Portugalin viinit & viinialueet – 9 faktaa merellisestä viinimaasta

Vinho verde, portviinit, madeira… Portugalin viinialueilla tuotetaan hyvin monenlaisia viinejä. Nyt trendaavat portugalilaiset punaviinit. Tutustu 9 faktaan Portugalin monipuolisista viineistä ja viinialueista.

1. Portugali on monipuolinen viinimaa 

Euroopan lounaisnurkassa sijaitseva Portugali on vanha viinimaa, jossa valmistetaan lukuisia eri tyylisiä viinejä. Rypäleitä kasvatetaan ympäri maata, joten alueiden erilaiset olosuhteet maistuvat niissä. Atlantti leudontaa osaa alueista, mutta monin paikoin vuoret katkaisevat sen vaikutuksen ja muodostavat erilaisia pienilmastoja. Lisäksi etenkin etelä on lämmin auringon paahtaessa. Nykyisin Portugalin määrällisesti merkittävimmät viinit ovat mietoja viinejä.

Portugalin viinityylit

 

2. Portugalin viinialueet sijaitsevat ympäri maata

Portugalin kartta

  1. DOURO on mietojen viinien alue Dourojoen jylhässä jokilaaksossa. Douro on myös portviinin koti. Alueen laadukkaat punaviinit ovat muhkeita ja lämmittäviä, ja myös valkoviinit maukkaita.  
  2. VINHO VERDE on Portugalin suurin viinialue. Sen leudon merellinen ilmasto sopii raikkaiden valkoviinien valmistamiseen. Alue tunnetaan myös roseeviineistä, ja tehdäänpä siellä punaviinejäkin.  
  3. DÃO on vuorten ympäröimä, mehevistä punaviineistään tunnettu alue.  
  4. BAIRRADA on kuulu ryhdikkäistä Baga-lajikkeen punaviineistä, mutta se tuottaa myös laadukkaita valko- ja kuohuviinejä.  
  5. TEJO sijaitsee samannimisen joen laaksossa ja tuottaa erilaisia viinejä, joista tunnetuimmat ovat helposti lähestyttäviä punaviinejä.  
  6. ALENTEJO aurinkoisessa sisämaassa tuottaa eri tyylien viinejä, joista tunnetuimmat ovat punaviinejä. Alueviinien Alentejano on yleinen alkuperämerkintä.  
  7. LISBOA pääkaupunki Lissabonin ympärillä tekee monen eri tyylin ja hintaluokan viinejä, jotka ovat yleistäen moderneja.  
  8. MADEIRA on Portugalille kuuluva Atlantin saari, jonka kuuluisin tuote on väkevöity madeiraviini.  
  9. SETÚBAL on niemimaa, jonka klassikko on väkevöity moscatelviini. Sen alueella tuotetaan myös mietoja viinejä. 

3. Portugalin punaviinit trendaavat

Portugalista on tullut suosittu punaviinimaa. Alkon myynnissä portugalilaiset viinit ovat nousseet peräti neljänneksi Chilen, Italian ja Espanjan tuotteiden kannoille.  

Syynä saattaa olla viinien yleisesti täyteläinen mutta lähestyttävä luonne. Maa tuottaa nykyisin paljon modernin tyylin viinejä, joissa on runsautta ja kypsää hedelmäisyyttä hieman Euroopan ulkopuolisten viinimaiden tapaan. Jonkin verran tehdään myös perinteisen tyylin viinejä, joissa on varsinkin nuorina enemmän ryhdikästä tiukkuutta.  

Uutta punaviinien laatua on saatu etenkin Douron alueelta. Siellä on viime vuosikymmeninä innostuttu portviinien ohella miedoista punaviineistä, joissa on portviiniä muistuttavaa runsautta. Ne tehdään kotoperäisistä rypälelajikkeista.  

Myös muut alueet ovat seuranneet perässä ja tekevät nyt vastaavaa, mehevän hedelmäisen tyylistä viiniä.

4. Portugalin kotoperäiset rypälelajikkeet ovat pääosassa maan tunnetuimmissa viineissä

Viinirypäleet

Portugalin viinit saavat aromikkuutta maan lukemattomista omista rypälelajikkeista, joita viljelijät usein suosivat tuttujen kansainvälisten nimien sijaan.

Maan kansallislajike on punainen Touriga Nacional, jota käytetään niin portviineihin kuin mietoihin punaviineihin. Lajike on vähäsatoinen, mutta tuottaa tummaa, ryhdikästä ja aromikasta viiniä.

Muita tummia lajikkeita ovat esimerkiksi Baga, Touriga Franca, Castelão eli Periquita tai João de Santarém sekä Espanjasta lainattu laaturypäle Tinta Roriz, joka kulkee siellä nimellä Tempranillo.

Vaaleista lajikkeista voi nostaa esimerkiksi raikkaan Alvarinhon, joka on vinho verden arvostetuin lajike ja jota viljellään Espanjan puolella nimellä Albariño. Muihin tärkeisiin nimiin lukeutuvat esimerkiksi Loureiro, Fernão Pires sekä Arinto. 

5. Tawny vai ruby – tunnetko portviinien päätyypit?

Portviinien päätyypit

Portviinejä tehdään valkoisina ja jopa roseena, mutta perinteisimmät ovat punaisia. Ne jakautuvat kahteen pääryhmään, joita ovat ruby ja tawny.

Rubyt ovat syvän tummanpunaisia porteja, jotka on pullotettu melko nuorina. Niiden aromissa on runsasta kypsää hedelmäisyyttä. Tyyppi­nimi ruby tarkoittaa melko nuorta perusportia, mutta esimerkiksi LBV eli Late Bottled Vintage -portviini sekä portien kruununjalokivi vintage- eli vuosi­kertaport voidaan luokitella samaan tyyppiin.

Tawnyt ovat pidempään tynnyri­kypsytettyjä viinejä. Niiden väri on vaalentunut ja muuttunut rusehtavaksi. Samalla ne ovat saaneet aromeihinsa tammista mausteisuutta sekä kuivattua hedelmäisyyttä.

Portviinien päätyypit ovat mainio aihe pienelle tastingille. Tutkaile, miten viinien ulkonäkö, aromit ja runsaus eroavat. Valitse maisteltavaksi ruby, esimerkiksi LBV ja 10-vuotias tawny. Katso vinkit viininmaistelun järjestämiseen. 

Lue lisää portviineistä! 

6. Madeira säilyy erityisen hyvin – jopa avattuna

Madeira on Portugalille kuuluvan samannimisen Atlantin saaren juomaylpeys: väkevöity viini, jota tehdään monen tyylisinä rutikuivista makeisiin asti, ja vielä eri värisinä sekä ikäisinä. Viinejä yhdistää se, että ne ovat aina hapokkaita.

Madeiran luonnetta määrittää viinin erityinen kypsytysmenetelmä, joka kulkee nimellä estufagem. Siinä viiniä lämmitetään kypsytyksen alkuvaiheessa kuukausia tankeissa, mistä syntyy viinityyppiin kuuluva paahteisuus. Huippumadeiroissa lämpökäsittely tapahtuu lämpimässä tilassa tammitynnyreissä. Tätä menetelmää kutsutaan canteiroksi.

Lämmityksen aikana viini hapettuu, mikä tekee siitä erittäin pitkäikäisen. Se säilyy pitkään jopa avatussa pullossa, eikä sitä tarvitse nauttia pian korkkaamisen jälkeen. Tämä erottaa madeiran esimerkiksi portviinistä, joka ei monen uskomuksesta poiketen säily pitkään avatussa pullossa saati karahvissa.

Tutustu tarkemmin madeiran makumaailmaan.

7. Vinho verde sopii hyvin petiscojen kanssa

Vinho Verden viinialue Pohjois-Portugalissa tunnetaan etenkin valkoviineistään, joiden raikkautta hienoinen kuplivuus usein korostaa. Viinien rapsakka hapokkuus yhdistettynä tuoreeseen hedelmäisyyteen kantaa hyvin myös ruokapöydässä, esimerkiksi portugalilaisten tapasten, petiscojen kanssa.

Tutustu esim. näihin portugalilaisiin sormisyötäviin:

8. Portugalilainen ruoka on mutkatonta

Portugalin keittiössä ei harrasteta kikkailua. Tuoreet raaka-aineet valmistetaan yksinkertaisesti grillaamalla tai höyryttämällä. Mausteeksi riittävät oliiviöljy, yrtit ja ripaus suolaa. Kastikkeita ei juuri harrasteta. Yksinkertaiset menetelmät jättävät tilaa viinille, johon Portugalissa suhtaudutaan rennosti: se tarjotaankin usein vesilasista.

Merenherkkuja ovat lukemattomat kalat, kuten dourada eli kultaotsa­ahven, kesäsesongin sardiinit sekä kuivattu suolaturska, bacalhau. Yleisiä ovat myös äyriäiset, esimerkiksi langustiinit ja taskuravut sekä mustekala ja simpukat, joista eritoten arvostetaan sydänsimpukoita, amêijoa.

Lampaan ja naudan ohella Portugalissa maistuu villisika, kaniini ja juottoporsas.

9. Piripiri – tuonti ja vientitavaraa

Portugalilaisten Amerikasta tuoma chili on tullut jäädäkseen myös portugalilaiseen makumaailmaan. Maan omaan keittiöön vakiintui tulinen piripiri-chili, jota käytetään grillikanan mausteena. Piripiri on myös paikallisen maustekastikkeen nimi.

Kerrotaan, että maailmaa valloittaneet portugalilaiset kauppiaat veivät aikoinaan chilin Meksikosta Aasiaan.

 

Asiantuntijana Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström.

Makumuistojeni vuodet Portugalissa

Minun Portugalini tuoksuu kesällä hiiligrilliltä ja mereltä, paistuvilta sardiineilta ja mustekalalta. Syksyisin se tuoksuu paahdetuilta kastanjoilta, joita katumyyjät käärivät vanhoihin puhelinluettelon sivuihin. Sydäntalvella Portugalini on lohduttava, ruokaisan lämmittävä kalapata kuivatusta bacalhau-turskasta. Keväällä se tuoksuu maan imeliltä leivoinnaisilta, joihin käytetään kilotolkulla sokeria ja kananmunankeltuaisia.

Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström asui lapsuudessaan vuosia Portugalissa.

Portugalilaiset viinit Alkon valikoimissa

Alkon hyllyillä on yli 300 portugalilaista viiniä. Niistä noin puolet on punaviinejävalkovii-nejä on yli 50. Tarjolla on myös rosee- ja kuohuviinejä

Väkevöityjä viinejä on vajaat 100. Valtaosa niistä on portviinejä, joita on kätevästi myös pienissä 0,2-, 0,375- ja 0,5-litran pulloissa. Mietojen viinien hinnat vaihtelevat 0,75-litran pulloissa vajaasta 8 eurosta useisiin kymmeniin, jopa yli 100 euroon. Kaikkia valikoiman portugalilaisia viinejä voi myös tilata Alkon verkkokaupasta.