Erkki Mustakari päätyi Alkosta opettajaksi ja formulakommentaattoriksi

Formulakommentaattori Erkki Mustakari ahkeroi nuorena miehenä Alkon ruuhka-apulaisena ja palveli näyttelijöitä ja duunareita. 

1970-luvulla asiakkaiden kädet eivät ulottuneet Alkon myymälöiden hyllyillä notkuviin viinipulloihin tai oluihin, vaan myyjä ojensi ostokset pitkän tiskin ylitse. Helsingin Töölössä Bottan alakerrassa sijaitsevassa Alkon myymälässä alkoholijuomat oli eroteltu niin, että oikeassa päädyssä odottivat viinit ja väkevät, vasemmassa oluet.

– Meidät keltanokat pantiin usein ensin myymään oluita. Se oli helppoa, eikä tarvinnut perehdyttämistä, muistelee Erkki Mustakari.

Suomalaisten hyvin tuntema ja arvostama formula-asiantuntija työskenteli vuosina 1972–75 ruuhka-apulaisena nyt jo historian kirjoihin siirtyneessä putiikissa. Työvuorot osuivat lauantaipäiville ja juhlapyhien aluspäiville. Työkaverina juomia myi tuolloin muun muassa Alkon myöhempi toimitusjohtaja Jaakko Uotila. 

Ruuhka-apulaiset saivat kevyen tuntuman alkoholijuomiin. Tietämyksestä oli ajoittain hyötyäkin, joskin asiakaskunta oli poikkeuksellisen hyvin perillä juomista.  

– Myymälässä kävi paljon näyttelijöitä, sen ajan filmitähtiä ja kansanedustajia, Eduskuntataloonhan oli lyhyt kävelymatka. 

Tiskin takana sattuu ja tapahtuu

Kerran kaikkien tuntema ulkomaankirjeenvaihtaja astui sisään ja tilasi hienosti lausuen ranskalaista samppanjaa. Mustakari oli pulassa, mutta apulaisesimies vinkkasi, että kyseinen herra haluaa yleensä tätä, vie hänelle yksi pullo. Nappiin meni.

Asiakkaat olivat käyneet tutuiksi, jos ei ihan nimeltä, niin ainakin kasvoilta. Myymälässä kävi samoja ihmisiä viikosta ja vuodesta toiseen.

– Yhtenä joulunaluspäivänä tuttu kaupungin työntekijä, joka piti läheistä puistoa puhtaana, pistäytyi liikkeessä ja osti pienen pullon viskiä. Oli liukasta, ja hän horjahti portaissa. Pullo meni rikki, viskit valuivat Museokadulle. Me pojat kutsuttiin hänet sisään ja ostettiin hänelle yhdessä kokonainen viskipullo. 

Liikunnanopettajaksi ja sitten formulahommiin

Alkon pesti päättyi, kun Mustakari valmistui liikunnanopettajaksi Helsingin yliopiston voimistelulaitokselta. Opetushommiin hän ei silti päätynyt, vaan mutkan kautta formulakisojen intohimoiseksi seuraajaksi ja kommentoijaksi.

Mustakari on reissannut 411 kilpailussa ja seurannut lukuisten nimekkäiden formulakuskien edesottamuksia.

Teksti Helen Partti, kuva Pia Inberg

Kuka?

Erkki Mustakari on entinen seiväshyppääjä ja formulakommentaattori.

Työskenteli: Alkossa 1970-luvulla

Asuu: Espoossa.

Nyt: Eläkeläiselle urheilu maittaa: kävelee, käy kuntosalilla, golfaa. Ja kaitsee lapsenlapsiaan, joita on jo kuusi.

Sinua voisi myös kiinnostaa