Erilainen matka Espanjaan: Riojan parhaat viinit

Espanjassa Riojan alueen viineissä maistuvat Tempranillo, tammi ja rakkaudella vaalittu laatu.

Vastapoimittujen, punaisten rypäleiden mehu roiskuu ympäriinsä kuin valtava, taivaalle leviävä ilotulite. Ihmiset väistävät vaistomaisesti taaksepäin, kuuluu kohahdus, sitten helpottunut nauru.

Riojan viininviljelijät ovat alkaneet tuoda päivän satoa Bodegas Faustinon viinitilalle. Rypäleet kipataan roiskuen laareihin, ja ne jatkavat matkaansa valtaviin säiliöihin.

Samaan aikaan metalliputki ulkona sylkee pois rypäleistä eroteltuja roskia, joista valmistetaan lannoitetta viinitarhoille.

Viinimestari Jose Maria Morera esittelee laboratoriotuloksia. Rypäleet saavat laatupisteytyksen kolmenkymmenen eri tekijän, muun muassa ph:n ja sokerimäärän, perusteella.

Traktorien kärryissä on enimmäkseen tummaa ja pienikokoista, varhain kypsyvää Tempranillo-rypälettä. Sitä viljellään yli 75 prosentilla Riojan viinitarhoista, sillä se sopii hyvin alueen ilmastoon ja kypsyy muihin Espanjan rypälelajikkeisiin verrattuna 2–3 viikkoa aikaisemmin.

Vähähappoisuuden ja -sokerisuuden takia Tempranillosta tehdyissä viineissä on usein myös muita rypälelajikkeita.

Satokausi on vasta aluillaan, mutta Bodegas Mugan viiniköynnösten välissä näkyy rypäleiden poimijoita. Vientipäällikkö Jesus Viguera kertoo, että rypäleiden valintaa tehdään jo poimintavaiheessa. ”Meidän viiniemme salaisuus on yksinkertainen. Hyvistä rypäleistä tulee hyvää viiniä”, Viguera sanoo.

Tammitynnyrien keskellä perinteikkään Mugan hämärässä viinikellarissa seisoo Raul Fernandez. Hän maistelee kypsymisensä alkuvaiheessa olevaa viiniä. Maun lisäksi hän tarkkailee viinin väriä kynttilän valossa.

”Jos huomaan ongelmia, raportoin eteenpäin, minkä jälkeen viini analysoidaan tarkemmin”, Fernandez kertoo.

”Joskus voi myös olla, että viininmaistajalla sattuu vain olemaan huono makuaisti -päivä, koska hän on riidellyt aamulla vaimonsa kanssa tai satuttanut jalkansa”, vieressä seisova Viguera kujeilee ja jatkaa sitten vakavammin: ”Totta puhuen, tämä mies tuntee jokaisen näistä tynnyreistä ja tunnistaa sokkonakin omat viininsä. ”Seuraavassa huoneessa törmäämme Javier Sosaan. Hänen tehtävänään on erotella kananmunien keltuaisista valkuaiset, joita käytetään punaviinin kirkastamiseen.

Viini on Riojan sydän. Pieniä traktoreita vilahtelee joka puolella – teillä ja viinitarhojen keskellä. Alueen pääkaupungissa Logroñossa tapakset nautitaan viinin kera.

Joka vuosi 29. kesäkuuta järjestettävässä Batalla del Vino -juhlassa puolestaan tuhannet ihmiset kerääntyvät Haron kaupunkiin. Siellä Riscos de Bilibio -kukkulalla järjestettävässä viinisodassa he heittävät toistensa päälle kymmeniä tuhansia litroja punaviiniä.

”Sen jälkeen he syövät brunssia”, Bodegas Muga -viinitilan Viguera kertoo.

Lempeä, vähän viileä tuuli suhisee viiniköynnöksissä. Horisontissa valtavat tuulimyllyt pyörivät omaa, tasaisen tanssivaa tahtiaan. Seisomme El Coton Los Almendrosin viinitarhalla, jonka yritys on ottanut viljelyyn vasta äskettäin. Edessä näkyy kukkula, jossa on niin ikään menossa El Coton tuore viinitarhakokeilu.

”Se on Carbonera, jossa kasvatamme rypäleitä noin 750−850 metrin korkeudessa. Vielä muutamia vuosia sitten kukaan ei olisi Riojassa uskonut, että niin korkealla voidaan viljellä viinirypälettä”, vientipäällikkö Soriano kertoo.

Riojan ilmasto on pääosin mannermaisen lauha ja kuiva, mutta kuitenkin riittävän sateinen. Viinialue on jaettu kolmeen osaan, Rioja Bajaan, Rioja Alavesaan ja Rioja Altaan, joiden välillä mikroilmastot ja viljelysmaat vaihtelevat paljonkin.

Faustinon vientipäällikkö David Robinson muistuttaa, ettei Espanja ole aina pelkkää aurinkoa ja lämpöä.

”Talvella saatamme saada jopa lunta ja pientä pakkasta. Se antaa viiniköynnöksille levähdystauon ja pitää poissa tauteja”, Robinson sanoo.

Riojan viinit

  • Rioja on Espanjan ja maailman tunnetuimpia viinialueita. Maan pienimpiin kuuluva, 300 000 asukkaan itsehallintoalue on vuosittaisella noin 300 miljoonalla viinilitrallaan Espanjan suurin viinintuotantoalue.
  • Rioja on tunnettu erityisesti laadustaan, jota valvoo erillinen toimielin Consejo Regulador. Alueen viineistä noin 85 prosenttia on punaisia. Valkoviinejä on 10 prosenttia ja loput ovat roseeviinejä ja cavaa.
  • Riojan alueella on noin 550 viinintuottajaa ja yli 18 000 viininviljelijää. Käytännössä jokainen paikallinen on siis kytköksissä viiniin – työskentelemällä viinin parissa tai tuntemalla jonkun, joka tekee niin. 
  • Riojan viinit ovat tarkasti valvottuja aina viljelystä rypäleiden laatuun ja viinin valmistamiseen. Esimerkiksi punaisten rypäleiden määrä hehtaaria kohti ei saa ylittää 6 500:aa kiloa vuodessa.
  • Viinien kypsytysajat on määritelty nuoria viinejä (vino joven) lukuun ottamatta: Crianzan pitää olla vähintään vuosi tynnyrissä ja muutama kuukausi pullossa. Reservalta vaaditaan vähintään 3 vuoden kypsytys, josta minimissään 1 vuosi tynnyrissä. Gran Reservan on oltava vähintään 2 vuotta tynnyrissä ja 3 vuotta pullossa.