Markus Rydenfeltistä tuli kokki sattuman oikusta

Sattuma teki Markus Rydenfeltistä kokin, joka rakastaa tarkkaa asettelua ja yksityiskohtia. Ruoanvalmistus ei kuitenkaan ole maailman vakavin asia: nuori kokki maustaa laittamaansa kujeilevalla kokeilumielellä.

Ylioppilaskevään jälkeen joensuulainen Markus Rydenfelt, 25, päätti suunnata ammattikouluun. Teorian pänttäämisen sijasta mielessä kangasteli ammatillinen koulutus ja työelämä. Tarkoitus oli hakeutua talonrakentajan oppiin, mutta Rydenfelt tuli vahingossa ruksanneeksi ensisijaiseksi toiveekseen ravintolakokin opinnot.

”Tuli ilmoitus opiskelupaikasta, enkä sitten sitä ruvennut vaihtamaan. Ajattelin, että katsotaanpa, mitä siitä tulee.”

Sattui, kuten oli tarkoitettu! Elämänsuuntaa epävarmana etsiskelleestä nuorukaisesta ei tullut talojen rakentajaa, vaan ruoka-annosten tekniikoiden taitaja. Vuonna 2013 kokiksi valmistunut Rydenfelt ei ole katunut päätöstään – päinvastoin! Ruoka vei mennessään miehen, joka ennen kokkikoulutustaan osasi hädin tuskin keittää makaroneja.

Ruoanlaiton salat oppii tekemällä

Ravintolakoulussa Rydenfelt kertoo oppineensa makaronien keittämisen ja karjalanpiirakoiden leipomisen. Ruoanvalmistuksen fiinimmät salat ja modernimmat tekniikat oppii hänen mukaansa vasta oikeissa töissä työskennellen osaavien ammattilaisten kanssa.

”Parhaiten alalla pääsee etenemään, kun hakeutuu toinen toistaan parempiin ravintoloihin. Ennen nykyistä työpaikkaani Local Bistroa työskentelin tovin ravintola Palacen tiimissä.”

Pyrähdys Helsingissä oli avartava kokemus, mutta nuorukaisen uran alussa sittenkin liiaksi kaiken ajan ja energian nielevä.

”Olen nuori, ehdin vielä toteuttaa suuria ura-unelmia. Jahka tyttöystävä saa parin vuoden päästä opintonsa Joensuussa valmiiksi, todennäköisesti Helsinki kutsuu.”

Syyskuussa 2018 Rydenfelt ryhtyi vetämään vegaaniruokakurssia Joensuun kansalaisopistossa.

”Ihmisiä kiinnostaa, miten valmistaa kotona hyvää ruokaa kasviksista ja lihan korvikkeista. Kurssi on uusi, ja jos innostusta riittää, ensi vuonna kursseja voisi olla enemmänkin.”

Hyvät raaka-aineet, reseptit ja hyvä ilmapiiri luovat hyvän annoksen

Vahvat ja tasapainoiset maut, kaunis ulkonäkö ja kokonaisuuden herkullisuus ovat Rydenfeltille tärkeitä.

”Nautin tarkasta asettelusta. Teen asiat mieluummin rauhallisesti ja niin hyvin kuin vain voi. Se on sellaista intohimoa laatuun yksityiskohdissa.”

Hyvää ruokaa ja onnellisia asiakkaita ei Rydenfeltin mukaan loihdita yksinomaan hyvistä raaka-aineista ja oivallisista resepteistä. Ravintolakeittiön ammattilaisten hyvä henki ja yhteistyön ilo tuovat annoksiin sen jonkin, joka kirvoittaa ruokailijoilta kiitokset keittiöön.

Hyvä ruoka voi Markus Rydenfeltin mukaan olla kuitenkin monenlaista. Hän ei omassa arjessaan karsasta sen enempää eineksiä kuin pikaruokaakaan. Eikä Rydenfelt syö tuoreita kasviksia joka päivä, vaikka kasvisruoka lähellä sydäntä onkin. Luomu on hyvästä, lähiruoka saa kiitosta, mutta minkään yhden ajatussuuntauksen puolestapuhujaa Rydenfeltistä ei saa.

Yksi seikka nykyajassa saa kuitenkin nuoren kokin kohottelemaan kulmakarvojaan.

”Ruoan tuhlaaminen on paha, surullinen asia. Ihmiset ovat itsekkäitä, eivätkä ajattele asioiden kokonaiskuvaa.”

Jokaisen kokin unelma on oma ravintola. Rydenfeltin unelmaravintolassa ruoka on hyvää ja tunnelma loistava.

”Sen pitää olla vähän kuin kotiinsa tulisi. Ravintolan pitää olla mukava tuoleista alkaen. Siellä saisi olla takkatuli, hyvää musiikkia, hyvännäköiset kokit ja tarjoilijat – sellainen kokonaiselämys.”

Teksti Sirkka-Liisa Aaltonen Kuvat Mikko Eevert