Dekkaristi Outi Pakkanen nostaa pikkuniksillä risottonsa uudelle tasolle

Helsingissä tapahtuvista dekkareistaan tunnettu kirjailija Outi Pakkanen rakastaa hyvää ruokaa, kuten myös kirjojensa päähenkilö.

Outi Pakkanen, kerro muutamalla sanalla syksyn kuulumisiasi?

Uusi kirjani Naistenkutsut ilmestyy syys–lokakuussa 2020. Lukijat saattavat yllättyä kirjan käänteistä.

Mistä löydät ideat kertomuksiisi?

Seuraan ja havainnoin, mitä ympäristössäni tapahtuu ja nappaan ideoita näkemästäni. Istuin kerran taksissa, kun auto pysähtyi liikennevaloihin. Silmiini osui surullinen, farkkutakkiin pukeutunut mies, jolla oli helmet kaulassa ja kirkkaanpunaiset huulet. Hahmon ympärille syntyi ajatuksissani uusi tarina, joka päätyi kirjaksi.

Millainen on ruokafilosofiasi?

Mielestäni ruoan kuuluu olla hyvää ja ruoan­laitosta pitää voida nauttia. Kokkaaminen on parhaillaan mutkatonta, eikä pientä piperrystä. Yksinkertaiset perusmaut toimivat ruoanlaitossa aina. Olen iloinen siitä, että vanhat kunnon kotiruoat ovat taas meillä muodissa ja arvossaan. Itse olen kehitellyt täydellistä kaalilaatikkoreseptiä ja taidan olla aika lähellä onnistumista. Resepti löytyy Facebook-sivuiltani nimellä Lähes täydellinen kaalilaatikko.

Saatko ruokavaikutteita kirjojesi hahmoista vai päinvastoin?

Kyllä, sekä että! Graafikkopäähenkilö Anna Laineella on samoja makumieltymyksiä kuin minulla. Kokkaan ja testaan kaikki Annan reseptit, ennen kuin ne päätyvät kirjaan. Katamme arkenakin kauniisti, ja kaapista löytyy aina ihania serviettejä. Syömme myös mielellämme hyvässä seurassa ja pitkään.

Onko sinulla lempiraaka-ainetta?

Tällä hetkellä (kesäkuussa) himoitsen kaikkea vihreää – papuja, fenkolia, parsa­kaalia, purjoa ja yrttejä, joista syntyy esimerkiksi maukkaita salaatteja. Olen sitä mieltä, että kroppa kertoo, mitä se kaipaa.

Mikä on paras makuparisi?

Pidän yhdistelmästä makea ja suolainen. Esimerkiksi libanonilaisen keittiön makupari aprikoosi ja liha toimii erinomaisesti. Herkkuihini kuuluu myös cantaloupemeloni, parmankinkku ja parmesaani.

Paras makumuistosi?

Käyn vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlilla. Musiikin lisäksi nautin aikoinani vanhan höyrylaiva S/S Heinäveden paistetuista muikuista. Alus kulki kauniissa Punkaharjun maisemissa monta vuotta, ja laivamatkat hyvässä seurassa, yhdessä herkullisen kalan kera on jäänyt mieleen. Alus ei enää liikennöi, mutta hyviä muikkuja saa vielä myös esimerkiksi Savonlinnan Majakassa.

Herkkutattirisotto on luottoreseptisi, miksi juuri risotto?

Risotto on rehellinen ruokalaji, mutta vaatii kärsivällisyyttä ja vahtimista. Onnistuneen risoton salaisuus piilee siinä, että kattilaan lisätään ensin viini, sen jälkeen vasta kanaliemi.

Teksti Marina Ahlberg, kuva Otavamedia