Vahvassa lageroluessa voi aistia rikasta maltaisuutta

Vahvan lageroluen maussa on makeutta ja runsaamman alkoholin tarjoamaa pyöreyttä. Oluessa voi aistia rikasta maltaisuutta, karamellisuutta, toffeisuutta ja jopa hienoista luumuisuutta tai kaakaota.

Saksalaiset määrittelivät tarkasti, mitä sikäläinen vahva lager on. Bock-nimellä tunnetun vahvan lagerin kantavierreväkevyyden eli vierteen sokeripitoisuuden on oltava yli 16 prosenttia ja alkoholitilavuuden yli 6,7 prosenttia. Maltaisen makea bock, meikäläisittäin pukkiolut, on katkeropitoisuudeltaan matala ja väriltään yleensä kuparinen tai ruskea. Doppelbock on piirun verran vahvempaa.

Bock-oluiden synnyinsija on Ala-Saksissa Einbeckin kaupungissa, jossa väitetään olleen keskiajalla peräti 700 panimoa. Kaupungin olut oli vahvaa, ja se säilyi hyvin. Kun Einbeckin kaupunki keksi lahjoittaa bockiansa Martti Lutherin häihin vuonna 1525, oli oluen maine vuosisadoiksi taattu.

Erilaisia vahvoja lagereita

Valikoimaamme kuuluu useita erilaisia vahvoja lagereita. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen. Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU eli European Bitterness Unit, eurooppalainen katkeropitoisuus) sekä oluen väristä.

Vahva lager

Vahva lager muistuttaa bockoluita, mutta usein se on kantavierteeltään vähän kepeämpi. Tällaisia oluita ovat esim. baltialaiset, slaavilaiset ja suomalaiset vahvat lagerit.
Maultaan vahvat lagerit ovat pehmeän makean maltaisia ja lämmittäviä oluita.

  • alkoholiprosentti: > 5,9 %
  • katkeropitoisuus: 15–20 EBU
  • väri: vaaleankeltainen–meripihka

Tutustu valikoimamme vahvoihin lagereihin.

Maibock

Maibock on kevään juhlaan (toukokuu = Mai) pantu, suhteellisen tuore, vaaleahko bockoluttyyppi. Se on makean maltainen oluttyyppi, joka on väriltään hieman perinteisiä bockoluita vaaleampi ja humaloinniltaan voimakkaampi.

  • alkoholiprosentti: 6,3–7,4 %
  • katkeropitoisuus: 23–35 EBU
  • väri: meripihka – tumma meripihka

Tutustu valikoimamme vahvoihin lagereihin.

Bock

Bock eli pukkiolut on makean maltainen oluttyyppi, jossa matala katkeropitoisuus aistittavissa. Maultaan se on pehmeän pyöreä. Tuoksussa voi olla kevyttä paahtoleipää ja karamellisuutta.

  • alkoholiprosentti: 6,3–7,2 %
  • katkeropitoisuus: 20–27 EBU
  • väri: kupari–ruskea

Tutustu valikoimamme Bock-lagereihin.

Doppelbock

Doppelbock eli tuplapukki on vahvempi kuin bock. Perinteisesti saksalaisten doppelbockien nimessä on or-pääte. Nykyään doppelbockoluita pannaan kaikkialla maailmassa. Doppelbockit ovat täyteläisen maltaisia ja lämpimän alkoholisia ja maussa on selkeää makeutta ja karamellisuutta. Tummemmissa versioissa on jopa suklaisia aromeja.

  • alkoholiprosentti: 6,7–10,0 %
  • katkeropitoisuus: 16–26 EBU
  • väri: meripihka–tummanruskea

Tutustu valikoimamme Doppelbock-lagereihin.


Eisbock

Eisbock eli jääpukki on perinteinen saksalainen oluttyyli, jossa vahvuutta saadaan lisää jäädyttämällä doppelbockia ja poistamalla siitä jää. Nykyään eisbockit eivät välttämättä ole vahvempia kuin doppelbockit, vaan nimitys viittaa perinteiseen valmistustyyliin. Maussa on selkeästi alkoholin tuomaa lämpöä sekä karamellisuutta ja usein suklaisuutta.

  • alkoholiprosentti: 9–14
  • katkeropitoisuus: 25–35 EBU
  • väri: kupari–tummanruskea

Tutustu valikoimamme vahvoihin lagereihin.