Kesän oluttyylit: hapanta ja hedelmäistä

Vehnä, happamuus ja trooppiset hedelmät sekä marjat osuvat yksiin kesän oluttyyleissä.

Nämä kolme kesään sopivaa oluttyyliä ihastuttavat kepeydellä, raikkaudella ja tropiikin hedelmien vivahteilla. 

Perinteiset hedelmäoluet

Perinteisimpiä hedelmäoluita ovat esimerkiksi maustetut belgialaiset Lambicit, joista kuuluisin lienee kirsikalla maustettu Kriek. Viime vuosina nousussa on ollut Yhdysvalloista lähtenyt Fruity IPA -suuntaus eli vahvan IPA-oluen maustaminen esimerkiksi mango-, passion- ja muilla hedelmäsoseilla tai vahvasti hedelmäisellä aromihumalalla.

Hapanoluet

Hapanoluita yhdistää bakteeri- tai villihiivakäymisellä aikaan saatu kirpeän hapahko maku. Perinteiset tyylit ovat lähtöisin Keski-Euroopasta, kuten Lambic ja mieto saksalainen Berliner Weisse tai merisuolalla tasapainotettu Gose, joita nykyisin usein maustetaan hedelmillä. Toisessa ääripäässä ovat tummat ja tuhdit hapanoluet.

Villihiivojen ja bakteerien käyttö hapatuksessa on saanut pienpanimoiden keskuudessa suuren suosion, ja erilaisia villi- ja hapanoluita tehdään nyt eri puolilla maailmaa. Marjaisat hapan- ja hedelmäoluet maistuvat esimerkiksi jälkiruokien kanssa ja trooppiset hedelmät istuvat oivallisesti tulisen aasialaisen annoksen kylkeen.

Hapanoluita ja vehnäoluita yhdistää runsas vehnän käyttö mallasrungossa.

Vehnäoluet

Vehnäoluiden kaksi pääsuuntausta ovat saksalaiset vehnäoluet ja belgialainen Wit, joka perinteisesti maustetaan korianterin siemenillä ja appelsiininkuorella. Maussa painottuu usein hedelmäisyys ja kepeys, joten vehnäoluet sopivat erinomaisesti vaikkapa ravun tai kalan kanssa.

Moderni vehnäolut voi olla myös amerikkalaistyylisesti vahvasti humaloitu, jolloin se käy oivallisesti myös rasvaisemman kalan kylkeen.

Alko tuo valikoimiinsa kuukausittain erikoiseriä, ja tänä kesänä mukana on muun muassa hedelmäisiä IPA-oluita ja hapanoluita.

Teksti Matti Koskinen, kuva Otavamedia

Muita olutaiheisia artikkeleita