Albariño – Iberian niemimaan vaalea tähti

Albariño on Luoteis-Espanjan ja Pohjois-Portugalin laatulajike, joka on ollut jo tovin yksi trendikkäistä vaaleista rypäleistä. Portugalin puolella sen nimenä on Alvarinho.

Espanja ja Portugali tunnetaan etenkin punaviineistään, mutta myös niiden maukkaat valkoviinit ovat maistamisen arvoisia. 

Molemmat maat tuottavat Iberian niemimaan merellisessä luoteisnurkassa viiniä vaaleasta lajikkeesta, joka tunnetaan rajan pohjoispuolella Espanjassa Albariñona, Portugalissa taas nimellä Alvarinho

Miksi lajikkeesta kannattaisi kiinnostua? 

”Albariño on rypäle, josta voi löytää samanlaisia piirteitä kuin muista viileiden alueiden mineraalisista viineistä, esimerkiksi rieslingistä tai Uuden-Seelannin sauvignon blancista. Jos pitää näistä, Albariño voisi olla kiinnostava uusi tuttavuus”, sanoo Mikko Halmetoja, Alkon myyjä ja kouluttaja. 

”Ne ovat kiinnostavia viinejä, joista on vaikea olla pitämättä varsinkin, jos lautasella on kalaruokaa tai ylipäätään merellistä elementtiä.” 

Tutustu Albariño-lajikkeeseen: 

Mistä Albariño eli Alvarinho on kotoisin?  

Albariño on todennäköisesti luoteisen Iberian niemimaan oma alkuperäisrypäle. Siitä ei kuitenkaan ole varmaa tietoa, onko se syntynyt alkujaan Espanjan vai Portugalin puolella rajaa. Lajike on sopeutunut hyvin alueen suhteellisen viileisiin olosuhteisiin.

Lajike on vanha, ja luultavasti jo roomalaiset ovat aikoinaan viljelleet sitä alueella. 

Millaisia aromeja albariñoviineissä on? 

Albariñon raikas aromimaailma painottuu sitruksisuuteen ja kivellisiin hedelmiin. Mikko Halmetoja kuvailee, että mukana on usein myös mineraalisuutta, jopa merellisyyttä.  

Albariñon tyypillisiä aromeja ovat: 

  • persikka
  • aprikoosi
  • vihreä omena
  • sitrukset
  • kukkaisuus
  • meloni
  • mineraalisuus. 

Millaisia viinejä Albariñosta tehdään? 

valkoviini lasissa

Albariñosta valmistettavat viinit ovat Halmetojan mukaan yleistäen kuivia, aromaattisia ja laadukkaita. 

Viininvalmistuksessa korostetaan ensisijaisesti rypäleen omia aromeja sekä tuodaan esiin raikkautta ja hapokkuutta. Viinit soljahtavatkin hyvin tämänhetkiseen raikkauden viinitrendiin. 

Joskus viineihin saatetaan hakea runsaampaa makumaailmaa. Rypäleiden kuorien voidaan antaa uuttua mehun joukossa, tai viiniä saatetaan kypsyttää käymisen jälkeen hiivasakan kanssa. 

Kypsytys tammitynnyreissä on suhteellisen harvinaista, mutta joskus sen kautta viiniin haetaan runsautta ja rakennetta. 

Albariñosta valmistetaan: 

  • Etupäässä viinejä, joissa painottuu raikkaus, hapokkuus ja aromikkuus. Viinit on yleistäen tarkoitettu nuorena nautittaviksi.
  • Jonkin verran viinejä, joissa on enemmän runsautta. Näitä viinejä voi myös kypsyttää.
  • Joskus myös kuohuviiniä.  

Millä viinialueilla Albariñoa viljellään? 

Albariñon tärkeimmät tuotantoalueet sijaitsevat molemmin puolin rajaa Luoteis-Espanjassa ja Pohjois-Portugalissa. Alue on Atlantin viilentämä ja vehreä. 

Alueet ja niiden tuotanto ovat maailmanmittakaavassa varsin pienet, joten albariñoviinejä ei tuoteta suuria määriä.  

Kotimaidensa ulkopuolella lajike on harvinainen, mutta sitä on kokeiltu jonkin verran myös muissa viinimaissa.  

Espanja 

Albariño tunnetaan ennen kaikkea Rias Baixas -viinialueen viineistä. Alue sijaitsee Luoteis-Espanjassa Galician maakunnassa. Nykyisin Rias Baixasin albariñot ovat tietyllä tapaa koko Espanjan valkoviinien lippulaiva.

Atlantin rannalla oleva alue on muuta Espanjaa viileämpi, kosteampi ja vehreämpi. Rias Baixas soveltuukin hyvin vaaleiden rypäleiden viljelyyn. 

”Se on vihreää Espanjaa, missä sataa melkein kolme kertaa enemmän kuin Espanjassa keskimäärin. Sitä on verrattu esimerkiksi Irlannin vihreyteen”, Halmetoja kuvailee. 

Paksukuorinen Albariño-lajike soveltuu hyvin alueen kosteisiin olosuhteisiin. Aurinko kuitenkin paistaa sopivasti, joten rypäleet kypsyvät hyvin. 

Rias Baixas jakautuu ala-alueisiin, joissa on jonkin verran eroja meren läheisyyden ja sademäärän puolesta. Kuuluisin on merellinen Val do Salnés, jonka viineistä jotkut sanovat löytävänsä jopa meren suolaisuutta.   

Portugali 

Portugalissa Albariñoa viljellään Alvarinho-nimellä etenkin pohjoisella Vinho Verden viinialueella, joka on tunnettu samannimisistä vinho verde -viineistä. 

Toisin kuin Espanjan puolella, Vinho Verden viineissä lajike on yleensä mukana osana rypälesekoitusta. 

Alvarinhosta tehdään jonkin verran myös hienoja yhden lajikkeen viinejä etenkin Monção e Melgaçon ala-alueella Vinho Verden pohjoisosassa, aivan Espanjan ja Rias Baixasin rajan tuntumassa. 

Lajiketta viljellään pienemmässä mittakaavassa myös eteläisemmässä Portugalissa.   

Millaisten ruokien seuraan Albariño-lajikkeen viinit sopivat?  

Raikas albariño-viini sopii monipuolisesti ruokapöytään etenkin keveiden makujen pariksi. 

Tapakset 

 Manchego-juustolla kuorrutettu pintxo

Albariño taittaa ruoan makua, kun lautasella on erilaisia rasvaisia ja suolaisia paloja. Ne voivat olla vaikka leikkeleitä, juustoja tai sardiineja. 

”Raikas hapokkuus taittaa rasvaisuutta ja viinissä kuitenkin on hedelmäisyyttä, mikä tekee yhdistelmästä sointuvan”, Halmetoja kuvailee. 

Meren antimet 

 Jokirapurisotto

Kaikki merelliset ruoat ovat albariñolle luonteva yhdistelmä – niin simpukat, mustekala, äyriäiset kuin kalatkin. 

Viini sopii vaikka cevichen kylkeen tai merellisen risoton tai paellan pariksi. 

Kasvisruoat 

 Vesimeloni ja feta

Raikas viini on omiaan etenkin tuoreiden kasvisten seuraan, mikä tekee albariñosta oivan salaattiviinin. Esimerkiksi meloninen fetasalaatti toimii hyvin. 


Teksti Lasse Pakarinen

Albariño Alkossa
Alkon valikoimassa on noin 50 valkoviiniä, johon on käytetty Albariño- eli Alvarinho-lajikketta. Valtaosa niistä tulee Espanjasta.
Mikko Halmetoja
Ylöjärveläinen Mikko Halmetoja on Alkon myyjä ja pitkän linjan kouluttaja, joka työskentelee pääsääntöisesti Tampereella. Hän vieraili hiljattain Pohjois-Portugalissa ja ihastui viimeistään siellä Alvarinho-lajikkeeseen.