Roseeviini on trendikäs ja monipuolinen viini

Roseeviini on todella monikäyttöinen viini. Perinteisesti seurusteluviiniksi koettu rosee on ranskalaisten tapaan vakiinnuttamassa paikkansa myös suomalaisten ruokapöydissä.

Roseeviinin marjaiset ja raikkaat aromit maistuvat yhä useammalle ympäri vuoden, ei vain kesäsesongin aikaan. 

Roseeviini on hyvin suosittu kesäinen juoma, mutta kasvaneeseen suosioon on vaikuttanut myös sen löytäminen ruokakäyttöön.

– Toki ylivoimaisesti suurin kulutus on loppukeväällä ja kesällä, mutta yhä useampi valitsee roseeviinin ruoan kera valko- tai punaviinin sijaan, myös kesäsesongin ulkopuolella, Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen kertoo.

Roseeviinejä on moneen makuun

Roseeviinien kirjo on entisestään kasvanut, ja niiden maku riippuu valmistettavasta rypäleestä sekä valmistustavasta. Vaikka suurin osa roseeviineistä suositellaan nautittavaksi nuorena, voidaan joitakin roseeviinejä myös kypsyttää muutama vuosi.

Herkissä ja nuorissa roseeviineissä voi olla jopa valkoviinimäisiä aromeja, yrttisyyttä ja sitruksisuutta sekä mineraalisuutta. Toisessa ääripäässä roseesta löytyy punaviineille ominaista täyteläisyyttä, tanniinisuutta ja mausteisuutta.

Wennosen mukaan Suomessa suositaan kuivia ja raikkaan hapokkaita roseita, joissa on mukana marjaisuutta. Entistä enemmän kysytään myös makeampia roseita.

Myös roseekuohuviinit hurmaavat kauniilla värillään ja moninaisilla mauillaan. 

Roseeviini voi yllättää ruokailijan

Runsaan makukirjon vuoksi rosee sopii mainiosti ruokakäyttöön. Nämä herkän vaaleanpunaiset viinit ovat mielenkiintoisia, persoonallisia ja tuovat kivaa vaihtelua makumaailmaan.

– Roseeviini on ruoan kanssa erittäin trendikäs valinta, ja sen avulla voi myös yllättää. Rosee tuo mukavaa leikittelyä ja mielikuvitusta ruokien makuparina. Ja jos ei tiedä, valitako puna- vai valkoviini, roseeviini on kiva ratkaisu.

Wennonen vinkkaa, että hieman makeampi rosee on mahtava makupari mausteisien aasialaisten ruokien kanssa. Makeampi roseeviini maistuu myös raikkaan jälkiruoan kera. Täyteläisempi ja tanniinisempi rosee sopii puolestaan mainiosti liharuokien kaveriksi.

Roseeviini maistuu myös miehille

Ranskassa on luonnollista nauttia lounaalla roseeta, mutta nyt ilmiö alkaa olla tuttu myös Pohjoismaissa. Suomessa ravintolat ovat monipuolistaneet roseeviinivalikoimaansa ja niitä näkyy myös menuihin sovitetuissa viinipaketeissa.

Rosee ei ole missään nimessä enää naisten seurusteluviini, vaan miehetkin ovat alkaneet suosia sitä. Tämän Wennonen on pannut merkille erityisesti Lontoossa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa, ja nyt myös Suomessa.

– Suomalaiset miehet ovat hyvin kiinnostuneita pienpanimo-oluista, ja nyt he ovat ottamassa myös roseeviinit omakseen. Sosiaalisessa mediassa näkyy yhä useammin hashtagilla brosé tai #brose kuvaamassa sitä, että kaverit ovat lähteneet roseeviinille, Wennonen iloitsee.

Teksti: Jaana Kalliokoski Otava Media