Viime vuosien kesäjuomatrendit

Viimeisen vuosikymmenen aikana on tapahtunut paljon ruoka- ja juomakulttuurin saralla. Kesäjuomatrendit ovat joka vuosi uusien aaltojen vietäminä. Yksi kuitenkin säilyy suosittuna vuodesta toiseen.

Suomalaisten uskoutuminen vuodenajoille on jokavuotinen taidonnäyte. Terassilla nautitaan kesästä, vaikka sadepilvet seilaisivat taivaalla ja aurinko näyttelisi nimellistä sivuosaa.

Kaikkien aikojen roseekesä

Roseetrendistä ollaan puhuttu alalla jo parikymmentä vuotta, mutta nyt jo alkuvuoden myynnin perusteella voi päätellä, että kesästä 2018 tulee kaikkien aikojen roseekesä. Eivätkä vallitsevat aurinkoiset helleviikot tätä trendiä ainakaan heikennä.  

Rosee ei ole enää vain kepeää naisten juomaa, vaan kirjo on laajentunut voimakkaampiin roseeviineihin, joita miehetkin voivat mainiosti nauttia. Rosee maistuu niin seurustelujuomana kuin erinomaisena yleisviininä läpi kesäisen herkkuaterian, kasvis- ja kalaruoista lihaan, makkaroihin, juustoihin ja jälkiruokaan saakka.

”Eikä kannata unohtaa roseekuohuvia. Niistä löytyy hienoja pareja grillatulle karitsanfileelle, pariloidulle lohelle ja kesän tuoreille kasviksille. Ja tietysti myös nautiskeluun laiturinnokassa ja seurusteluun”, vinkkaa tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine, Taina Vilkuna.

Globaalit trendit Alkon hyllylle

Viime vuosina on maailmanlaajuisesti, mutta eritoten pohjoismaissa nähty happamien makujen suosimista. New nordic –tyylinen kokkaus on oodi lähiruoalle ja kausituotteille. Pohjoismaisten makujen pinnalle nousu voidaan sijoittaa vuoden 2004 Kööpenhaminaan.

Kaksitoista pohjoismaista kokkia (Suomesta Hans Välimäki) laativat kymmenen kohdan listan, jossa peräänkuulutettiin muun muassa alueellista omavaraisuutta, pohjoismaisten raaka-aineiden tunnettavuuden lisäämistä sekä ruoan kausiluontoisuutta. Täten kylmän ja pimeän pohjolan kaamosaikana nähdään fine dine –maailmassa lautasella pitkälti kesällä säilöttyjä pikkeleitä ja kuivattuja herkkuja. Trendi ulottuu luonnollisesti myös juomien pariin.

Villiyrtein ja merivedellä maustetut oluet ovat löytäneet tiensä myös Alkon hyllylle. Myös kansainvälinen IPA-trendi on näkynyt pohjahiivaoluiden suosion laskussa samanaikaisesti pintahiivaoluiden nauttiessa kasvavaa suosiotaan.

Kokeelliset, yllättävät ja rajoja rikkovat tuotteet ovat päivän sana. Juomamieltymyksillä pyritään pikemminkin erottautumaan valtavirrasta kuin samaistumaan siihen.

Keveät elämäntavat nosteessa

Alkoholin kulutus on ollut laskussa viimeiset kymmenen vuotta. Juomatyypeistä mallasjuomat ovat lisänneet suosiotaan, kun taas väkevät ovat menettäneet sitä. Juomakulttuuri on siirtynyt asteittain määrään satsaavasta laadun arvostamiseen.

Terveysbuumi on ollut 2010-lukua määrittelevä suuntaus ja trendi näkyy myös Alkon myynnissä. Makeiden juomien välttelyn voi nähdä kuuluvan osaksi terveellisiä elämäntapoja. Alkon valikoimissa on viimeisten kymmenen kesän aikana selkeää laskua ollut nähtävissä erityisesti longdrink-juomien kohdalla. Kuohuvat ja valkoviinit taas ovat nostaneet suosiotaan.

Alkoholittomien juomien kulutus kesällä on Alkon tilastoissa näkynyt nousevana trendinä viimeiset kymmen vuotta. Alkoholitonta ruokavaliota noudattavien ei tarvitsekaan enää tyytyä juhlissa pelkkään limonadiin ja veteen. Alkon alkoholittomien tuotteiden valikoimasta löytyy entistä laajemmin vaihtoehtoja aikuiseen makuun. Alkon valmiit mocktailit ovatkin virkistäneet kesäkansaa festareilla ja grillijuhlissa ympäri maan. Hyvä emäntä ja isäntä muistaa kesälläkin varata laadukkaita alkoholittomia juomia kesävieraiden varalle. Alkoholittomat ja matala-alkoholiset juomat kasvavat edelleen terveystrendin mukana.

Pirteä ja hedelmäinen valkoviini kestosuosikki

2010-luvun viinitrendit ovat jakautuneet kesäisin melko vahvasti aina valkoviinin voitoksi. Vuoteen 2016 mennessä punaviinin kulutus kesällä on kuitenkin laskenut huomattavasti valkoviinin verrattuna.

Jo viimeiset kymmenen vuotta on Alkon valikoiman suurinta suosiota nauttineet valkoviinit. Niiden kulutus on noussut kymmenessä vuodessa kuusi prosenttiyksikköä. Valkoviineistä selvästi suosituin makutyyppi on ympäri vuoden ollut pirteä ja hedelmäinen. Kepeät valkoviinit näyttävät kuitenkin maistuvan erityisesti kesäisin.

Lähteet:

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos. 2016, www.thl.fi/tilastot/alkoholinkulutus,  http://www.newnordicfood.org/http://www.nfd.nynordiskmad.org/index.php?id=507

Katso myös nämä juomatrendit