Syksyn rypäle on pinot noir

Vivahteikas ja läpikuultavan punainen pinot noir -viini sopii moniin syksyisiin ruokiin.

Pinot noir on monikäyttöinen viini, joka viihtyy etenkin syksyn ruokien kanssa. Tämä viini ei yleensä myöskään kaipaa vuosien varastointia.

Minkä ruokien kanssa pinot noir maistuu?

Herkkutatit ja muut sienimetsän antimet sekä riistalinnut sisältävät maanläheisiä, metsäisiä makuja, joita hapokkaan marjaisa, keskitäyteläinen pinot noir nostaa esiin. Voimakkaan tanniininen ja täyteläinen punaviini sen sijaan peittää nämä herkät maut.

Kana ja lisukkeista riippuen myös paistettu vaalea kala maistuu pinot noirin kanssa, samoin uuden sadon haudutetut juurekset. Pinot noir sopii myös mietojen juustojen, kuten brien, seuraan.

Mihin makutyyppiin pinot noir kuuluu?

Viinit löytyvät Alkon makutyyppiluokittelussa useimmiten luokista marjaisa ja raikas tai vivahteikas ja kehittynyt. Kuumemmassa ilmastossa tuotetut pinot noirit voivat myös olla makutyyppiä mehevä ja hilloinen.

Pinot noir -viinit ovat yleensä keskitäyteläisiä tai keveitä ja niiden punainen väri on läpikuultava. Tuoksu vaihtelee viinin alkuperän ja iän mukaan, mutta tyypillisiä ovat kirsikan sekä yrttien aromit. Kypsemmissä viineissä voi olla kuivien lehtien ja orvokkien vivahteita.

Pinot noirin tuoksu on pääsääntöisesti pehmeä ja vivahteikas. Siksi joidenkin viinien maun hapokkuus ja karpaloinen terävyys saattaa yllättää. Ruoka pehmentää viinin makua.

Mistä pinot noir tulee?

Tämän viinin kotiseutua on Ranskan Bourgogne, jossa rypälettä on viljelty vuosisatoja ja jossa edelleen tuotetaan klassiset pinot noir -viinit. Niiden maku vaihtelee hapokkaasta ja terävän marjaisesta samettiseen ja orvokkiseen. Tyylikkäitä pinot noireja tuotetaan myös muilla viileillä alueilla. Kuumassa ilmastossa rypäleet kypsyvät varhain eikä niihin kehity yhtä moninaisia aromeja.

Hyvistä pinot noir -viineistä ovat tunnettuja Yhdysvalloissa muun muassa Oregonin osavaltio sekä Kalifornian Carneros sekä Russian River. Uudessa-Seelannissa maineikas on Martinborough’n alue.

Etelä-Afrikassa, Australiassa ja Chilessä parhaat pinot noirit tulevat ylängöiltä tai viilentävien merivirtojen ääreltä. Saksassakin rypäletta kasvatetaan, ja siellä se tunnetaan nimellä Spätburgunder.

Minkä ikäisenä pinot noir on parhaimmillaan?

Pinot noir on nuorena hedelmäistä ja nautittavaa. Arvokkaat pinot noirit esimerkiksi Bourgognesta kehittyvät varastossa vuosikausia. Viinit eivät pääsääntöisesti ole yhtä pitkäikäisiä kuin esimerkiksi Bordeaux-viinit.

Miksi pinot noir maksaa usein enemmän?

Pinot noiria ei ole yhtä helppo viljellä kuin muita tunnettuja tummia rypäleitä. Rypäle on ohutkuorinen, ja se kärsii helposti kasvitaudeista. Viini myös laimenee ja latistuu, jos köynnösten satoa ei rajoiteta. Tästä syystä viinin tuottaminen on työlästä, mikä selittää usein kalliimman hinnan.

Katso myös nämä