Piemonten parhaat

Toscanan viinien ohella Piemonten punaiset arvioidaan yleisesti Italian ja maailman parhaimmistoon. Laadun takeena on vahva traditio ja usko alueen perinteisiin rypäleisiin.

Slow Foodin kotiseuduilla Piemontessa ykkösrypäle on Nebbiolo. Siitä valmistettavien viinien aatelinen on barolo, jota kypsytetään vähintään kolme vuotta, joista kaksi tammitynnyreissä. Nuorena jopa epämiellyttävän tanniininen viini tarvitsee aikaa kypsyäkseen samettisen pehmeäksi ja muhkeaksi. Baroloa tehdään 11 kunnan alueella, ja vain 1 300 hehtaarin alueella.

”Nebbiolo on Piemonte ja barolo-viini sen jaloin ilmentymä”, sanoo Piemonten mittakaavassa jättimäisen Fontanafreddan viinitalon pääviinintekijä Danilo Drocco.

Itsensä kuningas Emmanuele Vittorio II:n perustama tila siirtyi vuonna 2008 energisen supermarket-bisneksessä toimivan liikemiehen Oscar Farinettin omistukseen ja elää nyt vahvaa nousukautta. Sen tuotanto pitää sisällään Piemonten tärkeimmät viinityypit barberoista dolcettoihin, moscatoista gaveihin. Vastikään tilan yhteyteen muutti myös yksi maakunnan arvostetuimmista ravintoloista, Michelin-tähditetty Guido.

Danilo Drocco tunnustautuu lippulaivaviininsä, barolon, valmistamisessa traditionalistiksi.

”99 prosenttia kuluttajista valitsee sokkotesteissä nykytyyliin tuotettuja, helppoja ja valmiiksi juotaviksi tehtyjä baroloja. Itse haen jotakin muuta: pullossa hiljalleen kypsyviä viinejä, jotka kehittyvät luonteikkaiksi hiljalleen ajan kanssa”, Drocco sanoo.

Kun modernit barolot käytetään nopeasti ja kypsytetään pienissä ranskalaisissa tynnyreissä, Drocco käyttää puolestaan perinteisiä isoja tuhansien litrojen vetoisia tynnyreitä ja antaa rypäleiden kuorten olla tekemisissä viinin kanssa jopa useita viikkoja.

”Näin syntyy monivivahteisempia ja pitkäikäisempiä viinejä, joiden kovuus ja tanniinit pehmenevät vasta vuosien kellaroinnin jälkeen”, Drocco sanoo.

Ilman kemikaaleja

Nebbiolo-rypäleestä tehdään barolon lisäksi rehevä ja elegantti punaviini barbaresco. Se ei välttämättä ole yhtä voimakas kuin barolo mutta on valmis nautittavaksi jo nuorempana. Myös barbarescojen kohdalla rajalinjat vedetään perinteisen ja modernin viininteon välille.

”Balanssi perinteisten menetelmien ja uusien innovaatioiden välillä on mahdollista löytää”, uskoo pienessä Neiven kylässä viinitilaansa johtava Ugo Lequio.

Tuloksena on viinejä, jotka tuotetaan ilman kemikaaleja ja torjunta-aineita. Rypäleet viljellään luomuna, mutta luomusertifiointi puuttuu.

Luigi Einaudilla, Doglianin alueen vanhimmalla kaupallisesti toimivalla viinitalolla, on myös kunniakkaat yhteydet Italian historiaan. Talon perusti 1800-luvun lopulla valtiotieteilijä Luigi Einaudi, joka toimi toisen maailmansodan jälkeen Italian ensimmäisenä presidenttinä. Talo on edelleen Einaudin perheen omistuksessa.

Luigi Einaudin viinintekijä Lorenzo Raimondi valmistaa baroloita modernilla tyylillä.

”Vanhaan tyyliin valmistetut viinit kestävät aikaa paremmin, mutta ongelmana on säilytys. Oikeissa olosuhteissa, vaikkapa meidän kellareissamme, viini kehittyy ja paranee vaikka 40 vuotta, mutta harvalla kuluttajalla on mahdollisuutta säilöä viininsä näin. Moderniin tyyliin valmistetut viinit on varminta nauttia 6–8 vuoden ikäisinä”, Raimondi ohjeistaa.

Helppo mutta ei makea

Doglianin kylä tunnetaan dolcettoistaan, ja Luigi Eunaudi on yksi viinin arvostetuimmista tuottajista. Mustarypäleisestä Dolcettosta ei nimestä huolimatta tehdä makeaa viiniä, mutta helppoa ja suunmyötäistä kuitenkin. Se tarjoaa lompakkoa liikaa rasittamatta hyvän vaihtoehdon yleisviiniksi esimerkiksi pasta-aterialle.

”Dolcettosta ei valitettavasti tule koskaan niin suosittua vientituotetta kuin se laatunsa puolesta ansaitsisi. Ristiäisissä rypäle sai onnettoman, makeaan viittaavan nimen. On totta, että dolcetot ovat helppoja ja suoraviivaisia, monikäyttöisiä viinejä, mutta tyylejä ja tapoja laventaa palettia on rajattomasti”, Lorenzo Raimondi muistuttaa.

Alkon vakiovalikoimassa on toistakymmentä piemontelaista viiniä. Punaviineissä voi tutustua niin Nebbiolo-, Barbera- kuin Dolcetto-rypäleisiin. Valkoviinit edustavat puolestaan laajaa kirjoa Arneis-rypäleestä Moscatoon, kuivasta makeaan. Alkon tilausvalikoima tuo viininharrastajien ulottuville lisäksi kymmeniä piemontelaisia arvoviinejä.

Artikkeli on julkaistu alunperin Etiketti 1/2014