Nousevat juomatrendit 2021

Pinnan alla poreilevat nyt muun muassa kuohuviinidrinkit ja kotimaiset humalalajikkeet. Lisää juomatrendejä löydät Alkon trendikatsauksesta 2021.

Kuohuviinidrinkit

Raikkaissa ja helpoissa kuohuviinidrinkeissä yhdistyy moderni ja klassinen: laseissa kuplivat nyt Spritzit, Hugo, Bellini ja Kir Royal. Kuohuviinin joukkoon sopivat erilaiset liköörit, mehut ja siirapit – jopa sorbetti!  

Katso kaikki kuohuviinidrinkkimme >

Portugali viinimaana

Portugalin paikalliset, persoonalliset rypälelajikkeet ja mehevä makumaailma viehättävät suomalaisia viininystäviä. Vuonna 2020 portugalilaisten viinien myynti kasvoi 72 prosenttia edellisvuodesta ja maa nousi neljänneksi myydyimmäksi punaviinimaaksi ohittaen muun muassa Australian ja Ranskan.

Tutustu Portugalin viineihin ja viinialueisiin >

Ekologiset ja erottuvat pakkaukset

Pakkauksella on iso vaikutus juoman hiilijalanjälkeen – mitä kevyempi, sen parempi ilmastolle. Ostopäätöksissä korostuu yhä enemmän myös pakkauksen erottuva ulkonäkö. Kartonki- ja alumiinitölkit sekä muovipullot ovat lasipulloa ekologisempia mutta tekevät vielä tuloaan. Rosee- ja valkoviinejä saa jo kerta-annoskokoisissa alumiinitölkeissä.

 Tutustu pakkausten hiilijalanjälkeen >

Viinien lisäainemerkinnät

Viinien lisäaineet puhututtavat varsinkin Yhdysvalloissa. Myös Euroopan unionissa käydään keskustelua siitä, millä aikataululla lisä­aineet ilmestyvät viinipullojen etiketteihin. Muista elintarvikkeista poiketen niitä ei tarvitse nykyisin mainita.

Katso opas yleisimmistä alkoholijuomissa käytetyistä lisäaineista >

Kotimaiset humalalajikkeet

Kiinnostus oluenpanoperinteisiin on herättänyt kiinnostuksen myös kotimaisiin humalalajikkeisiin. Luonnonvarakeskus tutkii parhaillaan suomalaisten humalalajikkeiden soveltuvuutta viljelyyn ja oluen panemiseen. Luomuhumala voisi olla Suomelle myös potentiaalinen vientituote. Tulemmeko näkemään enemmän kotimaisia lajikkeita oluissa? Lue lisää humalan roolista oluen valmistuksessa. 

Mikä muu on nyt pinnalla? Lisää tietoa vuoden juomatrendeistä löydät Alkon trendikatsauksesta 2021.