Pääsiäisolut on runsas ruokaolut

Herkuttelu kuuluu pääsiäiseen, joten myös sesongin oluet ovat omiaan ruokapöytään. Pääsiäisolut maistuu muhevan runsaalta ennen kesän kevyempiä makuja. 

Pääsiäinen ja olut ovat liittyneet yhteen vuosisatojen ajan. Baijerilaiset munkit nauttivat vahvaa dobbelbock-olutta pääsiäistä edeltävän paastonajan nestemäisenä leipänä, ja samoin Belgiassa munkit saivat ravintoa luostarioluistaan.

Ympäri Euroopan juhlapyhiksi pannut pääsiäisoluet olivat perinteisesti perusoluita tummempia ja vahvempia. Pääsiäisoluilla ei kuitenkaan ole yhtä yhtenäistä tyyliä, vaan ne vaihtelevat nykyisin laidasta laitaan.

Pääsiäispöydän olutsuositukset

''Alkon valikoimassa on paljon pääsiäiseen sointuvia oluita. Lampaan kyytipojaksi kannattaa valita olut, jossa on reilusti runkoa'', kuvailee Alkon tuotepäällikkö Timo Vallo. Vallo vinkkaa valitsemaan esimerkiksi strong alen tai luostareissa pantavan trappistin. Vahvoista lagereista pääsiäispöytään sopivat esimerkiksi bock- ja dobbelbock-oluet. Hieman kevyempien makujen ystävät voivat valita vaikka tumman lagerin.

Mämmin kanssa puolestaan voi harkita portterin ja tavallisen stoutin ohella stoutin makeahkoja alatyyppejä, kuten sweet stoutia tai oatmeal stoutia.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto