Syrah vs. Shiraz, onko viineillä eroa?

Syrahin ja Shiraz’n välillä ei tarvitse valita, sillä ne ovat täysin sama rypälelajike. Nimi Syrah on käytössä etenkin lajikkeen kotikonnuilla Ranskassa, Shiraz taas on yleisesti käytössä Australiassa. Rypäleestä tehdyt viinit ovat yleistäen muhkeita ja maanläheisiä.

Syrah on tumma klassikkorypäle, josta tehdään niin maukkaita perusviinejä kuin vivahteikkaita huippuja, jotka kruunaavat juhla-aterian.

Lajike sopii monen makuun.

”Syrah on aika lailla rypäle, josta tehdään suomalaiseen suuhun sopivia viinejä. Niissä on lämmintä tummaa hedelmäisyyttä sekä maanläheisyyttä”, sanoo Suvi Juustovaara-Louhelainen, joka työskentelee Alkossa myyjänä ja kouluttajana.

Lajike tunnetaan myös nimellä Shiraz, joka on yleinen etenkin Australiassa sekä muualla Euroopan ulkopuolella. Molemmat lajikenimet ovat kuitenkin käytössä ympäri maailman.

Nimivalinta saattaa kuitenkin kertoo viinin tyylistä: shiraz’t ovat usein australialaiseen tapaan syrahviinejä muhkeampia.

Tutustu Syrah-lajikkeeseen:

Mistä Syrah on kotoisin?

Syrah on vanha lajike, joka on syntynyt Kaakkois-Ranskassa luonnollisena rypälelajikkeiden risteymänä.

Ranskan Rhône on klassisin alue, mistä syrahviinejä tulee. Sitä viljellään siellä edelleen paljon”, Juustovaara-Louhelainen kertoo.

Hänen mukaansa Rhônen viinit ovat hyvä ryhmä aloittaa tutustumaan Ranskan punaviinien arvoalueisiin. Etenkin Etelä-Rhônen viinit ovat maan muita klassikoita helpommin lähestyttäviä.

Mitkä ovat Syrah’n tyypilliset aromit?

Syrah'n tyypilliset aromit

Syrah’n tyypillisiä vivahteita ovat etenkin tumma marjaisuus sekä tammen antamat sävyt.

”Lämmin ei ole aromi, mutta sana kuvaa hyvin Syrah’n makua”, Juustovaara-Louhelainen summaa.

Syrah- ja shirazviineissä voi havaita esimerkiksi:

 • karhunvatukkaa tai vadelmaa
 • herukoita
 • luumuhilloa
 • mustapippuria
 • savua
 • tammikypsytyksen antamia vaniljan, lämpimän mausteisuuden ja tammen sävyjä.

Millaisia viinejä Syrah’sta tehdään?

Syrah sopii mehevien ja hilloisten viinien ystäville

Juustovaara-Louhelainen kertoo suosittelevansa syrahviinejä asiakkaille, jotka pitävät esimerkiksi Chilen tai Italian mehevistä ja hilloisista punaviineistä. Syrah’ssa on usein samankaltaista täyteläisyyttä.

 • Syrah/Shiraz-lajikkeen punaviinit ovat usein tummia väriltään, täyteläisiä ja kypsän hedelmäisiä. Tanniineita on, mutta ne tuntuvat pehmeiltä.
 • Lajikkeesta tehdään myös rotevampia viinejä, joissa on enemmän ruokapöytään sopivaa hapokkuutta ja ryhdikästä tanniinisuutta.
 • Syrah/Shiraz on usein viinin ainoa lajike, mutta sitä käytetään myös sekoitteissa. Klassisin yhdistelmä on GSM eli Grenache-Syrah-Mourvèdre, Australiassa Shiraz saa toisinaan parikseen Cabernet Sauvignonin.
 • Roseeviineissä lajike on osa Provencen klassikkoroseiden sekoitusta. Jos sitä käytetään ainoana rypäleenä, rosee on usein tavanomaista tummempi ja runsaampi.
 • Joskus lajiketta käytetään myös kuohuviineihin.

Missä Syrah’ta viljellään?

Syrah on etenkin lämpimien viinialueiden rypäle.

”Syrah menestyy hyvin lämpimässä, sillä se kestää lämpöä ja kuivuutta. Se pystyy kasvamaan myös haastavassa maaperässä”, Juustovaara-Louhelainen kertoo ja nostaa esimerkkinä Châteauneuf-du-Papen alueen, missä maaperänä on monin paikoin paksu kerros Rhônejoen ja jääkauden muotoilemia kivenmurikoita.

Köynnösten kasvupaikka vaikuttaa viinin luonteeseen. Viileässä viineistä tulee heleän marjaisia ja keskitäyteläisiä, kuumassa kypsän hedelmäisiä ja täyteläisiä.

Rhône

 • Rhônen jokilaakso Ranskassa on Syrah’n alkuperäistä valtakuntaa.
 • Alue jaetaan Pohjois- ja Etelä-Rhôneen. Pohjoisessa lajiketta käytetään usein yksin, etelässä sekoitukset ovat yleisin viinityyppi. Etelä tuottaa pohjoista enemmän viiniä.
 • Pohjois-Rhônessa lajikkeesta tehdään hyvin tummia, voimakkaita, rotevia ja kypsytyskestäviä viinejä, joita joskus pehmennetään lisäämällä joukkoon hieman vaaleaa Viognier-lajiketta. Se antaa viiniin ripauksen parfyymistä kukkeutta.
 • Pohjoisen arvostettuja ala-alueita ovat esimerkiksi Côte-Rôtie, Hermitage, Crozes-Hermitage sekä Cornas.
 • Etelässä Syrah’n rypälekumppaneita ovat esimerkiksi Grenache, Mourvèdre, Carignan ja Cinsault.
 • Etelän viinit ovat pohjoista helpommin lähestyttäviä mutta kuitenkin luonteikkaita. Viinit ovat täyteläisiä, mutta tanniinit ovat pohjoista pehmeämmät ja viineissä on lämmintä mausteisuutta.
 • Etelässä Côtes-du-Rhône ja Côtes-du-Rhône Villages ovat laajimmat käytetyt aluemerkinnät. Pienemmistä ala-alueista Châteauneuf-du-Pape on arvostetuin, mutta myös Gigondas, Vacqueyras ja moni muu kylä tuottavat korkeaa laatua.

 Australia

 • Shiraz on Australiassa arvostettu lajike, josta on tullut siellä jopa eräänlainen kansallisrypäle. Lajiketta on viljelty maassa pitkään.
 • Barossan laakso Etelä-Australiassa on maan klassisin shirazviinien alue.
 • Yleisesti ottaen Australian shiraz’n erottaa Ranskan syrah’sta siitä, että se on pehmeämpi ja muhkeamman hedelmäinen. Viinit ovat myös usein hyvin täyteläisiä.

Muut viinimaat

 • Lajiketta viljellään sekä Syrah- että Shiraz-nimellä myös lukuisissa muissa viinimaissa. Merkittäviä ovat esimerkiksi Chile, Yhdysvallat, Etelä-Afrikka, Espanja ja Italia.
 • Joskus Syrah-nimi viittaa hillitympään ranskalaiseen tyyliin, Shiraz taas Australian tyyliseen muhkeuteen.

Minkä ruokien seuraan Syrah-lajikkeen viinit sopivat?

Täyteläinen syrah- tai shirazviini sopii täyteläisten ruokien pariksi.

Punainen liha

Syrah sopii liharuokien kanssa


Täyteläinen punaviini on kotonaan liharuokien kyljessä. Hedelmäinen syrah tai shiraz käy mainiosti esimerkiksi mausteisten lihapatojen seuraksi.

Samoin lammas tai karitsa on hyvä ruokayhdistelmä. Juustovaara-Louhelainen lisää pääsiäisenä kokonaisuuteen tumman, hunajalla pyöristetyn punaviinikastikkeen, perinteiset kermaperunat sekä uunijuurekset.

Riista

Syrah ja riista

Roteva syrah tai shiraz on hyvä valinta, kun pöydässä on suurriistaa kuten hirveä, peuraa tai kaurista. Viini sopii hyvin myös poron kyytipojaksi.

Juustot

Syrah sopii juustojen kaveriksi

Syrah tai shiraz on hyvä meditaatioviini, jonka kanssa on mukava nauttia pala juustoa. Etenkin kovat kypsytetyt juustot sopivat sen seuraan.

Tuhdit kasvisruoatSyrah on paikallaan, kun pöydässä on runsaita ja lämpimän mausteisia kasvisruokia, jotka kuitenkaan eivät ole tulisia. Esimerkiksi Marokon mauissa on hyviä yhdistelmiä.

Suvi Juustovaara-Louhelainen

Suvi Juustovaara-Louhelainen työskentelee Porvoossa Alkon myyjänä ja kouluttajana. Hänellä on pitkä kokemus asiakaspalvelusta, sillä Juustovaara-Louhelainen aloitti Alkossa jo vuonna 2005. Hän pohtii ja suosittelee mielellään juoman ja ruoan yhdistelmiä, joissa erityisosaamisena ovat riistaruoat – puoliso kun on innokas metsästäjä.

Syrah ja Shiraz Alkossa

Alkon valikoimassa on yli 600 punaviiniä, joiden lajikkeissa mainitaan joko Syrah tai Shiraz. Suurimmassa osassa lajikenimenä on Syrah, ja niistä moni tulee Ranskasta. Lisäksi valikoimassa on viinejä, joissa lajikkeen nimenä on Shiraz. Niistä suurin osa tulee Australiasta, toiseksi eniten Etelä-Afrikasta. Lajiketta käytetään runsaasti myös roseeviineissä, etenkin Syrah-nimellä mutta myös Shiraz-nimellä.