Mocktail on elämys ilman alkoholia

Mocktailit eli alkoholittomat cocktailit ovat maailmanlaajuinen ilmiö, joka näkyy Suomessakin. Niitä sekoitellessa mielikuvituksen voi päästää valloilleen, mutta juomia saa myös valmiina.

Mocktailien trendi on valloittanut maailmaa jo useamman vuoden ajan. Ilmiön edelläkävijöihin lukeutuivat esimerkiksi monet Lontoon drinkkibaarit, joissa alkoholittomien cocktailien listat ovat jo itsestäänselvyys. Nyt myös muissa metropoleissa tarjoillaan näyttäviä ja moniulotteisen maukkaita mocktaileja.

Trendit liikkuvat nykyisin vauhdikkaasti, joten mocktailit näkyvät vahvasti Suomenkin ravintoloissa – sekä enenevissä määrin myös kodeissa. Kuluttajat haluavat huolehtia hyvinvoinnistaan, joten ruoka on entistä terveellisempää, ja sama ilmiö näkyy alkoholittomien juomien nousuna.

Millainen on hyvä mocktail?

Alkon tuoteryhmäpäällikkö Kasper Kukkonen korostaa, että mikä tahansa mehu ei ole mocktail.

”Mocktailissa pitää olla särmää, juoma ei saa tuntua mehulta tai virvoitusjuomalta. Yleensä mocktailit ovat vähemmän makeita, tai jos niissä on makeutta, juomassa on tekstuuria tai jännittävää maustamista”, Kukkonen avaa.

Mocktaileissa on yleisesti karvautta tai kirpeyttä, joka erottaa ne virvoitusjuomista. Juomasekoitukset perustuvat usein klassisiin cocktaileihin, ja niiden makuun saadaan sävykkyyttä esimerkiksi yrttien ja mausteiden avulla.

”Mocktaileista halutaan samanlaisia elämyksiä kuin alkoholillisista drinkeistä. Niiden pitää olla varta vasten tehtyjä taidonnäytteitä, vaikka ei haluta nauttia alkoholia”, Kukkonen kertoo.

Mocktailissa raaka-aineiden laatu on ratkaiseva seikka. Jäitä pitää olla riittävästi, ja myös maussa kannattaa huomioida riittävä raikkaus. 

Valmis mocktail on helppo vaihtoehto

Alkon alkoholittomien valikoimasta löytyy myös omia mocktaileja, jotka ovat saaneet Kukkosen mukaan asiakkailta innostuneen vastaanoton. Niiden lisäksi valikoimassa on muita valmiita alkoholittomia juomasekoituksia, ja vaihtoehdot lisääntyvät jatkuvasti.

Valmis mocktail on kätevä etenkin isomman porukan juhlissa. Sen tarjoilussa kannattaa panostaa yksityiskohtiin.

”Mocktail pitäisi tarjoilla hyvin viilennettynä. Lasiin voi kiinnittää huomiota, mutta tyyli on tietysti vapaa. Jos haluaa hifistellä, voi valita ison pallomaisen lasin tai grogilasin ja täyttää sen runsailla, isokokoisilla jääpaloilla”, Kukkonen suosittelee.

Mocktailin näyttävyyttä voi haluttaessa lisätä koristeiden avulla. Lasiin sopivat esimerkiksi hedelmät, marjat, sitruuna, limetti tai yrtit.

Mocktail sopii moneen tilanteeseen

Alkoholittomien nauttimisesta on tullut valtavirtaa, joten valintaa ei tarvitse enää selitellä takavuosien malliin. Alkossakin niiden myynti on noussut kohisten.

Autoilu, raskaus tai lääkitys saattavat olla syy alkoholittomien nauttimiselle, mutta moni valitsee ne ihan terveyden ja hyvinvoinnin vuoksi. Kun juhlassa ei nauti alkoholia, voi sen jälkeen mennä vielä vaikka kuntosalille.

Makuelämyksistä ei kuitenkaan haluta tinkiä, joten huomaavainen isäntä tai emäntä huomioi laadukkaat alkoholittomat tarjoiluissa.

”Mocktailit sopivat erityisesti alkumaljaksi kaikkiin juhliin, ruokailun alle aperitiiviksi tai päiväkokkareille, jos haluaa pyhittää illan muille riennoille”, Kukkonen suosittelee.

Alkoholittomat juomasekoitukset ovat hyviä seurustelujuomia, mutta niillä voi hemmotella itseään myös yksin ollessa. Samoin saunajuoman voi korvata mocktaililla. Kukkonen vinkkaa, että mocktailit sopivat lisäksi kevyenmakuisen purtavan pariksi.


Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto

Mocktail-reseptejä