Lager-oluet ovat raikkaita pohjahiivaoluita

Lagerit ovat raikkaita, tasapainoisia ja helposti lähestyttäviä pohjahiivaoluita. Niiden kevyttä maltaisuutta tasapainottaa miedon aromaattinen humalointi.

Alkon valikoimissa on yli 100 erilaista lager-olutta. Maailman suosituin oluttyyppi vaalea lager on ruokapöydän hyvä yleisolut. 

Lager-sanaa käytetään usein pohjahiivaoluiden yleisnimenä. Pohjahiivaoluihin kuuluvia pääoluttyyppejä ovat kuitenkin myös tumma lager ja pils sekä alkoholipitoisuudeltaan vahvat lagerit. Kullankeltaisia lager-oluita nautitaan lähestulkoon maailman joka kolkassa.

Lager-sana on peräisin Saksasta ja lageroinnista eli oluen kypsyttämisestä kylmässä. Se edistää säilyvyyttä, sillä viileässä hiiva selättää bakteerit. Puhtaan raikkaat lagerit saavat siis makunsa kylmässä, jolloin hiivan työskentely ei tuota sanottavasti käymisaromeita, kuten esimerkiksi aleille ominaista hedelmäisyyttä.

Lagereiden tuoksua voi kuvata kevyen viljaisaksi ja maltaiseksi, makua maltillisesti humaloiduksi, raikkaaksi ja yleensä kuivahkoksi.

Erilaisia lageroluita

Valikoimaamme kuuluu useita erilaisia lageroluita. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen. Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU eli European Bitterness Unit, eurooppalainen katkeropitoisuus) sekä oluen väristä.

Alkoholiton

Tähän alatyyppiin kuuluvat alkoholittomat tai vähäalkoholiset lageroluet.

  • alkoholiprosentti: 0,0–0,5 %

Tutustu valikoimamme alkoholittomiin oluisiin. 

Vähäalkoholinen

Tähän alatyyppiin kuuluvat ns. I-oluet.

  • alkoholiprosentti: 0,6–2,7 %

Tutustu valikoimamme vähäalkoholisiin oluisiin. 

Light

Light-oluet ovat alkoholiprosentiltaan, kantavierteeltään ja kaloreiltaan kepeämpiä kuin lageoluet yleensä.

  • alkoholiprosentti: 2,8–4,2 %
  • katkeropitoisuus: 8–16 EBU
  • väri: vaaleankeltainen

Tutustu valikoimamme kaikkiin lager-oluisiin. 

Pale

Pale on kepeä, raikas kansainvälinen lagertyyli, jonka panossa käytetään usein muutakin kuin ohramallasta, esim. maissia, riisiä tai vehnää.

  • alkoholiprosentti: 4,2–5,3 %
  • katkeropitoisuus: 8–18 EBU
  • väri: vaaleankeltainen–keltainen

Tutustu valikoimamme pale-oluisiin. 

Mannermainen

Mannermainen lager on kansainvälinen oluttyyli, jonka perusta on mannereurooppalaisissa lageroluissa. Kantavierteeltään ja humaloinniltaan se on suomalais-pohjoismaista lageria voimakkaampi. Mannermaisiin lagereihin kuuluvat myös tšekkilagerit.

  • alkoholiprosentti: 4,6–6,0 %
  • katkeropitoisuus: 18–25 EBU
  • väri: vaaleankeltainen–kullankeltainen–kupari

Tutustu valikoimamme mannermaisiin lager-oluisiin. 

Helles

Helles on saksalaisten lagereiden päätyyli. Siinä on kepeän viljainen tai maltainen maku ja puhdas humalointi. Kokonaisuus on raikas ja hieman kuiva.

  • alkoholiprosentti: 4,7–5,4 %
  • katkeropitoisuus: 16–22 EBU
  • väri: keltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme helles-oluisiin. 

Dortmunder

Dortmunder tai export tai dortmunder export, on Dortmundin kaupungista Saksasta tuleva tai sen tyylisuuntaa kunnioittava lagerolut. Maultaan se on raikkaan tasapainoinen ja selkeän humalakatkeroinen. Kantavierteeltään dortmunder on vahvempi kuin helles tai pils.

  • alkoholiprosentti: 4,8–6,0 %
  • katkeropitoisuus: 20–30 EBU
  • keltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme dortmunder-oluisiin. 

Wiener

Wiener on lagerolut, jonka Anton Dreher kehitti Wienissä 1800-luvun puolivälissä. Wienerin maussa korostuu pehmeä, maltainen makeus ja selkeä humalointi, joka jättää kuivahkon jälkivaikutelman.

  • alkoholiprosentti: 4,5–5,5 %
  • katkeropitoisuus: 18–30 EBU
  • väri: meripihka–kupari

Tutustu valikoimamme kaikkiin lager-oluisiin. 

Oktoberfest

Oktoberfestissä on täyteläisen maltainen aromi. Aromia täydentää keskiasteinen humalointi, mikä jättää kokonaisuuden pehmeän vivahteikkaaksi. Tätä oluttyyppiä pannaan syksyisen Oktoberfest-olutjuhlan kunniaksi.

  • alkoholiprosentti: 4,8–6,3 %
  • katkeropitoisuus: 20–28 EBU
  • väri: meripihka-kupari

Tutustu valikoimamme oktoberfest-oluisiin. 

Märzen

Märzenissä on täyteläisen maltainen aromi. Aromia täydentää keskiasteinen humalointi, mikä jättää kokonaisuuden pehmeän vivahteikkaaksi. Märzeniä pannaan yleensä juhlien kunniaksi, esim. jouluksi. Luonteeltaan se on lähes sama kuin oktoberfestolut.

  • alkoholiprosentti: 4,8–6,3 %
  • katkeropitoisuus 20–28 EBU
  • väri: meripihka-kupari

Tutustu valikoimamme märzen-oluisiin.