Leenan ja Imanin resepteissä maistuu ilo

Iman Gharagozlulle ja Leena Ahokkaalle ruoka on niin tärkeä, että pariskunnan häätkin olivat syömisen juhlaa. Samalla intohimolla he ideoivat arkireseptejä.

Tässä keittiössä kaikuu nauru. Se säestää vihanneksia pilkkovaa veistä ja kuplii kuin kastike kattilassa. Iman Gharagozlun ja Leena Ahokkaan ilon panivat merkille myös sadattuhannet katsojat, jotka nauliintuivat katsomaan Yle Areenasta ohjelmasarjaa Iman ja Leena - viikon arkisafkat kerralla. Sunnuntaisin kahden tunnin suorassa lähetyksessä kokattiin viiden päivän ruuat. 

Pariskunnan arki oli muuttunut pandemian myötä keväällä 2020: markkinointialalla työskentelevä Leena oli jäänyt kotikonttorille ja Chalupa-ravintoloita luotsaavan Imanin työt vähenivät. 

”Aloin kehitellä kotona helppoja reseptejä. Kysyin Leenalta, että mitä haluat tänään syödä.” 

Ideoista syntyi samalla Instagram-tili Imanjaleenasafkaa, jossa kaksikko jakaa ruokavinkkejä seuraajiensa iloksi. 

Seuraavaksi Iman ja Leena haaveilevat maatilasta, jossa he voisivat järjestää ruoanlaittokursseja ja pitää omaa kasvimaata. 

Iman kokkaa lapsuutensa makuja, mutta ennakkoluulottomasti kehittäen 

Iranista kotoisin oleva Iman hyödyntää ruokafilosofiassaan lapsuutensa makuja, mutta kehittää niitä ennakkoluulottomasti. Pääruoka saattaa syntyä edullisista pavuista, linsseistä, ohrasta tai perunasta. Kalaa ja lihaa voi olla lautasella vain lisukkeena. Makua ruokiin tuovat sitruuna, valkosipuli, oliiviöljy, yrtit, suola ja pippuri. 

”Sesonkituotteita käyttämällä voi säästää. Nyt syksyllä hyödynnämme Leenan kanssa keittiössä juureksia, sieniä ja marjoja.” 

Luottoreseptikseen Iman valitsi yhden lapsuutensa suosikkiruuan, paahdetun myskikurpitsan, jota hänen isoäidillään oli tapana tarjota isolle perheelle sosekeittona tai välipalaherkkuna. 

”Kun myskikurpitsan paahtaa uunissa, se karamellisoituu ihanan makeaksi ja nappaa vielä lisämakua siemenistä. Harissakastike tuo kurpitsaan mausteisuutta.” 

Leenan bravuuri on italialainen ruoka. Hän nauttii sen yksinkertaisuudesta: annokset syntyvät usein vain muutamaa raaka-ainetta hyödyntäen. 

”Olen aika laiska kokki. Jos haluan nopeasti hyvää ruokaa, saatan ostaa valmisravioleja ja pyöräyttää niihin maukkaan kastikkeen. Yritämme hyödyntää Imanin kanssa myös edellispäivältä jääneitä aineksia, jottei tulisi hävikkiä.” 

Leenan rakkaimmat lapsuuden makumuistot ovat Seinäjoen Nurmosta, jossa suvulla oli tapana kokoontua isovanhempien luokse. 

”Mummo paistoi pihan huvimajassa vohveleita niin, että ikkunat olivat huurussa. Vohveleiden tuoksu oli huumaava.” 

Iman asui Iranissa 12-vuotiaaksi asti ja päätyi Suomeen Pakistanin ja Kiinan kautta. Hän viihtyi keittiössä jo pikkupoikana. Ruokaa valmistettiin suuria määriä, ja sitä kokoonnuttiin syömään usein yhdessä serkkujen, tätien ja setien kanssa.  

”Mummo kokkasi ruokaa lattialla olevalla kaasuliedellä, ja meillä lapsilla oli tapana leikkiä siinä ympärillä. Ei se varmasti kovin turvallista ollut, mutta hauskaa.” 

Rakkaudella tehty ruoka pääroolissa myös Leenan ja Imanin häissä 

Leena tapasi Imanin vuonna 2008, kun hän alkoi viettää aikaa Imanin perheen omistamassa ravintolassa Helsingissä. 

”Minulla oli niin pieni vuokra-asunto, että viihdyin paremmin ravintolassa. Se oli kuin kodikas olohuone. Pian aloimme hengailla Imanin kanssa muutenkin”, Leena kertoo ja muistaa vielä ensimmäisen Imanille valmistamansa ruuan. 

”Vein hänelle joululahjaksi leipomani fetapiirakan. Ja taisin kokkailla myös äidin reseptillä tehtyä, rakuunalla maustettua kesäkurpitsakeittoa. Muistan, että tykkäsit siitä.” 

”Se oli todella hyvää, rakkaudella tehty”, puoliso säestää. 

Ystävät ovat tottuneet Imanin ja Leenan järjestämiin ruokakutsuihin. ”Alkuun tarjoamme usein itse sekoitetut raikkaat drinkit tai mocktailit.” 

Ruoka oli pääroolissa myös Imanin ja Leenan häissä, joita tanssittiin viime kesänä. Vieraat nauttivat viisi tuntia kestäneestä illallisesta, joka koostui italialaisista ja persialaisista herkuista. 

”Häissämme ei juuri muuta tehtykään kuin syötiin. Välillä pidimme tanssitaukoja ja sitten palasimme taas takaisin ruokapöytään. Se oli mahtavaa!” 

Leena ei ole vielä koskaan käynyt Imanin juurilla Iranissa, ja Imankin on ollut Teheranissa viimeksi kymmenen vuotta sitten veljensä häissä. Lapsuuden vuosista kaupunki on kuulemma muuttunut. 

”Yhdessä syöminen on aina kuulunut persialaisiin perinteisiin, ja ruoka on yleensä valmistettu kotona. Nykyään sielläkin käydään enemmän ravintoloissa.” 

Ruoka on kuin hyvä seikkailu 

Ulkona syöminen on Leenalle ja Imanille aina pieni seikkailu, jonka myötä omakin ruoanlaitto kehittyy. Kun ravintolassa osuu vastaan poikkeuksellisen hyvä annos, aviopari alkaa heti pohtia, kuinka se on valmistettu. 

”Yritämme tunnistaa annoksista makuja ja miettiä, miten voisimme tehdä vastaavan kotona. Imanilla on hyvä näkömuisti: hän rekisteröi kaiken käydessään ruokakaupassa, tukussa tai kauppahallissa”, Leena on huomannut. 

”Mietin paljon raaka-aineita ja niiden yhdistelemistä. Jos olen tehnyt jonkun annoksen parsasta, voinkin seuraavalla kerralla varioida reseptiä vaihtamalla parsan purjoksi. Joskus pelkästään mausteita muuttamalla ruoasta saa erilaisen: korianteri tuo ruokaan Lähi-Idän maut.” 

Pariskunta ei kuitenkaan harrasta fine dining -piperrystä. 

Toistensa tekemistä ruoista Iman ja Leena kertovat aina kaunistelemattoman mielipiteensä. 

”Välillä ruokani on ollut mautonta tai liian suolaista. Kyllä se on harmittanut, vaikka pitäisi ajatella, ettei tässä mitään mitaleja jaeta. Aina voi käydä ostamassa kaupasta paketillisen nuudeleita, jos kokkaukset menevät pieleen”, Iman sanoo nauraen. 

Teksti Sanna Wallenius, kuvat Johanna Myllymäki 

Kuka

Iman Gharagozlu, 47, helsinkiläinen ravintoloitsija, joka tunnetaan muun muassa Chalupa-ravintolaketjun perustajana.  

Leena Ahokas, 33, työskentelee markkinointialalla. 

Motto:

”Tärkeintä elämässä on kulkea eteenpäin. Voimme pohtia mennyttä ja oppia virheistämme, mutta katuminen on turhaa.” 

Julkisuudessa:

Yle Areenan ohjelmassa kokkasivat viikon arkiruuat kerralla. Avioparilla on myös suosittu Instagram-tili Imanjaleenasafkaa. 

 

Sinua voisi myös kiinnostaa