Omenan matka puusta pulloon

Käsityösiidereiden makuun vaikuttaa moni asia, kuten omenien vuosikerta ja käymisaika.

Siiderinvalmistuksessa on kaksi pääsuuntaa: klassinen ja teollinen. Teollinen tapa tehdä siideriä on valmistaa se valmiista mehusta. Klassisessa siiderinvalmistuksessa siideri valmistetaan kuitenkin aidosta omenasta (tai päärynästä), joka poimitaan, jauhetaan, mehustetaan ja puristetaan. Näin siideri säilyttää omenan moninaiset aidot aromit. Tämän jälkeen siideri käy joko spontaanisti villihiivalla taikka halutessaan siihen lisätään hiivaa.

Aidoissa siidereissä on vuosikertaeroja, sillä omenasato vaihtelee vuosittain. Etenkin meidän pohjoisilla kasvualueillamme omenasadot voivat olla vuosittain keskenään hyvinkin erilaisia.

Kotimaiset omenat ovat hapokkaita ja raikkaita, joten niin ovat myös kotimaiset siiderit. Perinteisten siiderintuottajamaiden – Englannin ja Ranskan – sadot tuottavat hieman maanläheisempiä ja täyteläisempiä siidereitä.