Siideri on perinteikäs juoma

Siiderillä on yhtä pitkä historia kuin oluella. Aito siideri valmistetaan yleensä omenoista. Sen tuoksusta ja mausta voi päätellä valmistusmenetelmän ja -alueen kuin viineistä ikään. 

Siideri voi olla kuplatonta eli still. Se voi olla suodattamatonta ja sameaa eli cloudy tai kirkasta ja kuplivaa eli sparkling. Aidoissa siidereissä tuoksuvat omena, hunaja, tammi ja jopa talli. Myös päärynöistä tehdään siideriä, esimerkiksi Irlannissa. Sitä kutsutaan perryksi.

Nykyistä aitoa siideriä muistuttava juoma on kotoisin Espanjan eteläosista, tarkemmin maureilta. He keksivät puristaa mehun erityisen sokeripitoisista omenoistaan oliiviöljypuristimilla. Tosin jo egyptiläisten tiedetään valmistaneen omenista käytettyä juomaa.

Pohjois-Espanjassa siideriä valmistetaan edelleen perinteisin menetelmin. Espanjasta nykyisen kaltaisen siiderin valmistustaito siirtyi Normandiaan ja Bretagneen. Ranskan länsiosista siiderinvalmistustaito rantautui Brittein saarille Irlantiin ja Englantiin, missä siiderillä on oma vankka asemansa oluen rinnalla.

Aito siideri syntyy valikoiduista omenalajikkeista

Aito siideri valmistetaan omenoista. Valmistukseen tulee käyttää tiettyjä omenalajikkeita. Mitä vähemmän omenoita käsitellään, sitä aromikkaampaa juomaa syntyy. Tuoreena puristettu mehu tai tiiviste käytetään erityisen siiderihiivan avulla. Pienet paikalliset panimot saattavat käyttää villihiivoja. Silloin tuote ei kestä pitkää kuljetusta, mutta on paikan päällä nautittuna erityisen herkullista.

Ensimmäisen käyttämisen aikana siideriin syntyy alkoholi. Siideri käytetään teräksisissä tankeissa tai puusammioissa. Kypsytys tapahtuu yleensä terästankeissa. Jos siideriin halutaan tammen aromi, se muodostuu tammitynnyrikypsytyksessä. Ranskalaiset valmistajat käyttävät siiderin toiseen kertaan pullossa. Käytettyyn mehuun lisätään sokeria ja kuohuviinihiivaa kuplien synnyttämiseksi. Vastaavaa englantilaista siideriä kutsutaan nimellä vintage.

Millaista ruokaa siiderin kanssa?

Siideri valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Espanjan Asturiassa nautitaan siideriä makkaran ja vahvan homejuuston, el Cabralesin, kanssa. Ranskalaisille ja belgialaisille siideri maistuu täytettyjen kreppien, vaalean lihan sekä camembertin kera. Englantilaiset hörppivät siiderinsä sellaisenaan munuaispiiraan tai lammaspaistin painikkeena.

Siiderinystävät sovittavat ruokansa siiderille sopivaksi. Suodattamattoman siiderin kanssa maistuvat grillattu tai paistettu possu, voimakkaat juustot tai omenapiiras. Kuivan siiderin kanssa sopivat caesarsalaatti, kala tai äyriäiset.