Riku Rantala kokkaa maukasta perusaineksista

Riku Rantala haluaa, että Mad Cook Show saa katsojat nauramaan omille ruokavalinnoilleen ja äänestämään lompakoillaan paremman ruoan puolesta.

Millainen on ruokafilosofiasi?

Olen kaikkiruokainen herkkusuu, ja arvostan selkeitä makuja sekä klassikkoruokia. Toisaalta olen myös avarakatseinen ja kokeilunhaluinen. Tykkään siitä, että perusainekset ovat nousseet ruoanlaitossa jälleen ansaitsemaansa arvoon.

Mitä kokkaat kotona?

Perheessäni on kolme pientä lasta, ja arkiruoka painottuu usein keittoihin. Lihattoman lokakuun perustajana olen pyrkinyt vähentämään liiallista lihansyöntiä. Tosin, jos saan esimerkiksi kotimaista hevosenlihaa, grillaan sitä mieluusti. Tällaisessa raaka-aineessa kiteytyy hyvin kiertotalouden periaate.

Mikä monenkirjavista ruokakokemuksistasi on jäänyt mieleen?

Pääsimme kerran sattumalta ylenpalttiseen japanilaiseen herkkupöytään Naran kaupungissa. Olimme matkassa reppureissaajan niukalla budjetilla. Tapasimme liikemiehiä, joiden pomo halusi tarjota meille kaupungin parhaassa ravintolassa illallisen. Se koostui loputtomasta kavalkadista loistavia sashimeja, sushia, mustekalaa, ostereita ja muita meren antimia, joita emme tunnistaneet.

Mikä ruoassa puhuttaa sinua juuri nyt?

Tietoisuus ruoan vaikutuksista hyvinvointiin ja terveyteen on lisääntynyt viime aikoina huimasti. Kiinnostavaa on sekin, miten vahvasti ruoan poliittinen ja eettinen näkökulma sekä ympäristötietoisuus ovat nousseet puheenaiheiksi.

Kutkuttava on analyytikkojen näkemys, että kun kokit nostetaan eliittiin, imperiumit kaatuvat. Roomassa kansakunta alkoi mässäillä ja valtakunta romahti – ruoasta tuli elitismiä. On huolestuttavaa, jos ruoasta tulee erottava tekijä yhteiskunnassa.

Miksi Mad Cook Show oli nyt tarpeen tehdä?

Haluan, että katsojat voivat myös nauraa ruoalle ja äänestävät lompakoillaan ympäristön, tuotantoeläinten hyvinvoinnin ja oman terveytensä kannalta paremman ruoan puolesta. Haluamme herättää keskustelua tärkeästä aiheesta hauskasti ja meille tyypilliseen tapaan.

Luottoreseptisi?

Kesäpaikassamme saaristossa tulee kalastettua paljon, ja valmistan kalaa monin tavoin. Resepti on phanganilaisittain grillattu kala, mutta alkuperäinen red snapper- eli punanapsija-resepti sovitettiin kotimaisille, vanhoille kunnon ahvenelle ja kuhalle.

Teksti Susanna Haanpää Kuvat Miika Kainu