Jonna Sinkkonen – solubiologian parista kahvilayrittäjäksi

Turkulainen Jonna Sinkkonen on ammatiltaan solubiologi, mutta puolison kosinta sysäsi hänet väitöskirjatyöstä kakkujen pariin. Sinkkosen perustama Gaggui-kahvila täytti keväällä viisi vuotta.

Mikä sai solubiologin kahvilayrittäjäksi?

Tein muutaman vuoden syöpätutkimusta, mutta en kuitenkaan kokenut alaa omakseni. Kun mieheni kosi minua, ryhdyin suunnittelemaan reseptiä omaan hääkakkuuni. Aina kun olin yhteen reseptiin tyytyväinen, kokeilin uutta. 2012 osallistuin Masterchef-­ohjelmaan ja huomasin, että keittiössä työskentely on minulle ominaista. Pidän tiimityöskentelystä ja siitä, että onnistumiset samoin kuin epäonnistumiset kokee saman tien. Päätin pistää toiminimen pystyyn.

Millainen filosofia Gagguissa on?

Arvomme ovat aitous ja rehellisyys. Teemme kaiken mahdollisen itse paikan päällä aidoista raaka-aineista. Myös kahvimme on hyvää ja laadukasta. Meillä kahviin suhtaudutaan kuin hyvään viiniin: tiedämme, mistä kahvin pavut tulevat ja miten ne käsitellään.

Mistä saat ideat kakkuihin?

Monesta paikasta sekä ihan kokeilemalla ja maistamalla. Mieleen tulee uusia makuyhdistelmiä, joita testailen. Keskustelen paljon asiakkaitten ja työntekijöitteni kanssa. Olen hyvin visuaalinen ihminen, ja näen erilaisia väriyhdistelmiä ja struktuureja, joita haluan toteuttaa.

Mikä on jännin toteuttamasi 
makuyhdistelmä?

Ehkä alkuperäinen Vähän liian tuhti -niminen kakku, jossa on mutakakkupohja ja päällä juustokakku passionhedelmällä, limellä ja appelsiinilla. Makea ja hapan -yhdistelmä toimii hyvin yhdessä, ja se on yksi suosituimmista kakuistamme.

Miten kotileipuri onnistuu
luomaan herkullisia kakkuja?

Tee pohja vähintään pari päivää aikaisemmin valmiiksi. Kasaa kakku päivää ennen ja koristele vasta ihan viimeisenä. Suurin osa kakuista paranee, kun ne saavat tekeytyä, ja tämä helpottaa juhlapäivänä. Myös esillepano on tärkeää: tee juhlapöydästä runsas. Tarjoa yhden näyttävän kakun sijaan useita pienempiä kakkuja ja lisäksi esimerkiksi marenkeja sekä kuppikakkuja. Käytä koristelussa samaa värimaailmaa, joka yhdistää tarjoilut. Pöytä saa olla överikin, kunhan sävymaailma on sama.

Millaisen juoman yhdistäisit kakkuihin?

Kahvi on ehkä yksi parhaimmista, ja kuohuviini on aina hyvä. Myös olut ja kakku toimivat mainiosti yhdessä. Oluen maku pehmenee, kun sen rinnalla maistelee makeaa. Kokeile esimerkiksi mutakakun kera paksua mustaa stoutia.

Teksti Jaana Kalliokoski Kuva Vesa Tyni