Terassisuosikki roseesta tuli trendikäs

Roseeviinin suosio on lisääntynyt maailmanlaajuisesti. Sitä suosivat myös miehet. Roseessa on nyt vallalla kuiva ja raikas tyyli.

Suomessa roseeviini on vielä melko pieni ilmiö, mutta jo Ruotsissa sen trendikkyys näkyy selvästi. Roseelasi on Tukholman rantaterasseilla yleinen näky, ja miehetkin tarttuvat mielellään vaaleanpunaiseen juomaan.

Roseeviinin suosio on vakiintunut myös Britanniassa, jossa sen osuus viinien vähittäismyynnistä on yli 10 prosenttia. Lontoolaisen The Good Wine Shop -viinikaupan kahden myymälän päällikkö Andy Walton kertoo, että roseeviinin myynti on kasvanut roimasti kymmenen viime vuoden aikana.

”Roseeta ostavat nyt ihan kaikenlaiset ihmiset. Se on vahvasti sesonkiviini, jota nautitaan kesällä puutarhassa grillaillessa”, Walton kuvailee.

Brittien roseemaku on Waltonin mukaan muuttunut. ”Ennen roseet olivat makeita, mutta nyt juodaan kuivia viinejä. Lontoossa suositaan hyvin kalpeaa ja erittäin kuivaa ranskalaista roseetyyliä, kun muualla Britannissa ostetaan ehkä enemmän uuden maailman roseita.”

Roseeviinin suurvalta on kuitenkin Ranska. Vaaleanpunaisten viinien osuus on lisääntynyt sielläkin merkittävästi, ja niitä myydään peräti enemmän kuin valkoviiniä.

Etelä-Ranskan aurinkoinen Provence on roseen tärkeä tuottaja, ja alueella näytetään mallia myös sen käytöstä ruokapöydässä.

Roseeviinin voi yhdistää ranskalaisittain lähes mihin tahansa kesäiseen ruokaan, niin kalaan, kasviksiin kuin vaaleaan lihaan.

Roseen suosio viriää Suomessakin. Alkossa sen osuus viinien litramääräisestä myynnistä on vielä pieni, mutta parina viime vuonna myynti on kasvanut lähes viiden prosentin vauhtia.

Myös helsinkiläisten Juuri-ravintolan ja Latva-viinibaarin sommelier Pilvi Pursiainen on havainnut orastavan trendin. ”Roseeta ei ehkä ennen pidetty ihan vakavasti otettavana viininä, mutta tilanne on muuttumassa. Meillä käy asiakkaina paljon nuoria aikuisia, jotka arvostavat laatua myös roseessa. He ovat ilahtuneita, kun roseeta ehdotetaan”, Pursiainen kertoo.

Rosee on Pursiaisen mukaan kuitenkin vielä sesonkiviini. ”Olisi kivaa, jos sitä ei lokeroitaisi kesäjuomaksi, vaan roseita alettaisiin nauttia muulloinkin.”

Entä sopiiko pinkki viini myös suomalaismiesten käteen? ”Sitä menee miehille yhtä lailla kuin naisillekin. Joskus joku saattaa painottaa, että tämä rosee tulee tyttöystävälle, mutta aika harvoin sitä tapahtuu”, Pursiainen hymyilee.

Katso myös nämä juomatrendit