Aitoa meksikolaista: maissi, chili ja pavut

Meksikolainen ruoka on maukasta ja trendikästä. Helpoilla resepteillä onnistut toistamaan aidot Latinalaisen Amerikan maut myös kotioloissa.

Meksikolaisen ruokavalion pohja on maississa. Lähes joka aterialla syödään tortilla-maissileipiä, ja ruoanvalmistuksessa maissijauhoja käytetään kuten meillä vehnäjauhoja. Ruokia maustavat korianteri, persilja, voimakkaan makuinen sitruunasavikka ja muut yrtit.

Suosittuja tortilla-annoksia ovat muun muassa enfrijoladas, enchiladas ja enmoladas. Näissä ruokalajeissa tortillat täytetään kanalla ja toisinaan myös kastikkeella ja tarjoillaan juuston, salsan, tuorejuuston, persiljan ja sipulisilpun kanssa.

Maissileivistä syntyy myös empanadoja, jolloin puoliksi taitetut tortillat saavat täytteekseen pataruokaa. Memela taas on ovaali, paksuhko tortilla, jonka reunat rypytetään ja keskelle asetellaan papuja, juustoa ja salsaa.

Tuoreista chileistä valmistetaan esimerkiksi punaista ja vihreää salsaa sekä täytettyjä paprikoita. Tummasävyisiin mole-kastikkeisiin taas käytetään paahdettuja chilejä. Kastikkeista suosituimpia on samettinen mole negro, josta voi aistia chilin, mausteiden ja pähkinöiden lisäksi häivähdyksen savun makua. Sitä valmistetaan usein perheiden juhla-aterioille.

Sipulilla ja chilillä terästetty nopal-kaktuskeitto on yksi perinteisimmistä ruokalajeista, samoin kuin maissista ja porsaanlihasta valmistettu pozole-keitto. Alkuperäisasukkaat valmistivat näitä ruokia jo kauan ennen espanjalaisten valloittajien saapumista.

Suosittua arkinaposteltavaa ovat makeat tai suolaiset tamale-maissityynyt, joita höyrytetään banaaninlehden sisällä. Kermaiset vanukkaat, hyytelöt ja hedelmäsalaatit kruunaavat aterian, kun taas kahvin tai kaakaon kanssa nautitaan toinen toistaan makeampia leivonnaisia.

Lue lisää