Sitruuna herättelee aisteja

Iloinen väri, raikas mehu ja aromikas kuori tekevät sitruunasta monikäyttöisen.

Voi, keltuaiset ja sokeri kesyttävät sitruunan tahnaksi, joka juhlistaa jälkiruoan tai vaikkapa aamiaispaahtoleivän.

Sitruunaa kannattaa pitää jääkaapissa säännöllisesti, niin moneen tämä sitrushedelmien työhevonen sopii. Sitruunaa hyödynnetään jopa ihon kuorintaan ja käsien hoitoon, mutta parasta se on sisäisesti käytettynä, eli juomissa, ruoissa ja leivonnaisissa.

Sitruunan mehu ja aromaattisia öljyjä sisältävä kuori ryhdistävät salaattikastikkeen maun ja maustavat kalat, juomat, leivonnaiset ja jälkiruokaklassikot. Jo sitruunoiden käsittely saa esille niiden ruokahalua herättävän tuoksun, mutta sitruunamehun sanotaan myös auttavan ruoansulatusta. Suosi luomusitruunoita, jos haluat hyödyntää hedelmästä myös kuoren.

Sitruunan trooppinen sukulainen limetti on yhtä monikäyttöinen, mutta sen maku ja tuoksu on pehmeämpi. 

Tammi–helmikuussa kauppoihin tulevat sitruunat ovat usein espanjalaisia, mutta alkujaan sitruunapuu on kotoisin Intiasta. Pohjoiseurooppalaiset mieltävät sitruunapuiden kuitenkin kuuluvan Välimeren maisemiin oliivipuiden ja viiniköynnösten tavoin.

Sitruuna on C-vitamiinin lähteenä yhtä hyvä kuin appelsiini ja parempi kuin greippi tai mandariini, mutta harva maistelee sitruunasiivuja sellaisenaan.


Teksti Pirkko Koivu, kuva iStock