Vaaleat rypäleet

Yleisimmät vaalea rypälelajikkeet ja niiden luonnehdinnat.

Chardonnay

Alunperin Bourgognesta kotoisin oleva Chardonnay on vanha lajike, joka on levinnyt ympäri maailman. Se on yksi niistä harvoista lajikkeista, jotka kestävät varastointia ja sopivat tammikypsytykseen.

Chardonnay on myös arvostetuin kuohuviinien valmisteuksessa käytetty vaalea lajike.

Chardonnay viinien tyypillisiä aromeja ovat: vihreä omena, kypsä omena, meloni, ananas, trooppiset hedelmät, sitruuna, kuivatut hedelmät, voi, kerma, heinä, anis, hunaja, manteli, pähkinä, savu, mausteet, pippuri ja märkä villa. Tammitus tuo mukanaan aromikenttään savun, toffeen, vaniljan, vohvelin ja paahtoleivän. Yleensä viineissä on tunnistettava rasvainen aromi.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Arnoison, Beaunois, Epinette, Pinot Chardonnay, Petite Sainte-Marie, Auvernat Morillon, Feinburgunder, Gelber Weissburgunder, Weisser Clevner, Meroué ja Obaideh.

Chenin Blanc

Chenin Blanc on kotoisin Ranskan koillisosasta. Lajiketta viljellään runsaasti myös Etelä-Afrikassa, Kaliforniassa, Argentiinassa ja Chilessä.

Chenin Blanc on erittäin hapokas ja kypsänä sokeripitoinen lajike. Viinien säilyvyys vaihtelee, mutta makeat viinit voivat olla erittäin pitkäikäisiä.

Aromiltaan lajike on rypäleiden kameleontti, ainoa tyypillinen piirre on imelyys. Muuten aromi voi vaihdella mintusta ja mausteista kukkiin tai heinään. Usein mukana on myös hedelmien, päärynän ja persikan sävyjä.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Pineau de la Loire, Steen, Cruchinet ja Zurizerratia.

Gewürztraminer

Gewürztraminer tarkoittaa saksan kielessä maustetta. Viini tuoksuu eksoottisen mausteiselta, lähes parfyyminomaiselta.

Rypäleen nimen loppuosa traminer tulee Traminin kylästä Italiassa. Laajimmin rypälettä viljellään kuitenkin itäisessä Ranskassa, Alsacessa.

Tyypillisiä aromeja ovat parfyymi, trooppiset hedelmät, öljy, suopursu, mango, greippi, korintti, hunaja, mausteet, myski, savu, ruusuvesi ja terva.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Gewurztraminer, Savagnin Rosa Aromatique , Traminer, Clevner , Drumin, Tramin, Tramin Korenny, Traminer Aromatico, Termeno, Termeno Aromatico, Piros Tramini, Füszeres Tramin, Rusa, Mala Dinka ja Traminac.

Glera

Glera eli Prosecco on kotoisin Friulin alueelta, mistä se on levinnyt nykyiselle viljelyalueelleen Friuli-Venezia Giuliaan ja Venetoon.

Proseccosta valmistetaan paljon kuohuviinejä sekä helmeileviä viinejä. Sitä käytetään hieman myös sekoiteviineissä hapokkuuden antajana.

Tyypillisiä aromeja ovat omena, ananas, ruusu, omenankukka, sitruunankukka, salvia, timjami ja raaka päärynä.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Prosecco, Teran Bijeli ja Serprino.

Grenache Blanc

Grenache Blanc on tumman Grenache-rypäleen vaalea muunnos, joka tunnetaan Espanjassa nimellä Garnacha Blanca.

Lajikkeesta valmistetut viinit ovat pehmeitä, runsaasti alkoholia ja uutosta sisältäviä sekä helposti hapettuvia.

Tyypillisiä aromeja ovat keltainen omena, luumu, meloni ja mausteet.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Garnacha Blanca ja Guarnaccia Bianco.

Grûner Veltliner

Grüner Veltliner on Itävallan arvostetuin ja viljellyin rypälelajike.

Sen tuottamat viinit ovat erittäin hapokkaita, yleensä kuivia ja yrttisen aromikkaita. Perusviinit ovat nuorena nautittavia, mutta laadukkaat kestävät hyvin kypsytystä.

Tyypillisiä aromeja ovat ruoho, omena, sitruuna, mausteet, viherpippuri ja manteli.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Weissgipfler, Veltlini, Zöldveltlini ja Veltlinské Zelené.

Muscat Blanc

Muscat Blanc on yksi vanhimmista rypälelajikkeista. Sitä viljellään kaikkialla maailmassa, tärkeimmät alueet ovat Italia, Kreikka, Ranska, Kaukasia, Australia ja Argentiina. Viljelyalueet ovat yleensä lämpimiä Alsacea ja Saksaa lukuun ottamatta.

Muscat Blancin väri voi vaihdella vaaleankeltaisesta punaruskeaan. Lajikkeesta tehdään paljon väkevää viiniä, mutta myös valko- ja kuohuviinejä. Lajike tuottaa erittäin sokeripitoista ja runsasaromista viiniä, mutta kuumilla alueilla sen happopitoisuus laskee.

Tyypillisiä aromeja ovat sima, sitruuna, rusina, hunaja, persikka, mausteet ja parfyymi.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Muscat, Moscato d’Asti, Muscat Canelli, Muscat de Frontignan, Muscat d'Alsace, Moscato Bianco, Moscato Reale, Moscatel Dorado, Moscatel Galego, Moscatel de Grano Menudo, Gelber Muskateller, Muscat zlty, Muscat Lunel, Sárga Muskotály, Muscadel, Tamianka, Muskat chernyi ja Orange Muscat.

Pinot Blanc

Pinot Blanc on kuin Chardonnayn ujo serkku. Rypäleestä valmistetut valkoviinit ovat kevyitä ja raikkaan hedelmäisiä.

Rypäleitä viljellään mm. Ranskan Alsacessa sekä Koillis-Italiassa, missä se tunnetaan nimellä Pinot Bianco

Tyypillisiä aromeja ovat vihreä omena, mango, aprikoosi, mesi, ruoho, manteli, saksanpähkinä ja lievä yrttisyys.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Blanc Vrai, Weisser Burgunder, Weissburgunder, Clevner, Pinot Bianco, Ruländske bile, Burgundske bile, Beli Pinot ja Pinot Branco.

Pinot Gris

Pinot Gris -rypäleen tunnistaa vaaleanpunaisesta kuoresta, joka värjää viinin usein jännittävän kullankeltaiseksi.

Luonteeltaan viinit ovat alkoholipitoisia, vähähappoisia ja mausteisen runsaita, varsinkin Alsacen alueella Ranskassa.

Tyypillisiä aromeja ovat omena, ruusu, neilikka, kaneli, kastanja, kookospähkinä, manteli, mausteet, hunaja, herkkusieni, päärynänkuori, öljy, voi ja myski.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Tokay d’Alsace. Fromenteau, Ruländer, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Malvoisie,Tokayer, Pinot Grigio, Szürkebarát, Grauer Mönch, Burgundske sede ja Burgundac Sivi.

Riesling

Riesling on hapokkaiden ja aromikkaiden valkoviinien rypäle. Laadukkaissa rieslingeissä on sellaista hedelmäisyyden, makeuden ja happoisuuden tasapainoa, jota mikään muu rypäle ei pysty tuottamaan.

Viinien alkoholipitoisuus vaihtelee, samoin makeusaste.

Tyypillisiä aromeja ovat kukat, hunaja, sitrukset, tuore persikka, aprikoosi, savu ja omena. Saviliuskeen päällä kasvanut viini saa usein selkeän kerosiinisen, petrolisen tai autokorjaamoa muistuttavan aromin.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Weisser Riesling, Rheinriesling, Johannisberger Riesling, Johannisberg, Klingelberger, Hochheimer, Riesler, Gentil Aromatique, Pétracine, Rheinriesling, Riesling Renano, Starovetski, Renski Rizling Rajnai Rizling ja White Riesling.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc on yksi maailman tunnetuimmista vaaleista rypälelajikkeista.

Siitä valmistetut viinit ovat yleensä kuivia, hapokkaita ja niissä on usein yksi selkeä hallitseva aromi, tavallisesti mustaherukanlehti.

Muita sille tyypillisiä aromeja ovat mustaherukanmarja, mustaherukkahillo, karviainen, herukat, ruoho, nokkonen, tomaatinlehti, raparperi, yrtit, omena, vasta/vihta, tuore koivunlehti, savu, kissanpissa, passionhedelmä, parsa, vihreä paprika, sitruuna, hunaja, vanilja ja tuore pähkinä.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Sauvignon, Fumé, Fumé Blanc, Blanc Fumé, Surin, Punechon, Sauvignon Jaune, Fié dans le Neuvillois, Puiechou. Muskat-Silvanerin, Muskatni Silvanec, Savagnin Musqué, Gros Sauvignon ja Pinot Mestny Bely.

Semillon

Sémillon on kotoisin Bordeaux’n viinialueelta, jossa sitä viljellään edelleen paljon.

Sémillon on erittäin sokeripitoinen, mutta se sisältää vähän happoja ja uutosta. Ohuen kuorensa vuoksi lajike on erittäin altis jalohomeelle, joten siitä tehdään makeita jaloaromisia viinejä esimerkiksi Sauternesissa. Lajikkeesta valmistetaan usein sekoiteviiniä Sauvignon Blancin kanssa. Yksinään Sémillon sietää yllättävän hyvin tammikypsytystä.

Sémillonin hennon perusaromin tyypillisiä vivahteita ovat luumu, sitruuna, hunaja, manteli, voi, meloni, herukat, ja kukat. Jalohomeisten viinien aromeja ovat lisäksi voimakas hunaja, mausteet, rusina, aprikoosi ja yskänlääke.

Lajike tunnetaan myös nimillä: Chevrier, Sauternes, Sémillon Blanc, Blanc Doux, Malaga Boal, Semilao, St.-Emilion, Semijon,  Greengrape, Groendruif ja Hunter River Riesling.

Viognier

Ennen lähes tuntematon Viognier on reilussa kymmenessä vuodessa muuttunut yhdeksi maailman kysytyimmistä rypäleistä.

Rypäle tuottaa yleensä kuivia, syvän keltaisia, alkoholipitoisia, vähähappoisia ja voimakasaromisia valkoviinejä.

Tyypillisiä aromeja ovat kukat, pähkinä, myski, persikka, aprikoosi, päärynä, trooppiset hedelmät ja mausteet, mm. sahrami, muskottipähkinä ja inkivääri.

Lajike tunnetaan myös nimellä Vugava.