Madeiralla syntynyt kokki Marcos Gois: ”Isoäitini on saaren paras ruoanlaittaja”

Kokki ja ravintola-alan yrittäjä Marcos Gois kokkasi päivittäin perheen päivällisen aina siihen saakka, kun 16-vuotiaana muutti omilleen. Nyt hän toteuttaa määrätietoisesti unelmiaan.

Ruoka-alan ammattilainen Marcos Gois, 26, on ehtinyt urallaan jo paljon. Hän pyörittää kahta yritystä ja suunnittelee kolmannen avaamista. Yrityksensä Ruoto Cateringin Gois perusti jo siinä vaiheessa, kun opinnot Ravintolakoulu Perhossa olivat vielä kesken. Kesällä 2015 aukesi oma ravintola Fat Ramen Helsingin Hietalahden kauppahallissa. Kesällä 2018 Gois pistää pystyyn uuden rantaravintolan. Mistä ehtiväinen nuori mies ammentaa ideansa ja innostuksensa?

Madeira on Marcos Goisin lapsuudenkoti

Kun Gois oli alle kouluikäinen, perhe asui viisi vuotta isän kotiseudulla Madeiralla – hän syntyi 1991 suomalaisen äidin ja portugalilaisen isän ja kahden sisaruksen kaveriksi. Madeiran-ajalta ovat peräisin lapsuusajan parhaat ruokamuistot.

”Isoäitini on saaren paras ruoanlaittaja. Hän tekee maukkaampaa lasagnea kuin kukaan muu. Innostukseni ruokaan tulee luultavasti ainakin osaksi perintönä häneltä”, Gois kertoo hymyillen.

Kun vanhemmat erosivat, äiti ja lapset muuttivat takaisin Suomeen. Se tiesi lisää vastuuta myös 10-vuotiaalle Marcosille.

”Minun roolini asettui keittiöön. Kokkasin joka päivä perheemme päivällisen aina siihen saakka, kun 16-vuotiaana muutin omilleni. Lukion jälkeen hain opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun, koska olin pienestä pitäen halunnut arkkitehdiksi. En kuitenkaan päässyt sisään. Sitten keittiö veikin voiton.”

Idea Fat Ramen -ravintolaan syttyi Lontoossa

Gois valmistui ravintolakoulu Perhon kansainväliseltä kokkilinjalta vuonna 2013. Hän keräsi jo opiskeluaikana monipuolisesti työkokemusta ravintola-alalta. Italiassa Gois pääsi työharjoitteluun kolmen Michelin-tähden ravintolaan Piazza Duomoon, Suomessa tutuksi tulivat muun muassa huippuravintolat Sandlådan ja Ask.

”Olen onnekas, kun olen saanut kokeilla monenlaisia ravintola-alan töitä. Työskentely alan huippujen kanssa on opettanut paljon”, Gois kiittää.

Ensimmäinen oma yritys Ruoto Catering sai alkunsa töölöläisessä keittiössä, kun yliopiston opiskelijatapahtumaan tarvittiin ruokapalvelua.

”Paistoimme kaverini kanssa kotiuunissa 60 kiloa lihaa ja ajoimme laina-autolla huolehtimaan yli sadan hengen ruokailuista. Nyt Ruoto Catering toimii ympärivuotisesti, työllistää muutamia henkilöitä ja toteuttaa ruokapalveluita yrityksille, yksityishenkilöille ja erilaisiin tapahtumiin.”

Marcos Gois on aina tykännyt matkustella. Reissuja on kertynyt pitkälti yli 50 maahan. Matkoilta Gois ammentaa ideoita yrittämiseen ja työhönsä. Vuoden 2014 lopulla Lontoossa lautaselle sattui täydellinen ramen eli japanilainen nuudelikeitto.

”Se oli loistava tuote, joka Helsingin ravintolakartalta vielä puuttui. Päätimme yhtiökumppanini Otto Sarpaniemen kanssa pistää pystyyn oman ramen-ravintolan. Ensimmäiset tuolit ja pöydät kävimme hakemassa Tallinnan kierrätyskeskuksista.”

Gois perusti oman luomunuudelitehtaan

Marcos Gois on tottunut tekemään työtä määrätietoisella ja tinkimättömällä asenteella omaan visioonsa luottaen. Kun Fat Ramenin keittoihin ei löytynyt markkinoilta tarpeeksi hyviä nuudeleita, Helsingin Katajanokalle piti perustaa oma tehdas. Se tuottaa luomunuudeleita sekä Fat Ramenin että muutaman muun yrityksen tarpeisiin ja työllistää kokopäiväisesti yhden työntekijän.

Goisin yrityksissä luotetaan laadukkaisiin raaka-aineisiin, jotka valitaan mahdollisimman pitkälti suomalaisen sesongin ja satokauden mukaan. Kukkakaali-ramen on Fat Ramenin kestosuosikki, mutta sesonkiajattelun mukaisesti kukkakaali vaihtuu talveksi maa-artisokkaan.

”Kalat tulevat Pohjanmereltä ja luomulihaa saamme pian suoraan tilalta.”

Marcos Gois sanoo pitävänsä yrittäjyydessä eniten luovasta työstä ja suunnittelusta. Uusia ideoita syntyy, kun mieli on vastaanottavaisessa tilassa.

”Loistoidea voi putkahtaa mieleen myös pitkän työpäivän jälkeen juuri ennen nukahtamista. Siksi pidän muistiinpanovälineitä aina saatavilla.”

Gois palaa uudessa ravintolassaan lapsuuden makumuistoihin

Seuraava uusi, isompi idea toteutuu kesän 2018 kynnyksellä, kun Helsingin Merihakaan avautuu kesäkaudeksi ranta- ja terassiravintola. Yhteistä ideaa Goisin kanssa lähtee toteuttamaan tuttu yhtiökumppani Otto Sarpaniemi.

”Ruoan makumaailma vie Etelä-Eurooppaan ja lapsuuteni makumuistoihin. Äyriäiset ja merenelävät ovat isossa roolissa”, Gois paljastaa.

Kaksikolla on uusia ravintolaideoita myös tuleville vuosille.

”Haaveissamme on avata pieni, intiimi paikka, jossa kokin suunnittelema menu on kuin pieni matka. Paikka tulee, kun aika on oikea.”

Gois ei tavoittele Michelin-tähtiä

Gois myöntää, että välillä on haastavaa saada aika riittämään kaikkeen tekemiseen. Vapaa-aikaa ei juuri jää.

”Homma onnistuu, kun ympärillä on hyvä tiimi. Pitkiä päiviä jaksaa, kun saa tehdä sitä, mistä tykkää. Rakastan laittaa ruokaa ja toteuttaa itseäni ruoan kautta.”

Monissa huippuravintoloissa työskennellyt Gois ei pidä tärkeänä tavoitella Michelin-tähtiä oman uransa varrella. Ne ovat hänestä ravintoloille upeita tunnustuksia, mutta hän ei jahtaa niitä omassa työssä.

”Tärkeintä on, että itse kokee tekevänsä hyvää juttua ja toteuttavansa haaveitaan. Haaveilu on osa luovaa työtä.”

 

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva Vesa Tyni

Omin sanoin: Marcos Gois

Unohtumattomin ruokaelämykseni on Lofooteilla Atlantin rannalta löytyneet maljakotilot, jotka paistoimme nuotiolla valurautapannulla.

Kiinnostavin juomakokemukseni toteutui Indonesiassa viettäessäni iltaa paikallisten kanssa palmuviiniä maistellen.

Ruoan vuoksi haluaisin matkustaa Pohjois-Ruotsiin syömään kehuttuun, paikallista sesonkiruokaa tarjoavaan ravintola Fävikeniin.

Rohkeinta, mitä olen ruokaan liittyen tehnyt, on vuoden 2013 Slush-tapahtuma, jonne yritykseni valmisti 42 000 annosta ruokaa 6 000 ihmiselle.

Rakkain ruokasesonki on alkukesä, jolloin uusi, runsas satokausi alkaa talven niukkuuden jälkeen.