Kepeän raikas vehnäolut

Vehnäolut on kesäisen hedelmäinen oluttyyli. Oluet vaihtelevat vaaleista, kirkkaista oluista tumman sameisiin. Aromissa voi havaita vaniljaa, sitrusmaisuutta, banaania ja mausteisuutta.

Alkon valikoimissa on yli 60 vehnäolutta. Saksa on kuuluisa vehnäoluistaan. Vehnä antaa olueen hedelmäistä raikkautta ja terhakkaa hapokkuutta. Vehnä jättää jälkensä myös oluen väriin: lopputuloksessa on sekä kuultavuutta että vehnän proteiinien ansiosta luonnollista sameutta.

Korkeasta lasista nautitun, kepeän raikkaan vehnäoluen kruunaa kuohkea vaahtokukka. Juuri pumpulimainen pysyvä vaahto on olennainen osa vehnäoluita, sillä vehnässä on runsaasti vaahdonmuodostusta edistäviä proteiineja.

Vehnäoluiden esikuvana pidetään baijerilaisia hefeweizeneitä. Ne ovat pintahiivalla melko korkeassa lämpötilassa käytettyjä oluita, jotka jatkavat elämäänsä pullossa. Mukana on näet hiivaa ja tilkka vierrettä, jotka yhdessä aikaansaavat jälkikäymisen ja siten runsaan hiilidioksidipitoisuuden.

Niille, jotka haluavat juoda vehnäoluensa kirkkaana, on olemassa suodatettu ja helpommin lähestyttävä alatyyppi nimeltään kristallklar. Myös tummemmasta oluesta pitäville on tarjolla maltaisempi ja täyteläisempi alatyyppi dunkles. Eri vehnäoluiden tuoksuja yhdistää usein banaanin, omenan, vaniljan ja jopa purukumin tuoksu sekä fenolisuus, jota ammattimaistajat kuvaavat lääkemäiseksi.

Belgiasta kotoisin oleva valko-olut eli witbier on sekin samea, kermanvalkoinen, raikas ja sitruksinen oluttyyppi, johon on käytetty ohran ohella kolmasosa mallastamatonta vehnää kepeyttä antamaan. Makuelämystä ryydittävät korianteri ja curaçao-appelsiinin kuori.

Erilaisia vehnäoluita

Valikoimaamme kuuluu useita erilaisia vehnäoluita. Tyypit on lueteltu miedosta voimakkaaseen. Tyyppiselostuksen lopussa on maininta alkoholi- ja katkeropitoisuudesta (EBU eli European Bitterness Unit, eurooppalainen katkeropitoisuus) sekä oluen väristä.

Vehnäolut

Vehnäolut on usein alkuperäisiä vehnäoluttyyppejä helpommin lähestyttävä olutalatyyppi. Se voi olla myös maustettu, ja se voi olla joko suodattamaton tai suodatettu. Tätä yleisvehnäoluttyyppiä tehdään useissa maissa.

 • alkoholiprosentti: 4,0–6,8 %
 • katkeropitoisuus: 8–20 EBU
 • väri: vaaleankeltainen–kullankeltainen

Tutustu valikoimamme vehnäoluisiin.

Witbier

Witbier eli bière blanche eli valko-olut on Belgiasta kotoisin oleva, vaalea, samea vehnäoluttyyli. Witbierissä on hyvin raikas ja sitruksinen maku. Aromia täydentää usein mausteisuus, joka tulee esim. korianterista tai curaçao-appelsiininkuoresta. Witbierissä käytetään mallastamatonta vehnää, mikä antaa oluelle lisää kepeyttä.

 • alkoholiprosentti: 4,5–5,5 %
 • katkeropitoisuus: 8–15 EBU
 • väri: vaaleankeltainen–keltainen

Tutustu valikoimamme Witbier-oluisiin.

Kristallweizen

Kristallweizen on saksalaisen vehnäoluen suodatettu (Kristall = kristallinkirkas) alatyyppi. Aromiltaan se on perinteistä saksalaista vehnäolutta kepeämpi ja siksi helpommin lähestyttävä. Kristallweizen on belgialaista witbieriä aromikkaampi olut, ja siinä käytetään mallastettua vehnää mallastamattoman sijaan. Kristallweizenin maussa on makeaa hedelmäisyyttä ja raikasta kirpeyttä. Tuoksussa on omenaa, luumua, banaania, sitrusta, vaniljaa tai jopa purukumia. Tuoksussa voi myös olla mausteisuutta (mm. neilikkaa, pippuria) tai jopa nahkaisuutta ja lääkemäisyyttä.

 • alkoholiprosentti: 4,5–5,5 %
 • katkeropitoisuus: 8–15 EBU
 • väri: vaaleankeltainen–meripihkanruskea

Tutustu valikoimamme vehnäoluisiin.


Hefeweizen

Hefeweizen on raikas, perinteinen saksalainen samea vehnäoluttyyppi, jossa hiiva (Hefe) on mukana. Se on belgialaista witbieriä aromikkaampi olut, ja siinä käytetään mallastettua vehnää mallastamattoman sijaan. Hefeweizenin maussa on makeaa hedelmäisyyttä ja raikasta kirpeyttä. Tuoksussa on omenaa, luumua, banaania, sitrusta, vaniljaa tai jopa purukumia. Tuoksussa voi myös olla mausteisuutta (mm. neilikkaa, pippuria) tai jopa nahkaisuutta ja lääkemäisyyttä.

 • alkoholiprosentti: 4,5–5,5 %
 • katkeropitoisuus: 8–15 EBU
 • väri: vaaleankeltainen–meripihkanruskea

Tutustu valikoimamme Hefeweizen-oluisiin.

Dunkelweizen

Dunkelweizen on perinteisen saksalaisen vehnäoluen tumma (dunkel) versio. Olut saa värinsä tummaksi paahdetuista münchner- ja wienermaltaista. Perustuoksultaan dunkelit ovat muiden weizeneiden tyylisiä, joskin tuoksu on hennompi. Tuoksua täydentää tummien maltaiden runsas karamellisuus ja jopa suklaiset aromit.

 • alkoholiprosentti: 4,5–5,5 %
 • katkeropitoisuus: 8–15 EBU
 • väri: meripihka–ruskea

Tutustu valikoimamme Dunkelweizen-oluisiin.

Weizenbock

Weizenbock on erittäin runsasalkoholinen vehnäoluttyyppi. Se vastaa tyyliltään muita saksalaisia vehnäoluita, mutta alkoholin vahvuus ja makeus tuo oman lisänsä. Weizenbockissa on myös maltaiden tuomaa leipäisyyttä ja tummaa karamellisuutta.

 • alkoholiprosentti: 6,5–8,0 %
 • katkeropitoisuus: 10–20 EBU
 • väri: kuparinruskea–ruskea

Tutustu valikoimamme Weizenbock-oluisiin.