Joulumenu perinteisen jouluruoan ystävälle

Perinteinen menu pitää pintansa joulun tarjoiluissa. Kinkku tai lihapata, rosolli, perunalaatikko ja muut laatikot tuovat joulupöytään lapsuuden joulujen tunnelmaa.

Erilaiset graavikalat ja etikassa kypsennetyt silakat, kuten tilli-sinappisilakat, siiderisilakat sekä piparjuurisilakat keitettyjen perunoiden kera, ovat perinteisen joulumenun maistuvia alkuruokia. Niiden kyytipoikana maistuu joko raikas ja maltainen lager tai hedelmäiset, sitruksiset ja kevyen paahteiset kuohuviinit tai samppanja.

Samppanja sopii myös pääruokien pariksi. Perinteinen joulukinkku on juhlapöydän kunkku. Itsetehty sinappi kruunaa kinkun. Kinkun vaihtoehtona lihapata on niin ikään joulupöydän klassikko. Keitetyt herneet kuuluvat monen joulupöytään, mutta kokeile myös hernepyrettä. Valitse pääruokien kanssa juomaksi tasapainoisen hapokas punaviini Toscanasta tai hedelmäinen ja vivahteikas aleolut. Tuhdin hirvipadan palanpainikkeeksi soveltuu stout- ja porter-oluet, jotka tekevät kunniaa myös joulun suosikkimaulle, suklaalle.

Tarjoa jälkiruoaksi esimerkiksi italialaistyyppistä, suklaista panfortea, jonka itseoikeutettu kumppani on valmistuksessakin käytetty vin santo. Jos pidät kepeästä kukkeudesta ja kuplista, valitse kakun kumppaniksi kuohuva asti tai helmeilevä moscato d’asti. Suklaa ja karpalon makeanhapan liitto toimii jouluaterian viimeistelijänä. Tarjoa kahden suklaan karpalokakun parina madeiraa tai punaista portviiniä.

Aterian voi aloittaa glögi-kuohuviinidrinkillä ja lopettaa lämmittävän mausteiseen glögiin.