Siideritietovisa

Testaa tästä, kuinka paljon tiedät siidereistä.

1. Mikä on teollisen ja klassisen siiderin ero?

A. Valmistustapa

B. Alue, jossa se valmistetaan

C. Käyttötarkoitus

D. Hedelmä, josta se valmistetaan

2. Missä maassa jääsiideri on keksitty?

A. Espanjassa

B. Kanadassa

C. Ranskassa

D. Suomessa

3. Kuinka monta omenaa tarvitaan yhteen siiderilitraan?

A. n. 50

B. n. 10

C. n. 30

D. n. 15

4. Mistä maasta kaupallinen siideri on alun perin kotoisin?

A. Espanjasta

B. Kanadasta

C. Ranskasta

D. Suomesta

5. Kuinka pitkälle ulottuu siiderin historia?

A. 1500-2000 eaa.

B. 90-luvun puoleenväliin

C. 1500-luvulle

D. 1800-luvulle

6. Mikä maa on maailman suurin siiderinvalmistaja?

A. Ruotsi

B. Espanja

C. Ranska

D. Iso-Britannia

 

Oikeat vastaukset: 1A, 2B, 3D, 4A, 5A, 6D

1A: Teollinen siideri valmistetaan mehusta, klassinen siideri oikeasta omenasta.

2B: Jääsiideri on lähtöisin Kanadan Quebecistä, jossa kylmät olot mahdollistavat omenien poimimisen jäisinä.

3D: Tarvittavien omenoiden määrä vaihtelee hieman niiden koon mukaan, mutta yhteen siiderilitraan tarvitaan noin 15 omenaa.

4A: Ensimmäiset kaupalliset siiderit ovat lähtöisin Espanjasta noin 1000 vuotta sitten.

5A: Ensimmäiset havainnot siideristä ovat Mesopotamiasta vuodelta 1500-2000 eaa.

6D: Iso- Britannia valmistaa jopa puolet kaikista maailman siidereistä.