Pääsiäisoluet ovat runsaita ruokaoluita

Herkuttelu kuuluu pääsiäiseen, joten myös sesongin oluet ovat omiaan ruokapöytään. Pääsiäisolut maistuu muhevan runsaalta ennen kesän kevyempiä makuja. Katso vuoden 2019 pääsiäisoluet.

Pääsiäinen ja olut ovat liittyneet yhteen vuosisatojen ajan. Baijerilaiset munkit nauttivat vahvaa dobbelbock-olutta pääsiäistä edeltävän paastonajan nestemäisenä leipänä, ja samoin Belgiassa munkit saivat ravintoa luostarioluistaan.

Ympäri Euroopan juhlapyhiksi pannut pääsiäisoluet olivat perinteisesti perusoluita tummempia ja vahvempia. Pääsiäisoluilla ei kuitenkaan ole yhtä yhtenäistä tyyliä, vaan ne vaihtelevat nykyisin laidasta laitaan.

Alkon valikoimaan on valittu tänä vuonna kolme erityisesti pääsiäiseen sointuvaa olutta. Niiden tyylit muodostavat kirjon, joka sopii moneen yhteyteen.

”Pääsiäisoluet on sovitettu pääsiäisen menulle. Mukana on vehnäolut, joka käy alkuruokien pariksi, tuhti lager pääruoille sekä portteri, joka maistuu jälkiruokien kera”, kuvailee Alkon tuotepäällikkö Timo Vallo.

Vuoden 2019 pääsiäisoluet

Kotimaisen pienpanimon vehnäolut valittiin tuhdin lagerin kontrastiksi. Se käy esimerkiksi kasvisruoille, joita kohtaan kiinnostus kasvaa jatkuvasti. Olut on myös hyvä kumppani kalaruoille.

Märzen-tyyppinen lager puolestaan on baijerilaisen olutkulttuurin innoittama. Sen maku kantaa vahvempienkin makujen kuten karitsan parina.

Otoksen portteri on harrastajille tuttu pääsiäisen klassikko, joka palaa tänäkin keväänä. Sen reilu suklaisuus yhdistyy hyvin pääsiäisen suklaaherkkuihin, ja sitä voi maistella myös mämmin parina.

Pääsiäisoluet 2019

Gotlands Wisby Påsköl

Lager / Ruotsi

Stadin Easterhof Weizen

Vehnäolut / Suomi

Prykmestar Suklainen Pääsiäisporter

Stout & porter / Suomi

Pääsiäispöydän muita olutsuosituksia

Alkon valikoimassa on paljon myös muita pääsiäiseen sointuvia oluita. Lampaan kyytipojaksi kannattaa valita olut, jossa on reilusti runkoa, joten Vallo vinkkaa valitsemaan esimerkiksi strong alen tai luostareissa pantavan trappistin. Vahvoista lagereista pääsiäispöytään sopivat esimerkiksi bock- ja dobbelbock-oluet. Hieman kevyempien makujen ystävät voivat valita vaikka tumman lagerin.

Mämmin kanssa puolestaan voi harkita portterin ja tavallisen stoutin ohella stoutin makeahkoja alatyyppejä, kuten sweet stoutia tai oatmeal stoutia.

Muista myös huhtikuun erikoiserät

Varsinaisten pääsiäisoluiden lisäksi kevään ruokajuhla on huomioitu Alkon hyllyille 4. huhtikuuta saapuvissa erikoiserissä, joiden olutteemana on Belgia.

”Erikoiserän oluet on valittu ruokapöytää ajatellen. Olutmaa Belgia -teemassa on hyviä lammasjuomia, sillä oluiden vahva runko toimii pääsiäisen runsaiden makujen kanssa”, Vallo sanoo.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto

Olutmaa Belgia

Tutustumismatka perinteikkään olutmaan alkuperäisiin ja arvostettuihin oluttyyleihin. Teemassa mukana witbier, saison, lambic ja luostarioluista dubbel, tripel ja quadrupel.

6 tuotetta

Val-Dieu Grand Cru

Ale / Belgia

Timmermans Oude Gueuze

Erikoisuus / Belgia

Corsendonk Pater

Ale / Belgia

Tripel Karmeliet

Ale / Belgia

St. Feuillien Grisette Blanche Bio

Vehnäolut / Belgia

St. Feuillien Saison

Erikoisuus / Belgia