Pinotage: Etelä-Afrikan oma rypäle

Etelä-Afrikan oma rypäle Pinotage on Etelä-Afrikan ruma ankanpoikanen, joka on vihdoin muuttumassa joutseneksi, sanoo eläköitynyt markkinointijohtaja Richard Coleshaw.

KUN KAPIN TOHTORIKSI kutsuttu voimakas, ilmaa puhdistava kaakkoistuuli alkaa heikentyä, kuuma ja kuiva kesä on kääntymässä Etelä-Afrikan lempeäksi syksyksi. Ruska hiipii viinitarhoille ja yöt viilenevät. Etelä-Afrikassa sadonkorjuun aikaa eletään helmi–maaliskuussa.

Darlingissa Mourvedre-tarhalla käy kuhina, kun poimijat juoksuttavat täysinäisiä rypälekorejaan traktorin lavalle. Sadonkorjuu on poikkeuksellisesti venynyt huhtikuun alkupuolelle. Koska 95 prosenttia köynnöksistä on kuoppiin istutettua matalakasvuista bush vinea, rypäleet on poimittava käsin.

Atlantin valtameren viilentävä läheisyys tekee alueesta ihanteellisen myös Sauvignon Blancille. Darlingissa valmistetaan niin sanottuja uuden aallon viinejä, joiden tekijät haluavat niiden kuvastavan aluetta, maaperää sekä rypälelajikkeita.

TARKKAAN VARJELTU SALAISUUS kirpoaa Diemersdalin viinitilan markkinointijohtaja Steffi Layerin huulilta, kun hän esittelee sikarinmallisia tammitynnyreitä. Tynnyreissä kypsyy Etelä-Afrikan ensimmäinen grüner veltliner -valkoviini. "Amerikkalaiset pitävät rypälettä trendikkäänä, joten on hyvä olla aikaansa edellä.” Grüner Veltlineriä on toistaiseksi istutettu tarhoille vain neljän hehtaarin verran. Idean isä, viinintekijä Thys Louw seuraa tarkasti viinimaailman trendejä.

Heinäkuussa 2014 Jancis Robinson, yksi maailman vaikutusvaltaisimmista viinikirjoittajista, hehkuttikin Financial Times -talouslehdessä Etelä-Afrikan viinituotannon uutta aaltoa. Varsinkin nuoret, itsenäiset tuottajat pyrkivät nyt valmistamaan viinejä, jotka ennemmin korostavat Kapin niemimaan erityispiirteitä kuin kopioivat kansainvälisiä viinityylejä.

YKSI ENNAKKOLUULOTON pääviinintekijä on Nederburgin Razvan Macici. Macici on tehnyt sekoitekokeiluja italialaisilla Nebbiolo-, Barbera- ja Sangiovese-rypäleillä. Kun hän maistatti sekoiteviiniään italialaisella Piero Antrinorilla, markiisi puuskahti hämmästyneenä: ”Oletteko ihan hulluja!" Italiassa ei perinteisesti sekoitettaisi kyseisiä rypäleitä keskenään.

Paarlista etelään, Stellenboschin selkeästi opastetuilla viinireiteillä ajellessa voisi kuitenkin kuvitella olevansa Euroopassa. Näkymät laaksoissa ovat silmiä hivelevän kauniit. Alueella on lähes 160 viinitilaa, joista suurin osa pitää ovensa auki viininystävien iloksi.

Täällä Knorhoekin laaksossa sijaitseva Muratien viinitila on tuottanut Etelä-Afrikan ensimmäisen pinot noirin sekä portviinin tyyppisen väkevöidyn viinin. Boutique-viinitilan myymälän ikkunasta siivilöityvä valo paljastaa hämähäkinseitit, ja rustiikkiset pinnat vievät ajatukset vuosisatojen taakse. Portugalilaisten rypälelajikkeiden historia tilalla ulottuu 1960-luvulle.

ETELÄAFRIKKALAISISTA VIINEISTÄ ei voi kuitenkaan puhua mainitsematta Pinotagea. Etelä-Afrikan omana pidetty rypälehybridi syntyi vuonna 1925, kun Stellenboschin yliopiston viininviljelyn professori Abraham Izak Perold risteytti elegantin Pinot Noirin sekä rypäleiden mattimeikäläisen, Cinsautin.

Pinotageviiniä on tuotettu niin suuria määriä, että sen vaihteleva laatu on saanut viininystävät kohottelemaan kulmakarvojaan. "Pinotage on rypäle, joka etsii vielä identiteettiään. Me teemme omanlaistamme, tunnistettavaa pinotageviiniä, jonka laatu on aina sama, " Nederburgin Razvan Macici sanoo.

Suuren viininvalmistaja KWV:n pääviinintekijä Johann Fourie myötäilee Macicia. Hänen mielestään 1990-luvun huono maine on rasite pinotagelle. Uudenlaiset, muun muassa kahvinmakuiset pinotaget ovat houkutelleet ihmiset maistamaan sitä uudestaan. Viime vuoden marraskuussa KWV toi markkinoille maailman ensimmäisen luomupinotagen.

TOINEN ETELÄ-AFRIKAN yleisrypäle on Chenin Blanc. Steen-nimelläkin tunnetun rypäleen hapokkuus tekee siitä erinomaisen lajikkeen lämpimään Etelä-Afrikkaan. Vanhojen, puskaleikattujen (bush vines) Chenin-köynnösten arvo on ymmärretty alueella nyt uudella tavalla. Erityisesti viileähköillä alueilla, kuten etelärannikon Walker Bayssa ja Kapkaupungin pohjoispuolella Swartlandissa rypäleestä on saatu runsaita, täyteläisiä, kypsytystä kestäviä viinejä.

Eläköitynyt markkinointijohtaja Richard Coleshaw kertoo monien pinotageviinin tuottajien keskittyvän nyt määrän sijasta laatuun. "Pinotage on Etelä-Afrikan ruma ankanpoikanen, joka on vihdoin muuttumassa joutseneksi. Sehän on sekoitus herkkää prinsessaa ja merirosvoa", hän kuvailee.

Kun uusi aalto on pyyhkäisyt kokonaisuudessaan läpi Etelä-Afrikan viinialueiden, Pinotage tuskin on enää synonyymi eteläafrikkalaisille viinelle. Tulevaisuudessa maa tuottaa todennäköisesti viinejä, joita kuvaillaan pikemminkin Kapin niemimaan tyylisiksi, eli viineiksi joissa maistuu vahvasti terroir: maaperä, ilmasto ja kaikki muut rypäleiden kypsymiseen vaikuttavat tekijät.

Winelandin parhaat

1. Blauuwklippen Family Market

Viinitilan markkinoilla voi maistella eteläafrikkalaista katuruokaa, paikallisia viinejä sekä pienpanimo-oluita rennosti elävän musiikin säestyksellä. www.blaauwklippen.com

2. Fairview’n juustola

Paarlissa sijaitseva Fairview on tunnettu paitsi viineistään, myös vuohistaan ja juustoistaan. http://www.fairview.co.za/cheese/

3. 96 Winery Road

Ken Forresterin perustama ravintola tarjoaa eteläafrikkalaista lähiruokaa ja paikallisia viinejä rennosti, mutta fine dining -tyylillä.

www.96wineryroad.co.za

4. Big Easy Restaurant & Wine Bar

Historiallisessa La Gratitude -rakennuksessa golffarin ja viinitilallisen oman ravintolan listalla on 170 paikallista viiniä sekä bistrotyyppistä ruokaa. http://thebigeasyrestaurant.co.za

5. Restaurant & Bakery Jordans

Tämä ravintola on rankattu maan kolmen parhaan joukkoon. Leipomossa voi nauttia aamupalan tai rennon lounaan, ja ravintolassa fine dining -ruokaa upealla näköalalla. www.jordanwines.com/restaurant/

Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 1/2015