Mä huolehdin äidistä

Lapsen hätä, pelko, häpeä ja toivottomuus jäävät piiloon alkoholin ongelmakäytön varjossa.

Fragile – särkyvää -näytelmä kertoo tytöstä, jonka äiti on alkoholisti. Isä pakenee kodin ongelmia uppoutumalla töihin ja tytär yrittää pitää huolta äidistä. Äitiä on jatkuvasti ikävä, vaikka hän on läsnä. Lapsen hätä, pelko, häpeä ja toivottomuus jäävät piiloon alkoholin ongelmakäytön varjossa. Alkoholistiperheen nuori muuttuu vastuunkantajaksi. ”Ei mulla ole mitään hätää – mä huolehdin äidistä”. Ennen kaikkea Fragile – särkyvää on kuitenkin kertomus eheytymisestä ja toivosta.

Näytelmän teatteriversio sai ensi-iltansa Suomen kansallisteatterissa toukokuussa 2016. Esityksen lyhyempi versio, MiniFragile, kiertää Suomen kouluissa ja lastenyksiköissä. Näytelmä välittää koskettavalla tavalla nuorille tärkeää viestiä: pahasta olosta saa puhua, aikuisen juominen ei ole nuoren syytä eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin. Esitysten yhteydessä jaetaan tietoa siitä, mistä voi saada apua ja tukea omaan elämäntilanteeseen.

Aikuisten alkoholinkäytöstä ei puhuta riittävästi

Näytelmän nähneiden nuorten palautteissa korostuvat monenlaiset tunteet: ahdistus, viha ja myös empatia kovia kokeneita nuoria kohtaan. Tytön tilanteeseen on helppo samaistua, vaikka omakohtaisia kokemuksia lasisesta lapsuudesta ei olisikaan. Moni nuori kokee, että vanhempien alkoholinkäytöstä ei juurikaan puhuta, vaikka tarvetta siihen olisikin. Näytelmä koetaankin hyväksi keinoksi tuoda arka aihe esille. 

”Tajusin esityksen myötä sen, että ongelmia ei kannata pitää sisällään, vaan niistä täytyy puhua.”


Varjomaailma on paikka nuorille, jotka ovat huolissaan aikuisten päihteidenkäytöstä. Apua on saatavilla myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimesta ja chatista


Fragile – särkyvää -näytelmä on osa Alkon Lasten seurassa -ohjelmaa. Ohjelma haastaa pohtimaan, miten vanhempien ja aikuisten kohtuullinenkin alkoholinkäyttö voi vaikuttaa lasten elämään. Alkon yhteistyökumppaneita ohjelmassa ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, A-klinikkasäätiö, Mannerheimin Lastensuojeluliitto sekä Suomen Vanhempainliitto. 
Näytelmän tyttöä esittää näyttelijä Marjut Maristo ja isää Konsta Mäkelä. Äidin roolia teatteriversiossa esittää tanssija-koreografi Kirsi Törmi.


Fragile-esitys on mahdollista tilata paikkakunnalle. Yhteydenotot: Heikki Törmi, tormi@mac.com, p. 050 520 7790