Mainettaan nuorempi Bordeaux

Kysy keneltä tahansa vastaantulijalta mitkä viinialueet osaa nimetä, niin Ranskan klassikkoalue Bordeaux on yleisimpiä vastauksia. Alueen ovat tehneet tunnetuksi erityisesti punaviinit. Hedelmäisyyttä korostava nykytrendi on nähtävissä myös Bordeaux’n viineissä.

Kolme miestä rientää Château Angludet’n kartanon eteishallin portaikkoon tervehtimään meitä. Ranskalaistilan viinien myynnistä vastaavan James Sichelin mukana ovat hänen veljenpoikansa Max ja Alex.

Kumpikin on seurannut setänsä jalanjäljissä viinikaupan pariin. Alex vastaa James Sichelin rinnalla viinien myynnistä ulkomaille. Max puolestaan keskittyy erityisesti Bordeaux’n markkinoihin.

”Bordeaux’n viiniturismi on nousussa. Kaupungista löytyy nyt useita tasokkaita ja kohtuuhintaisia viinibaareja ja ravintoloita”, työnsäkin puolesta usein ulkona aterioiva Max tietää.

”Erityisesti kaupungin viinibaarit ovat trendikkäitä. Niiden viinilistat ovat yleensä pitkiä, viinivalikoima monipuolinen ja työntekijät ystävällisiä ammattilaisia.”

Bordeaux’n kaupunki kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle 1700-luvun arkkitehtuurinsa ansiosta, ja viime vuosina vanhan keskustan talojen sisätilat on modernisoitu ja julkisivut puhdistettu. Kaupunkia halkovan Garonne-joen ranta-alue on muutettu vehreäksi virkistysalueeksi, jossa kävelijät ja pyöräilijät näyttävät viihtyvän. Julkisen liikenteen verkostokin on kaupungissa erinomainen.

Usein ajatellaan Bordeaux’n viinien olevan hyvin kalliita. James Sichel haluaa korjata mielikuvaa.

”Vain 2–3 prosenttia alueemme viineistä pidetään korkeimman hintaluokan viineinä. Suurin osa viineistämme on kohtuuhintaisia ja hyviä, jokapäiväiseen käyttöön tarkoitettuja viinejä.”

Viinitilareitti kulkee D2-valtatietä ja jatkuu kohti Pauillacin pikkukaupunkia. Maasto on tässä kohdin tasaista, ja ajotien molemmin puolin aukeaa viinitarhoja silmänkantamattomiin. Margaux’sta alkaen châteaut käyvät yhä komeammiksi ja tilat suuremmiksi.

Rothschild Mouton Cadet’n moderni viinitehdas Pauillacin alueella keskittyy brändiviineihin.  Viininvalmistusta johtava Philippe Degrendel kertoo, mitä viinibisnes tarkoittaa heille.

”Tarvitsemamme rypäleet tai viinit kasvatetaan yhteensä noin 2 000 hehtaarin alueella. Ne kasvavat yli 400 yhteistyökumppanimme tiloilla täällä Bordeaux’n alueella”.

Kuuden hengen viinintekijätiimi vierailee tiloilla säännöllisesti. 

”Tiloilla tehty viini siirretään tänne meille loppukypsennyksen ajaksi ja me päätämme myös viinin lopullisesta rypälesekoituksesta.”

Yli 150 maahan viinejään vievä Mouton Cadet keskittyy nimenomaan kansainvälisten makunystyröiden hellimiseen.

Yksi trendiviineistä on yksinomaan Sauvingnon Blanc -rypäleestä tehty valkoviini, yllättää Rothschild-viinien toimitusjohtaja Hugues Lechanoine. Bordeaux’n viinit on totuttu yhdistämään ruokaan, mutta lisäksi täällä on alettu tehdä nuorekkaampia viinejä aperitiiveiksi ja sellaisenaan nautittavaksi.

”Luonnollisesti Bordeaux’n pitää kuuluisana ennen kaikkea pitkää kypsytystä kestävät cabernet sauvignon -punaviinit – erityisesti château- eli tilapunaviinien osalta”.

Itäisessä Bordeaux’ssa, Saint-Émilionin alueella, punaviiniin puolestaan käytetään enemmän Merlot’ta. Se onkin Cabernet Sauvignonin jälkeen Bordeaux’n alueen tärkein rypäle.

Niin sanottu garage-periodi oli Château Teyssierille merkittävän nousun aikaa 1990-luvulla. Silloin Saint-Émilionin pienistä viinitiloista tuli Bordeaux’n seudun viinintekemisen muutoksen keskus.

”Homma oli niin pienimuotoista, että sitä sanottiin voivan harjoittaa autotallista käsin. Tästä nimitys garage, eli autotalli”, Château Teyssierin omistava Jonathan Maltus kertoo.

”Aloitimme viiden hehtaarin viljelyalalla vuonna 1996. Kyse oli ennen kaikkea viinintekemisestä, ei niinkään terroir’sta eli maaperästä tai muista viinin kasvuolosuhteista.”

Alueen viinejä arvostettiin maailman parhaimpien joukkoon, mikä alkoi näkyä myös viinien hinnoissa.

Jonathan Maltus sanoo, että Saint-Émilionissa on nykyään harvinaista saada huonosti tehtyä viiniä.

”Kokonaisuudessaan viinibisnes on nyt laadukkaampaa, ja koko Bordeaux pärjää heikkoinakin vuosina paremmin kuin ennen.”

Myös ruoan ja viinin yhteensovittamisen suhteen ajat ovat parantuneet.

”Kun 1990-luvulla saavuimme Bordeaux’hon, ruoka täällä oli todella huonoa – kuin englantilaisessa keittiössä tuohon aikaan. Nyt meillä on hyvinkin jännittäviä ravintoloita, ja jopa perheravintoloissa ruoan taso on huima.”

Bordeaux’n viinien monipuolisuus yllättää

Osa kuluttajista on saattanut mieltää Bordeaux’n vain haastavia arvoviinejä tuottavana alueena. Mielikuvaa on syytä päivittää, sillä hedelmäisyyttä korostava nykytrendi on nähtävissä myös Bordeaux`n viineissä.

”Alueen viinitalot ovat tunnistaneet, että moni asiakas on kiinnostunut hedelmäisyyttä korostavista, nuorekkaammista viineistä, vivahteikkuudesta kuitenkaan tinkimättä”, kertoo Alkon valmennuspäällikkö Kaisa Kokko.

Esimerkiksi makutyyppien kirjo Alkon valikoimissa voi yllättää.

”Meillä on punaviineissä käytössä viisi makutyyppiä. Peräti neljä niistä on edustettuna bordeaux´laisissa. Lisäksi helmikuun aikana meille on tulossa alueelta muutamia punaviiniuutuuksia, jotka on luokiteltu makutyypiltään meheväksi ja hilloiseksi. Se ei aikaisemmin ole ollut Bordeaux´lle tyypillisin makutyyppi.”

Bordeaux tunnetaan meillä nimenomaan punaviineistään. ”Mielenkiintoisen alueesta tekee juuri se, että vaikka Bordeaux´n punaviinit ovat yleensä sekoituksia samoista rypäleistä, makutyypeissä monipuolisuutta löytyy paljon.”

Tiesitkö?

  • Bordeaux’n kaupunki lounaisessa Ranskassa on antanut nimensä sitä ympäröivälle maan laajimmalle, yli 100 000 hehtaarin viinialueelle. Viinitiloja alueella on noin 7 000.
  • Appellation d’Origine contrôlée (AOC) on viinien maantieteellisen alkuperän mukainen luokitus, joka jakaa Bordeaux’n viinialueen noin kuuteenkymmeneen osaan.
  • Bordeaux’n punaviineihin sallitut rypäleet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec, Carmenere ja Petit Verdot.
  • Bordeaux’n valkoviinirypäleistä käytetyimmät ovat Sauvignon Blanc, Sémillon ja Muscadelle.
  • Yksi mielenkiintoisimmista tavoista tutustua Bordeaux’n alueeseen on vuodesta 1984 juostu Marathon du Medoc. 

Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 1/2016