperiaatteeseen:
  1. Alkoholinkäyttöä katsotaan lasten silmin

  2. Katse kohdistuu jokaiseen aikuiseen

  3. Monivuotinen ohjelma tähtää muutokseen

Lapsi ei voi valita vanhempiaan

Mitä jos voisi? Alkon ja A-klinikkasäätiön yhteisen Lasten seurassa -ohjelman Orpokoti-video muistuttaa, ettei lapsi voi valita vanhempiaan. Mutta voisimmeko me valita tapamme toimia käyttäessämme alkoholia lasten seurassa? Syyskuussa 2015 Orpokoti-video sai kunniamaininnan Irlannin Kinsalessa, missä palkitaan lyhytfilmien ja musiikkivideoiden tekijöitä. Pienessä keskiaikaisessa kaupungissa samaan aikaan pidettävä filmifestivaali on käsite harrastajien keskuudessa.

Mä huolehdin äidistä
Fragile - särkyvää -näytelmä välittää koskettavalla tavalla nuorille tärkeää viestiä: aikuisen juominen ei ole nuoren syytä eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin.

Lue lisää Fragilesta

Lasten seurassa -filmit ovat olleet menestystarinoita 

Lasten seurassa -ohjelmassa on tuotettu kolme videota, joissa kaikissa on kiinnitetty huomiota lapsen asemaan aikuisten käyttäessä alkoholia. Ensimmäinen video oli Ääni lapselle.  Seuraava, menestystarinaksi jo muodostunut filmi oli  Hirviöt-video, joka on voittanut useita kansainvälisiä palkintoja. 

Lasten seurassa -ohjelman tavoitteena on pitää yllä keskustelua alkoholin käytöstä lasten seurassa. Ohjelma pyrkii vähentämään alkoholin aiheuttamia haittoja kolmansille osapuolille, erityisesti lapsille.