Hiiva tekee työn

Hiivojen tehtävänä on muuntaa vierteessä olevat mallassokerit alkoholiksi. Hiiva vaikuttaa myös makuun, sillä hiivassa olevat makuaineet antavat oman luonteensa oluelle.

Oluenpanossa käytettävät hiivat jaetaan yleensä kahteen ryhmään: pohjahiivoihin ja pintahiivoihin.

Pohjahiivoja käytetään erityisesti lageroluiden valmistukseen, kun taas pintahiivoja käytetään muun muassa aleoluiden panossa.

Lisäksi belgialaisten lambic-oluiden valmistuksessa käytetään hyväksi ilmassa leijuvia villihiivoja, jotka vierteeseen laskeutuessaan saavat sen käymään itsestään – ilmiötä kutsutaan spontaanikäymiseksi.

Pohjahiivaoluissa hiiva ei jätä voimakkaita aromeja olueen, kun taas pienpanimoiden suosimien pintahiivaoluiden käymisessä muodostuu aromeja, jotka rikastuttavat oluen makua.

Hiivalajikkeiden tuottamia aromeja

Pohjahiivoja

Pilsen lager
pehmeä, maltainen

American lager
monimuotoinen, aromaattinen

Danish lager
rikas, rapea

Bohemian lager
puhdas, maltainen

Pintahiivoja

London ale
mineraalinen, hedelmäinen

Irish ale/stout
puhdas, täyteläinen

Belgian ale
esterinen, aromaattinen

Weizen
mausteinen, neilikkainen, banaaninen