Vedellä on väliä oluenpanossa

Voiko vesi vaikuttaa oluen makuun, vaikkei se maistu miltään. Kyllä voi! Yli 90 % oluesta on vettä, joten hyvälaatuinen vesi on hyvän oluen perusta.

Perinteisesti vesityypit jaetaan pehmeään ja kovaan veteen.

Lager- ja pilsneroluille sopii pehmeä vesi, jonka suola- ja mineraalipitoisuudet ovat alhaiset. Suomessa vesi on pääsääntöisesti pehmeää.

Suola- ja mineraalipitoisempi kova vesi sopii puolestaan parhaiten tummien oluiden panemiseen.

Jos pehmeästä vedestä haluaa kovempaa tummia oluita varten sen ominaisuuksia voi hienovaraisesti muokata lisäämällä veteen vähäisiä määriä suoloja ja mineraaleja.

Suomessa oluisiin käytettävä vesi on pääsääntöisesti pohjavettä. Se on tunnetusti erittäin hyvälaatuista, mikä antaa hyvät lähtökodat laadukkaiden oluiden panemiseen.