Kirsi Alm-Siiran suosikkiruoassa yhdistyvät bataatti ja vaahtokarkit

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira luottaa keittiössä lapsuudesta tuttuihin klassikkoresepteihin. Tuttujen makujen lisäksi inspiraatio pääsee silloin tällöin valloilleen. Kirsin suosikkiresepti on bataattilaatikko pähkinöillä ja vaahtokarkeilla.

Kirsi Alm-Siira, millainen on ruokafilosofiasi?

En juurikaan hifistele, vaan tykkään käyttää perusraaka-aineita. Syön pitkälti samanlaista ruokaa kuin omassa lapsuudessani: paljon kalaa ja vihanneksia, yksinkertaisesti valmistettuna. Pidän kaikesta meressä kasvaneesta. Toisaalta kokkaan silloin tällöin myös sushia, lähinnä tiettyjä, hyväksi havaittuja perusnigirejä.

Mistä haet inspiraatiota keittiössä?

Meidän arki on melko kiireistä, sillä teen vuorotyötä, ja ruoanlaitosta täytyy usein suoriutua nopeasti. Teemme paljon erilaisia uuniruokia: uunikalaa, uunivihanneksia ja erilaisia laatikoita, koska ne valmistuvat nopeasti. Lisäksi tuunaan usein reseptejä jollain tavalla. Lasagnessa saatan korvata jauhelihan pinaatilla ja fetajuustolla tai esimerkiksi soijalla. En itse juurikaan kaipaa vaihtelua, mutta haluan, että koko perhe oppii maistelemaan erilaisia makuja ja suutuntemuksia.

Mikä on ruoassa tärkeintä?

En niinkään seuraa ruokatrendejä, vaan ruoan makua. Se on ruoassa kaikkein tärkeintä. Pidän konstailemattomuudesta, mutta tykkään käydä myös fine dining -ravintoloissa. Niissäkin annokset perustuvat usein yksinkertaisten raaka-aineiden yhdistelyyn.

Kuka päättää teillä keittiössä, mitä ruokaa laitetaan?

Ruoanlaittaja päättää, käytännössä siis minä tai mieheni. Meillä eletään aikalailla hetkessä, joten keittiössä mennään usein senhetkisten ruokamieltymysteni mukaan.

Mikä on lempiraaka-aineesi?

Kala on vankka ikisuosikki, mutta bataatti tulee juureksista hyvänä kakkosena – lisäksi suolainen kala ja makea bataatti sopivat hyvin yhteen. Yhtä raaka-ainetta on tosin vaikea valita, sillä minusta lähes kaikki suolaisen ja makean yhdistelmät toimivat erinomaisesti. Irtokarkeissakin hedelmäkarkkien ja suolaisten salmiakkien yhdistelmät ovat suosikkejani.

Myös lempireseptini bataattivaahtokarkkilaatikko yhdistelee suolaista ja makeaa. Vietimme kymmenisen vuotta sitten paljon aikaa Yhdysvalloissa, jossa mieheni teki tuolloin väitöskirjaa. Kuljimme paljon etenkin etelävaltioissa, ja siellä ihastuin bataattiin. Bataatti­vaahtokarkkilaatikko on sikäläinen kiitospäivän herkku, mutta minusta se toimii juhlaruokana mihin aikaan vain vuodesta. Laatikon voi tarjoilla esimerkiksi grilliruokien tai vaikkapa salaatin kanssa. En ole vielä keksinyt tilannetta, johon se ei sopisi.

Teksti Pi Mäkilä, kuva Iiro Immonen

Sinua voisi myös kiinnostaa