Vähäalkoholisten viinien kysyntä kasvaa

Miedoissa viineissä alkoholipitoisuus on yleensä 12–14,5 prosenttia. Viime vuosina viinien alkoholipitoisuus on pikemminkin ollut nousussa kuin laskussa.

”Monet ovat terveystietoisia ja haluavat nauttia vähäalkoholisempia viinejä. Trendi on kansainvälinen, ja se näkyy jonkin verran jo Suomessa”, kertoo viinien tuoteryhmä­päällikkö Petri Aalto Alkosta.

Alkon valikoimissa on yli 50 viiniä, joissa alkoholipitoisuus on alle 10 prosenttia. Valikoimaa aiotaan kasvattaa varsinkin kuivempien viinien osalta.

Valmiista viineistä alkoholipitoisuutta voidaan tekniikan keinoin keventää muun muassa käänteisosmoosilla. Keveämpään alkoholipitoisuuteen päästään myös, jos sadonkorjuuta aikaistetaan. Tällöin rypäleiden sokeripitoisuus jää alhaisemmaksi, jolloin käymisprosessin aikana alkoholiakin muodostuu vähemmän.

Joihinkin viinityyleihin kuuluu luonnostaan keveämpi alkoholipitoisuus. Tällaisia ovat viileästä ilmastosta kuten Saksasta Moselin alueelta tulevat viinit. Puolikuivissa ja makeissa Moselin valkoviineissä alkoholia voi olla 8–9 prosenttia.

Makeat lambruscot ja Astin alueen makeat kuohuviinit ovat myös alkoholipi­toisuudeltaan keveämpiä. Moscato d’astissa alkoholipitoisuus on enintään 5,5 ja asti-kuohuviineissä 7–9,5 prosenttia.

Katso myös nämä juomatrendit