Ranskan Sancerre - Sauvignon Blancin koti

Sancerren viinialue Ranskassa on tunnettu eleganteista sauvignon blanc -viineistään. Sancerren sauvignon blanc -valkoviinit ovat yksi klassisista vaihtoehdoista rapuviiniksi.

Sancerre on nykyisin hyvin suosittujen sauvignon blanc -viinien elegantti kantaäiti, joka sopii erinomaisesti tarjottavaksi rapujen, mutta myös yleisesti erilaisten kesäruokien kanssa. Sancerren sauvignon blanc -viinit ovat yrttimäisiä, pirteän happoisia ja elegantteja valkoviinejä. Tyypillisiä valkoviinin aromeita ovat mustaherukanlehti, karviainen, piikivi, ruoho ja pähkinä. 

Alueella tuotetaan jonkin verran myös Pinot Noirista valmistettuja punaviinejä. 

Ranskan Loiren viinialueen kartta: Sancerre ja Pouilly-Fumé

Sancerren historia

Alue on saanut nimensä historiallisesta Sancerren kaupungista, jonka roomalaiset perustivat pari tuhatta vuotta sitten. Kaupunki sijaitsee strategisesti merkittävällä ja nykyihmisten mielestä erittäin kauniilla paikalla korkean kukkulan laella, josta pystyi jo muinoin valvomaan isoa aluetta Loiren yläjuoksulla.

Roomalaisten mielestä yhtä tärkeää lienee ollut myös ympäröivän seudun sopivuus viinien viljelyyn, sillä heidän sota- ja hallintokoneistonsa vaativat paljon viiniä toimiakseen. Armeijaa tarvittiin toki myös viinituotannon suojeluun, koska paikalliset kelttiheimot nauttivat olutta, eivätkä aluksi osanneet arvostaa lainkaan viiniä. Roomalaisten järkytykseksi keltit jopa kiusallaan tuhosivat viiniköynnöksiä aina tilaisuuden tullen.

Sancerre tunnettiin aikaisemmin punaviinialueena

Vaikka Sancerrea pidetään nykyisin erityisesti Sauvignon Blancin kotina, alue tunnettiin ennen viinikirvan aiheuttamaa katastrofia erityisesti Pinot Noir -viineistään. Alueella tuotetaan toki edelleen myös punaviiniä ja roseeta, jotka tunnistetaan alueen virallisessa tuotantosäännöstössä. Punaviinin vuosittainen tuotantomäärä vaihtelee, mutta sen osuus yleisesti enintään 20 %, kaikesta alueella tuotetusta viinistä.

Sancerren ehdoton tähti on toki Sauvignon Blanc, josta valmistetut valkoviinit ovat raikkaan hapokkaita ja kuivia. Aromimaailmasta voi monesti erottaa esimerkiksi leikatun ruohon ja herukan aromeja sekä miellyttävää mineraalisuutta. Sancerre on myös aina toiminut esikuvana isolle joukolle muita sauvignon blanc -viinejä eri puolilla maailmaa.

Sancerren maaperä vaihtelee alueittan

Sancerren tuotantoalueella esiintyvä maaperä vaihtelee alueen eri osissa. Tämä noin 2600 hehtaarin kokoinen viljelyalue voidaan karkeasti jakaa kolmeen erityyppiseen osaan. Tietyillä alueilla maaperässä esiintyy paljon piikiveä, joka tuo viiniin mineraalisuutta ja savuisia aromeja. Niillä alueilla, joissa maaperä on kalkki-savipitoista,tuotetaan raskaampia ja vähähappoisempia viinejä. Alueilta, joissa esiintyy hiekkamaata, saadaan puolestaan hedelmäisempiä ja runsashappoisempia viinejä.

Raikas vaihtoehto kesäpöytään

Ranskassa Sancerren viinit yhdistetään erityisesti samalta alueelta tulevaan pienikokoiseen vuohenjuustoon Crottin de Chavignol. Sancerre sopii mainiosti yhteen vuohenjuustojen kanssa. Esimerkiksi vuohenjuustosalaatin kumppanina Sancerren sauvignon blanc on omimmillaan. Myös muut salaatit saavat tästä mainion parin, sillä viinin tyyli toimii useimpien vihannesten, eikä se myöskään kaihda salaattikastikkeiden hapokkuutta.

Sancerren sauvignon blanc sopii erinomaisesti myös vaalealihaisten kalojen seuraan. Esimerkiksi ahven saa siitä mainion kumppanin ruokapöydässä. Lisäksi erilaiset äyriäiset sopivat sen kumppaniksi ja siitä saa suuta kostuttavan aperitiivin, vaikka pöytään odotettaisiinkin tukevia liharuokia grillistä.

Kuuluisa naapuri - Pouilly-Fumé

Toinen Sauvignon Blanc -viineistään tunnettu alue on Pouilly-Fumé, joka sijaitsee samalla seudulta. Sen tuotantoalue sijaitsee toisella puolella Loire-jokea - lähes vastapäätä Sancerrea. Myös Pouilly-Fumé on saanut nimensä pienestä kaupungista, mutta tämä alue tuottaa ainoastaan valkoviiniä.

Pouilly-Fumén viinejä pidetään Sancerren viinejä täyteläisempinä ja aromikkaampina, mutta toisinaan niistä puuttuu Sancerren raikas hedelmäisyys. Viinien arvostus on samalla tasolla ja niiden käyttötilanteet hyvin samankaltaisia, vaikka Sancerre onkin näkyvämmin esillä. Pouilly-Fumén sauvignon blanc on parhaimmillaan erilaisten vuohenjuustoisten ruokien parina.

Teksti Timo Päiviölä.