Käsiksi klassikkoalueeseen: Bordeaux

Tarjoa punaista bordeaux’ta hirvenlihan kanssa ja herkuttele makeaa viiniä sellaisenaan, ehdottaa ranskalaisen tuottajajärjestön perustaja.

Hyvin tehty nuori bordeaux-punaviini on tummaa, tanniinista, maultaan mokkaista ja usein täyteläistä. Pitkään varastoidun laadukkaan viinin tuoksu ja maku tulvivat vivahteita ja suutuntuma on kuin silkkiä. Voiko punaviiniltä enempää toivoa?

Alain Raynaudin mielestä ei voi. Hän johtaa tuottajajärjestö Grand Cercle des Vins de Bordeaux’ta, johon kuuluu lähes kaksisataa viinitilaa Ranskan Bordeaux’n alueelta. Järjestö perustettiin, koska perinteikäs klassikkoviinejä tuottava alue ei ole viime vuosina vedonnut tavallisiin kuluttajiin.

Raynaud haluaa kaataa muutamia ennakkokäsityksiä. Kaikki bordeaux ei ole yli 50 euron hintaista ja kaikkia viinejä ei tarvitse kypsyttää yli kymmentä vuotta, ennen kuin viini on nautittavaa. Nykyisin viinit valmistetaan entistä helpommin lähestyttäviksi. ”Noin 15–25 euron hintaluokassa on laadukkaita viinejä, jotka ovat jääneet kalliimpien varjoon. Nämä viinit kypsyvät juotaviksi jo muutamassa vuodessa, tosin nekin paranevat kypsytyksessä.”

Viinit tehdään tutuista rypälelajikkeista

Bordeaux’n viinien etiketissä on tavallisesti viinitilan nimi sekä linnaa tarkoittava merkintä château, olipa tuottajalla linnaa tai ei. Lisäksi kerrotaan vuosikerta, kunnan nimi kuten Saint-Émilion tai Graves ja toisinaan myös laatuluokka kuten esimerkiksi Cru Bourgeois. 

Laatuluokkia ei ole pakko opiskella ellei halua – alkuun pääsee, kun tietää rypälelajikkeet. Bordeaux’n punaviinit ovat aina Cabernet sauvignonia, Merlot’ta sekä Cabernet francia ja näiden sekoitteita eri suhteissa. Merlot antaa viinille luumuista hedelmäisyyttä, Cabernet sauvignon tanniineja, hapokkuutta ja mustaherukan sävyä. Viinejä kypsytetään tammitynnyreissä, jotka antavat makuun paahteisen vivahteen.

Alkuun sopii merlot

Raynaudilla on pari vinkkiä heille, jotka tutustuvat bordeaux-viineihin ensimmäistä kertaa. ”Aloita hankkimalla pehmeää merlot-pohjaista viiniä, joita tulee lähinnä Pomerolista ja Saint-Émilionista. Seuraavaksi maista eleganttia Gravesin alueen viiniä ja viimeiseksi voimakkainta Médocin viiniä, jossa on eniten Cabernet sauvignonia.”

Toinen vinkki liittyy ruokaan. ”Nämä viinit on tehty aina ruuan kanssa juotaviksi, esimerkiksi hirvenliha sopii mainiosti.”  Raynaud muistuttaa myös Bordeaux’n valkoviineistä. ”Hienot makeat viinit kuten cadillac ja sauternes eivät tarvitse edes ruokaa seuraksi, vaan lasillinen sauternesia on jälkiruoka jo sellaisenaan.”

Bordeaux'n punaviinit Alkon valikoimassa

Alkon valikoimassa on yli 200 punaviiniä Ranskan Bordeaux’sta.

Katso myös nämä