Suomalaisissa marjaviineissä on potentiaalia maailmanvalloittajiksi

Metsämme ovat pullollaan laadukkaita raaka-aineita, joita voisi sanoa parhaiksi koko maailmassa.

Suomalaisten marjaviinien laadussa maistuu kotimaiset marjamme. Pohjoisten olosuhteidemme valoisat kesät ja sopiva lämpötila ovat marjoille optimaalisia. Marjaviinejä voi tehdä yhdestä marjalajikkeesta tai eri lajeja sekoittamalla, jolloin saadaan luotua vivahteikkaita makuharmonioita.

Hyvät marjaviinit nostavat jalustalle juuri oman marjansa hienoimmat piirteet. Marjaviinit ovat lähtökohtaisesti tarkoitettuja nautittavaksi lähellä ostohetkeä, eikä niitä juuri kannata kypsytellä kellarissa, sillä säilytys ei paranna niiden laatua.

Tilaviinit valikoimissamme

Miten marjaviinit sopivat nautittaviksi?

Useimpia marjaviinejä pystyy käyttämään täysin samaan tapaan kuin rypäleviinejäkin. Ne istuvat hienosti seurusteluun tai ruokapöytään, sillä marjaviineistä löytyy useita makeusasteita kuivasta puolikuivaan ja makeaan.

Parhaimmillaan kuivemmat marjaviinit ovat kasvis-, kala- ja linturuokien kanssa. Siltoja annosten ja juomien välille voi rakentaa käyttämällä samoja marjoja myös lautasella. Makeammat marjaviinit sopivat saumattomasti erilaisten jälkiruokien kanssa. Silloin kannattaa muistaa, että viinin on syytä olla makeampaa kuin jälkiruoan.

Miten marjaviinit poikkeavat rypäleviineistä?

Marjaviinit ovat muutoin kuin rypäleviinejä, mutta niissä käytetään rypäleiden sijaan marjoja. Suurin ero valmistuksessa on se, että marjaviineihin lisätään käymisvaiheessa sokeria, sillä marjat eivät sisällä luontaisesti sokeria yhtä paljon kuin rypäleet. Ilman lisättyä sokeria marjat eivät tuota viineille riittäviä alkoholimääriä.

Alkoholittomat juomat syntyvät samoilla metodeilla, lukuun ottamatta käymistä. Ne sopivat ruokajuomaksi läpi aterian, mutta parhaimmillaan ne ovat alkumaljoina kohottamassa tunnelmaa tai alkupalojen seurassa.

Trendit 2022

Marjaviinien suosiossa näkyvät yleiset trendit. Kuohuvat ovat nosteessa, roseeviinit samaten. Myös alkoholittomien suosio on kasvanut entisestään.