Pääsiäisolut on runsas ruokaolut

Herkuttelu kuuluu pääsiäiseen, joten myös sesongin oluet ovat omiaan ruokapöytään. Pääsiäisolut maistuu muhevan runsaalta ennen kesän kevyempiä makuja. 

Pääsiäinen ja olut ovat liittyneet yhteen vuosisatojen ajan. Baijerilaiset munkit nauttivat vahvaa dobbelbock-olutta pääsiäistä edeltävän paastonajan nestemäisenä leipänä, ja samoin Belgiassa munkit saivat ravintoa luostarioluistaan.

Ympäri Euroopan juhlapyhiksi pannut pääsiäisoluet olivat perinteisesti perusoluita tummempia ja vahvempia. Pääsiäisoluilla ei kuitenkaan ole yhtä yhtenäistä tyyliä, vaan ne vaihtelevat nykyisin laidasta laitaan.

Pääsiäispöydän olutsuositukset

''Alkon valikoimassa on paljon pääsiäiseen sointuvia oluita. Lampaan kyytipojaksi kannattaa valita olut, jossa on reilusti runkoa'', kuvailee Alkon tuotepäällikkö Timo Vallo. Vallo vinkkaa valitsemaan esimerkiksi strong alen tai luostareissa pantavan trappistin. Vahvoista lagereista pääsiäispöytään sopivat esimerkiksi bock- ja dobbelbock-oluet. Hieman kevyempien makujen ystävät voivat valita vaikka tumman lagerin.

''Belgialainen luostarissa pantu ale sopii upeasti hartaudella kypsyneelle lampaanlihalle. Tummaa maltaisuutta on maltillisesti mutta maistuvasti, ja kokonaisuutta ryydittää kuivahedelmäisyys.''

Jos pääsiäispöydässä tarjoillaan maultaan herkempää karitsaa, on tämä hyvä huomioida myös olutvalinnassa. Hedelmäisen kevyen ja runsaan hiilihappoisen Saison –oluen raikkaus sopii miedolle karitsalle

Mitä olutta mämmille?

Olut mämmituokkosen kyljessä voisi vaikuttaa luontevalta yhdistelmältä, sillä mämmi on periaatteessa uunissa kypsennettyä ruisolutmäskiä. Mämmin ylenpalttinen makea maltaisuus kuitenkin kaipaa oluelta tasapainottavia ominaisuuksia. ''Mämmin kanssa voi kokeilla portterin ja tavallisen stoutin ohella stoutin makeahkoja alatyyppejä, kuten sweet stoutia tai oatmeal stoutia'', Vallo kertoo.

 

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto