Uusia ulottuvuuksia mausteilla

Maustaminen tarjoaa panimomestareille mahdollisuuden luoda jotain täysin uutta.

Maustetut oluet ovat yksinkertaisesti oluita, joissa on perusraaka-aineiden veden, maltaiden, humalan ja hiivan lisäksi käytetty muita raaka-aineita antamaan olueen oman makunsa. Tällaisissa oluissa nimenomaan maustaminen on oluen juju, joten maustettavissa oluissa esimerkiksi aromihumalointi jätetään vähäiseksi, jottei käytettävän mausteen maku peity.

Mausteina käytetään muun muassa luonnonantimia kuten kuusenkerkkää, nokkosta, mesiangervoa, yrttejä, koivua, katajaa ja marjoja.

Monet mausteista ovat tuttuja kotikeittiöstä, esimerkiksi lakritsi, kardemumma, kahvi ja suklaa, pomeranssi, neilikka ja korianteri.

Maustamisessa vain mielikuvitus tuntuu olevan rajana, kun pienpanimot tekevät kokeilujaan. Yksi villi esimerkki on pekonin käyttö oluen mausteena – sellaistakin olutta on Suomessa pantu.