Riojan ja Bordeaux’n yhteinen historia

Riojassa perinteet elävät kansanjuhlien lisäksi vahvasti myös viininvalmistuksessa. Rioja on tunnettu tammitynnyreissä pitkään kypsytetyistä punaviineistään, joiden mauissa on selviä yhtäläisyyksiä Ranskan Bordeaux’n viineihin.

Riojan suurimpien viinintuottajien joukkoon kuuluvan El Coton vientipäällikkö Sergio Soriano kertoo, että Riojan ja Bordeaux’n viineillä on yhteinen historia.

1800-luvun vaihteessa Riojan viinintekijät lähtivät Bordeaux’hon haistelemaan viininvalmistuksen uusia tuulia. Tuliaisena tuli oppi viinin kypsyttämisestä tammitynnyrissä. Siihen asti Riojan viinit olivat tyypillisesti olleet hyvin nuoria viinejä.

1800-luvun puolivälissä Ranskaan ja erityisesti Bordeaux’hon iski Amerikasta rantautunut viinikirva. Kirva teki valtavaa tuhoa viinitarhoilla.

”Bordeaux’n viinintekijät alkoivat etsiä omansa kaltaista viinialuetta. Se löytyi Riojasta, jonne he perustivat useita viinitiloja”, Soriano kertoo.

Samalla Bordeaux’n viinintekijät alkoivat viedä Riojan viinejä vanhoille kotiseuduilleen Ranskaan ja muualle Eurooppaan.

Vientiä helpotti 1800-luvun puolivälissä rakennettu rautatieyhteys. Sen ansiosta Haron juna-aseman ympäristössä, Barrio de la Estaciónilla, sijaitsee nyt useita viinitaloja.

Katso myös nämä