Huippuviinejä Bordeaux’sta

Joka vuoden huhtikuussa viiniasiantuntijat ympäri maailman suuntaavat Ranskan Bordeaux’n En Primeur -tapahtumaan arvioimaan uutta vuosikertaa. Keväällä tutustuttiin vuoden 2018 vuosikertaan, joka voidaan kiteyttää näin: vähän mutta laadukasta.

En Primeurs on jokakeväinen Bordeax’n alueen viinien kauppatapa, jolloin viinialan asiantuntijat arvioivat alueen tuottajien edellisvuoden vuosikerrat. Kauppatapa on lähtöisin II maailmansodan ajoilta. Vuosikerta maistellaan raakana, kun maut ovat vielä kypsymättömiä tynnyreissä.

Alkon tiimi on ollut tapahtumissa mukana 1990-luvulta lähtien, myös tänä vuonna. Palvelu- ja tuotekouluttaja Susanna Hildénin mukaan vuoden 2018 vuosikerrasta saadaan sääolojen vuoksi normaalia vähemmän viinejä, mutta ne ovat sitäkin intensiivisempiä.

Vuosikerta 2018 kärsi kosteudesta, mutta sai rutkasti lämpöä

Bordeaux’n alueella saatiin jatkuvia sateita vuoden 2017 joulukuulta koko seuraavan kevään ajan. Paitsi kostea, kevät oli myös poikkeuksellisen lämmin. Kosteus ja lämpö yhdessä altistivat viiniköynnök­set homeelle ja kasvitaudeille, joita jouduttiin torjumaan useita kertoja. Erityisesti luomu- ja biodynaamisten viinien tuottajilla oli vaikeuksia, sillä ainoa sallittu torjunta-aine hometta vastaan on köynnösten pinnalle ruiskutettava kuparisulfaatti – joka sekin huuhtoutui sateella pois. Moni menetti jopa kolmanneksen sadostaan.

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Heinäkuusta lähtien sää pysyi kuivana ja lämpimänä, jolloin ne rypäleet, jotka selvisivät vaikeasta alkukaudesta, saivat kypsyä rauhassa. Susanna Hildén kertoo, että kun köynnöksen ravinteet päätyvät jäljelle jääneisiin rypäleisiin, saadaan hyvin konsentroitunutta viiniä.

”Eräskin biodynaaminen tuottaja kertoi, että yhtä köynnöstä kohden selvisi vain yksi rypäle­terttu.”

Millaisia viinejä vuodelta 2018 saadaan?

Kuivuuden vuoksi rypäleet olivat hyvin pieniä, mutta sitäkin sokeripitoisempia. Rypäleen paksun kuoren ja mehun välinen suhde oli erittäin korkea, jolloin kuoresta saatiin uutettua tanniineja ja väriä. Rypäleistä saatava mehu oli puolestaan aromikasta.

Susanna Hildénin mukaan kaikki Bordeaux’n tuottajat ovat onnistuneet sadossaan haastavista keleistä huolimatta. Paikallisten tuottajien mielestä vuosikerta 2018 on kiehtova, koska vuosi ei ollut helppo.

”Viineissä on runsaasti hedelmäisyyttä, ja ne ovat erittäin raikkaita. Niissä on melko runsaasti alkoholia keskivertovuosikertaan verrattuna, mutta runsaan hapokkuuden ansiosta viinit ovat erittäin tasapainoisia, eli alkoholipitoisuus ei tunnu maussa”, jälleenmyyjä eli negociant Marianne Nicolaissen luonnehtii.

”Kypsyttyään viineistä tulee mitä luultavimmin jykeviä, upean konsentroituneita ja erittäin puhdaspiirteisiä. Tämä vuosikerta tullaan muistamaan yhtenä loistavista vuosikerroista Bordeaux’ssa,” negociant James Sichel jatkaa.

Miten primööriviinit valitaan?

Tuotteet valitaan Alkon valikoimaan normaalin valintaprosessin mukaisesti perustuen aistinvaraiseen arviointiin ja tarjouksiin. Erikoiseksi prosessin tekee se, että tuotteet tulevat myyntiin vasta miltei kahden vuoden päästä maistotapahtumasta.

Alkon asiantuntijat arvioivat viikon aikana noin 300–400 eri viiniä ja pisteyttivät ne asteikolla 0–5. Pisteet kirjattiin järjestelmään, joka laski niille keskiarvon. Näistä Alko sitten valitsee hinta-laatusuhteiltaan parhaimmat viinit valikoimaansa.

”En muista, että olisi koskaan ollut tällaista vuosikertaa. Viinit olivat erittäin laadukkaita, ja merkittävä osa niistä sai huippupisteet”, Alkon ranskalaisten viinien tuotepäällikkö Timo Tossavainen kertoo. Hän on ollut mukana En Primeur -tapahtumassa jo 11 vuoden ajan.

Maisteluviikon jälkeen alueen tuottajat eli châteaut allokoivat osan tuotannostaan jälleenmyyjille eli negocianteille, jotka puolestaan tekevät niistä tarjouksen omille jälleenmyyjilleen, kuten Alkolle.

Vuosikerran 2018 viinejä arveltiin saatavan Alkon valikoimaan vuoden 2021 pääsiäiseksi ja jouluksi, mutta vielä pääsiäisen aikaan niitä ei tullut. Edellisten vuosikertojen menekki vaikuttaa myös primöörien saapumiseen. Tuottajat vapauttavat myyntiin kyseistä vuosikertaa myöhemminkin, mutta tällöin ne saattavat olla jopa 2–3 kertaa kalliimpia kuin etukäteen ostetut.

Teksti Jaana Kalliokoski, kuvat Olli Mikkonen