Äyriäiset pannulla

Louisianalaisen keittiön äyriäispannu tuoksuu chililtä, yrteiltä ja tomaateilta. Voit valmistaa ruoan rennosti grillissä muurikkapannussa. Sekoittele ruokaa maltillisesti, etteivät kalafileet muhjaannu liemen joukkoon. Tarjoile äyriäispannun kanssa hunajaisen makeaa maissileipää.

Valmistusaineet

  • 500 g vaaleaa nahatonta kalafileetä, esimerkiksi kuhaa, ahventa tai turskaa

  • 200 g sulatettuja tai tuoreita mustekalarenkaita

  • 200 g sulatettuja (savustettuja) katkarapuja kuorineen

  • 500 g terttukirsikkatomaatteja

  • 2 punaista chiliä

  • 2–3 valkosipulinkynttä

  • 2 rkl tuoretta hienonnettua oreganoa

  • 2 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

  • 1 oksa rosmariinia

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 2 dl tomaattimehua

  • 1 rkl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • ripaus cayennenpippuria

  • 1 sitruunan mehu

  • 1 ruukku tuoretta korianteria

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa kalafileet viipaleiksi. Pyyhi sulaneiden mustekalarenkaiden ja katkarapujen pinta kuivaksi talouspaperilla. Huuhtele kirsikkatomaatit ja leikkaa puoliksi. Huuhtele chili, puolita, poista siemenet ja leikkaa viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulin­kynnet. Hienonna yrtit.

  2. Kuumenna öljy isossa paistokasarissa tai korkea­reunaisessa muurikassa. Lisää pannulle tomaatit ja valkosipulinkynnet. Paista 2–3 minuuttia, kunnes ­tomaattien kuori alkaa halkeilla. Lisää pannulle tomaattimehu, chili, yrtit, sokeri, suola ja ripaus cayennenpippuria. Kiehauta ja keitä viitisen minuuttia.

  3. Lisää pannulle kalafileet, äyriäiset ja sitruunan ­mehu. Kypsennä, kunnes äyriäiset ja kalafileet tuntuvat kypsiltä. Sekoittele varovasti, etteivät kalafileet muhjaannu. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja sokerilla. Hienonna päälle korianteria.

Resepti Suvi Rüster Kuva Elvi Rista Juomasuositus Anri Lindström/Alko