Lämmittävät glögit

Glögit sopivat lähestyvän joulun tunnelmaan. Kauniisti höyryävä glögi lämmittää kylminä iltoina.

Valikoimaamme on saapunut lokakuussa 19 eri glögiä 5 eri maasta. Makuyhdistelmiä on monenlaisia ja mukana on myös kaksi alkoholitonta glögiä.

Perinteiseen tapaan glögi nautitaan usein höyryävän kuumana joulumausteiden kera. Glögi voidaan nauttia myös kylmänä ja kuohuviiniin yhdistettynä syntyy erinomainen jouluinen drinkki eli kuohuviiniglögi, jonka voit viimeistellä vaikka karpaloilla ja limetinsiivuilla.

Glögin kanssa tarjottavaa?

Glögien kanssa sopivat tarjottavaksi monenmoiset pikkupurtavat. Suolaiset juustot, syksyiset piiraat tai maukkaat pähkinät vaikka paahdettuna ovat omiaan glögin tuttujen kavereiden, manteleiden ja rusinoiden rinnalle. Perinteisen juustolautasen voi vaihteeksi koota juhlavan juustosalaatin muotoon. Kauden hedelmällä granaattiomenalla kruunattu marokkolainen tapasleipä sointuu myös glögin kanssa herkullisena pikkusuolaisena tarjottavana.

Glögin historiaa

Glögi on tiettävästi esiintynyt ensimmäisen kerran maailman vanhimmassa keittokirjassa, jonka kirjoitti roomalainen Apicius pari tuhatta vuotta sitten.

Mahdollisesti roomalaiset levittivät tämän maustetun lämmittävän viinin valmistuksen muualle Eurooppaan tai monet maat kehittivät itse omia reseptejään.

Ruotsiin glögi saapui 1600-luvulla ja Suomeen Ruotsin kautta 1900-luvun taitteessa. Alkon valikoimasta glögiä on saanut jo vuodesta 1933. Glögin nimi juontuu ruotsinkielen sanasta glödga, hehkuttaa.

Perinteinen Valkoviiniglögi Luomu

Glögit / Suomi