Italian kuohuviinit valloittavat

Italiasta on tullut suosittu kuohuviinimaa, kun etenkin prosecco on valloittanut maailmaa. Se ei kuitenkaan ole maan ainoa kupliva viinityyppi, vaan myös esimerkiksi huippulaadukas franciacorta ansaitsee paikkansa valokeilassa.

Tutustu italialaisiin kuohuviineihin


Franciacorta on Italian vastaus samppanjalle

Franciacortan viinialue

Kirkasvetisen Iseo-alppijärven eteläpuolella Pohjois-Italian Lombardiassa kasvatetaan viinirypäleitä aivan erityiseen kuohuviiniin. Kukkulaisen alueen ylpeys DOCG Franciacorta on Italian vastaus samppanjalle, eivätkä alueen viinit kalpene kilpailussa ranskalaisserkkujensa kanssa.

Viinialue sijaitsee kauniissa maisemissa Alppien eteläpuolella. Champagneen verrattuna alue on hyvin pieni, mutta tuottajia on jo yli 100. Franciacorta on italialaisittain suhteellisen tuore viinityyppi, sillä se syntyi vasta 1960-luvulla. Alue on kuitenkin historiallista viiniseutua. Nimi on tarkoittanut yksinomaan kuohuviinejä 1990-luvulta lähtien, ja tuolloin luotiin myös alueen tiukat säännöt niin viinin viljelylle kuin valmistukselle.

Pieni mutta laadukas franciacorta

Kotimassaan Italiassa franciacorta on suosittu viinityyppi, joten suurin osa tuotannosta nautitaan vielä siellä. Franciacortat ovat korkealuokkaisia kuohuviinejä, joiden maussa tuntuu alueen panostus laatuun. Tyylissä painottuu raikas hapokkuus ja vivahteikas hedelmäisyys, minkä lisäksi aromeissa on pullokypsytyksen antamaa moniulotteisuutta.

Rapsakka, makuja leikkaava hapokkuus sekä vivahteikkuus tekevät franciacortasta monikäyttöisen viinin. Se on mainio aperitiivi tai juhlahetkien malja ja toimii monipuolisesti myös ruokapöydässä. Viinin voi yhdistää esimerkiksi kalaan, äyriäisiin tai jopa vaaleaan lihaan.

Champagnesta tutut rypäleet

Franciacortan rypäleet poimitaan käsin

Franciacortaan käytettävät rypäleet poimitaan käsin ja tuodaan viininvalmistukseen kokonaisina terttuina. Laatu syntyy samankaltaisista elementeistä kuin samppanjankin. Molemmat tehdään kuohuviinien perinteisellä menetelmällä ja myös franciacortan raaka-aineena käytettävät rypälelajikkeet ovat pitkälti tuttuja Champagnen alueelta.

Franciacortan tärkein lajike on Chardonnay, joka antaa kuohuviineihin ympäri maailman eleganssia ja raikasta vivahteikkuutta. Sitä täydentää punainen Pinot Nero eli Pinot Noir, joka tuo viiniin lisää ryhtiä ja runsautta. Kolmas, hieman vähemmän arvostettu lajike on Pinot Bianco eli Pinot Blanc, jota saa olla viinin rypälesekoituksessa korkeintaan 50 prosenttia.

Uutuutena sekoituksessa sallitaan nyt myös alueen oma perinnelajike Erbamat, jota on saanut olla satovuodesta 2017 lähtien mukana 10 prosenttia. Myöhään kypsyvä ja hapokas vaalea lajike auttaa tuottajia pitämään viiniensä tyylin raikkaana ilmaston lämmetessä.

Perinteisellä menetelmällä kuplat syntyvät toisessa käymisessä

Franciacorta valmistetaan perinteisellä menetelmällä

Perinteisen valmistusmenetelmän ytimessä on, että kuplimattomat perusviinit saavat kuplansa toisessa käymisessä, joka tapahtuu pulloissa. Niissä viini saa myös kypsyä hiljalleen hiivasakan kanssa, mikä antaa aromiin laatukuohuviineille ominaisia paahteisia ja pähkinäisiä sävyjä.

Franciacortassa pullokypsytyksen minimiaika on itse asiassa hieman pidempi kuin perussamppanjan, 18 kuukautta. Vuosikerrallisia millesimato-viinejä pitää kypsyttää pulloissa peräti 30 kuukautta.

Panostus laatuun ja työläät menetelmät tarkoittavat, että franciacorta on harvoin halpaa. Hinnat vaihtelevat hieman yli 20 eurosta jopa yli 100 euroon.

Prosecco on Italian kuohuviineistä menestynein

Prosecco on nykyisin Italian merkittävin kuohuviini, josta on noussut valtava menestys 10 viime vuoden aikana. Viinialue DOC Prosecco rajattiin vasta vuonna 2009, ja sen keskelle määriteltiin erityisen laadukkaat ala-alueet DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco ja DOCG Asolo Prosecco.

Proseccon suosion takana on hedelmäinen, helposti lähestyttävä makumaailma, joka tekee siitä mainion aperitiivin, seurustelujuoman tai useimpien juhlavieraiden makuun sopivan maljan. Proseccot valmistetaan yleensä menetelmällä, jossa viini saa kuplansa tankeissa, joten mukana ei ole pullokypsytyksen aromeja.

Astit ovat suosittuja Suomessa

Astin useimmiten makeat kuohuviinit ovat olleet suosittuja Suomessa jo pitkään. Piemontesta Astin kaupungin läheisyydestä tulevat viinit saavat runsautta erittäin aromaattisesta Moscato-lajikkeesta. Parfyyminen aromikkuus tekee niistä erinomaisia jälkiruokaviinejä, jotka sopivat makeille herkuille laidasta laitaan.

Lambrusco sopii vaikka antipastojen seuraan

Lambrusco taas on rikkaasta ruokakulttuuristaan tunnetun Emilia-Romagnan maakunnan perinteinen viini, joka voi olla kuohuviini, mutta taitaa olla Suomessa tutuin pirskahtelevana punaviininä. Samalla nimellä tehdään myös valko- ja roseeviinejä, ja Lambrusco on lisäksi ryhmä maakunnan rypälelajikkeita. Punainen, runsaan hedelmäinen ja usein hieman makea lambrusco kannattaa pitää mielessä vaikkapa leikkeleitä ja juustoja notkuvan antipasto-tarjottimen parina.

Pieni kuohuviinisanasto italialaisittain

 • Alta Langa – 2000-luvun alussa lanseerattu perinteisen menetelmän kuohuviinien viinityyppi Piemontesta

 • Asti – pikkukaupunki Piemontessa ja myös makean kuohuviinityypin nimi

 • Brachetto d’Acqui – punainen makea kuohuviini tai helmeilevä viini Piemontesta

 • Franciacorta – perinteisen menetelmän kuohuviini Lombardiasta

 • Glera – proseccon aromikas lajike

 • DOC (Denominazione di Origine Controllata) – kirjainlyhenne alueen tai viinityypin nimen edessä kertoo, että kyseessä on määritelty laatuviini

 • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – kertoo saman kuin DOC, mutta on sitä korkeampi laatuviinien luokka

 • Lambrusco – yleensä punainen kuohuviini tai helmeilevä punaviini Emilia-Romagnasta, myös ryhmä maakunnan rypälelajikkeita

 • Metodo Martinotti – italialainen nimi kuohuviinien tankkimenetelmälle, juontuu kehittäjän nimestä. Ranskalaiset käyttävät oman maanmiehensä Charmat’n nimeä

 • Metodo Classico – viini on tehty perinteisellä kuohuviinimenetelmällä, joka tunnetaan myös samppanjamenetelmänä

 • Millesimato – vuosikertaviini

 • Moscato – erittäin aromikas lajike, josta Astin kuohuviinit valmistetaan

 • Prosecco – Koillis-Italian viinityyppi, joka on useimmiten kuohuva ja tehty tankkimenetelmällä

 • Riserva – erityisen pitkään kypsytetty viini

 • Satèn – yksinomaan vaaleista Chardonnaysta ja Pinot Biancosta valmistettu franciacorta, jossa on hieman tavallista vähemmän painetta

 • Spumante – kuohuviini

Teksti Lasse Pakarinen, Kuvat Getty images ja All over press

Italian kuohuvat Alkon valikoimassa

Alkon hyllyillä ja verkkokaupassa on tarjolla yli 200 italialaista kuohuviiniä. Joukossa on parikymmentä franciacortaa, noin 120 proseccoa sekä yli 10 kuohuviiniä Astin alueelta.