Oluet sopivat jouluun – lue joulupöydän olutvinkit

Muhkea olut sopii täydellisesti tunnelmalliseen jouluun ja joulupöytään. Juhlapöydän ruoat ja joulun pitkät pyhät antavat mahdollisuuden monenlaisten oluiden maisteluun.

”Hyvästä jouluoluesta tulee mukava ja lämmin olo. Vaikka olut nautiskellaan viilennettynä, se on joulutunnelmassa kuin viltti ympärillä”, sanoo palvelu- ja tuotekouluttaja Johanna Varjonen. Hän on Alkon koulutustiimin olutasiantuntija, joka harrastaa intohimoisesti oluen ja ruoan yhdistämistä sekä laajentaa osaamistaan myös valmistamalla oluita itse.

Olut on Varjosen mukaan mainio ruokajuoma joulunaikaan. Hiilidioksidi ja alkoholi tasapainottavat ruoan runsautta, ja katkeruus leikkaa rasvaisuutta. Maltaisuus puolestaan toimii juurevien makujen parina. Joulun oluet ovat yleisesti tummia, sillä tummuus sointuu joulun muheviin ruokiin.

Perinteisen joulupöydän oluet

Joulun perinteisille ruokalajeille voi valita yhden täsmäoluen tai muutamia erilaisia, joita voi kokeilla eri ruokien pareina. Pieni pullokoko ja suhteellisen matala alkoholiprosentti mahdollistavat maistelun, kun oluita on jakamassa useampi ihminen.

”Joulupöytään valitaan usein pehmeän aromikkaita tummia lagereita. Ne antavat jouluruoille hyvin tilaa, sillä ne eivät ole kovin mausteisia mutta kuitenkin tuhteja. Jos taas tykkää humalan vivahteista, alet ja pilsit sopivat kuvaan rapsakkuutensa ja vivahteikkuutensa ansiosta”, Varjonen makustelee yleispäteviä valintoja.

Joulupöydässä maistuvista aletyypin oluista hän nostaa esimerkeiksi pale alen, ipanstrong alen sekä old alen.

Kalaisille alkupaloille Varjonen suosittelee vaaleampia oluita, esimerkiksi pilsiä tai vehnäolutta. Toisaalta savukalan voi yhdistää jännittävästi savuolueen.

Kun pöydässä on maksapateeta, myös sour ale -hapanoluita kannattaa harkita.

Kinkulle ja sen tykötarpeille Varjonen suosittelee tummien lagereiden ohella vahvaa lageria. Myös miedommat lagertyylit sopivat. Jos kinkun päällä on voimakas sinappihuntu, hedelmäinen ale maistuu usein mainiosti, esimerkiksi strong ale.

Jotkut hakevat joulupöydässä modernia ja uutta, jotkut taas haluavat palata perinteiseen ja vanhaan. Kotimaisessa joulupöydässä kannattaakin muistaa sahti, joka on Suomessa perinteikäs joulunajan juoma.

Kun lautasella on kalkkunaa tai kasvisruokaa

Joulupöydän tähtenä ei ole aika kinkku, vaan esimerkiksi kalkkuna on alkanut yleistyä. Varjosella on vinkki myös sen seuraan.

”Itse yhdistän kalkkunaan aika hedelmäisiä lisäkkeitä, joten hedelmäinen aletyyli, kuten pale ale tai ipa, toimii hyvin”, hän ehdottaa.

Toisaalta yhä useampi nauttii joulupöydässä kasvisruokaa.

”Olut on siitä helppo vegaanille tai kasvisruokien ystäville, että se ei kovinkaan usein sisällä eläinperäisiä aineita”, Varjonen valottaa.

Perinteisten jouluherkkujen tapaan joulun kasvisruoat ovat usein tuhteja, joten ne yhdistyvät hyvin vastaaviin oluisiin, kuten muutkin jouluruoat. Pöydässä saattaa olla esimerkiksi selkeästi savunmakuista tofua tai seitania, jolloin savuolut on hyvä valinta. Toisaalta joku saattaa virittää joulun kasvisruoat runsaan mausteisiksi, jolloin raikas lager on paikallaan, voimakkaan humaloinnin ystävän lasissa taas ipa.

Olut sopii myös joulun jälkiruoille ja juustoille

Oluiden värikkäästä joukosta löytyy vaihtoehtoja moneen lähtöön, niin myös joulunajan makeille herkuille.

Suklaa – etenkin tumma – saa mainion parin tummista ja aromiltaan usein suklaisista stout- ja portteri-tyyppien oluista.

Toisaalta myös hedelmäoluet sopivat joulun jälkiruokiin, muun muassa luumuisiin makuihin. Varjonen kertoo, että hänen omassa joulupöydässään tarjotaan kotona säilöttyjä luumuja marengin ja jäätelön kanssa, jolloin kirsikkainen kriek-kirsikkaolut toimii lasissa erinomaisesti.

Trappisti-tyyliset oluet ovat kolmas hyvä jälkiruokien juomavaihtoehto, sillä niissäkin on usein hedelmäisyyttä ja hienoista makeutta.

Trappistit viihtyvät hyvin juustojenkin parina. Niiden kanssa kannattaa ylipäätään kokeilla monipuolisesti eri oluita, vaikka strong alea.

Olutta nautiskeluun takkatulen ääressä

Joulun pyhinä on mukava ihan vain rauhoittua esimerkiksi takkatulen loisteessa hyvää kirjaa lukien. Lasiin sopii silloin tilkka muhkeaa nautiskeluolutta.

”Nautiskeluoluissa on tuhtiutta ja runsaampaa alkoholipitoisuutta. Takkatulen ääreen käyvät erityisesti tummemmat herkut, jotka sopivat kylmään talveen. Niitä ovat muun muassa stoutit ja portterit, old alestrong ale ja barley wine. Hakisin ylipäätään erittäin täyteläisiä oluita aleoluiden sisältä”, Varjonen pohtii.

Joulun nautiskeluoluen ei aina tarvitse olla viilennetty. Varjonen vinkkaa, että oluista löytyy vaihtoehto myös kuumiin juomiin: kriek-kirsikkaoluen voi tarjota lämmitettynä aivan glögin tapaan.

Teksti Lasse Pakarinen, juomasuositukset Johanna Varjonen, kuva iStock

Muita olutaiheisia artikkeleita