Jenkkioluita yhdistää leikittely humalan käytössä

Yhdysvalloissa on rikas olutkulttuuri, joka näkyy valtavana pienpanimoiden määränä. Oluiden tyylit vaihtelevat, mutta monia yhdistää leikittely humalan käytössä.

Yhdysvallat on tärkeä humalan kasvattaja, jonka parhaista humalatarhoista monet sijaitsevat Kalifornian pohjoispuolella Oregonin ja Washingtonin osavaltioissa. Viljeltävät lajikkeet ovat usein amerikkalaisia. Niistä tunnetuimpiin kuuluvat muiden muassa Centennial, Cascade, Citra, Columbus ja Simcoe. Myös uusia kehitetään koko ajan.

Humalaa käytetään Yhdysvalloissa usein reippaasti, ja sen maku on monesti tuntuva esimerkiksi suosituissa IPA-oluissa. Humaloinnin tyyli ei kuitenkaan ole enää ainoastaan katkera. Humalaa lisätään luovasti oluen keiton eri vaiheissa ja myös sen jälkeen, joten mukaan saadaan lajikkeiden rikasta aromaattisuutta.

Kaliforniassa humala tuo hedelmäisyyttä, itärannikolla havuisuutta

Kaliforniassa on yleistä, että humala antaa olueen trooppista hedelmäisyyttä, itärannikon oluissa taas on usein havuisuutta. Humala voi tuntua myös trendikkään New England IPAn eli NEIPAn tapaan pehmeän hedelmäisenä aromikkuutena.

Humala lisätään olueen useimmiten pelletteinä, joiden valmistajina monet länsirannikon tuottajat ovat laatujohtajia. Humalat ovat nyt niin suosittuja ympäri maailman, että hinnat ovat nousseet taivaisiin. Kekseliäät humalatalot ovat siksi kehittäneet uusi tapoja humaloida. Esimerkiksi pakastamalla kuivatut humalat säästävät raaka-aineen tarvetta.

Teksti Lasse Pakarinen Kuva iStock