Belgialainen lihapata

Belgialaisessa lihapadassa naudan etuselkä hautuu trappistioluessa muhkeaksi makuelämykseksi.

Valmistusaineet

  • n. 1 kg naudan etuselkää

  • voita paistamiseen

  • suolaa, mustapippuria

  • 20 pientä paistinsipulia tai banaanisalottisipulia

  • 2 keltasipulia

  • 1 rkl vaaleaa siirappia

  • 3 rkl valkoviinietikkaa

  • 2 rkl naudanlihafondia

  • 2 laakerinlehteä

  • 3–5 timjaminoksaa

  • 15 kuivattua, kivetöntä luumua

  • 1 plo (33 cl) trappistiolutta

  • 3–5 viipaletta hapanruisleipää

  • dijonsinappia

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa liha kuutioiksi. Paista kuutioihin voissa kaunis pinta. Mausta suolalla ja pippurilla. Nosta lihat syrjään odottamaan.

  2. Kuori paistinsipulit ja paista ne voissa. Pane sivuun odottamaan.

  3. Hienonna keltasipulit ja kuullota voissa.

  4. Nosta lihat ja sipulit valurautapataan. Lisää pataan siirappi, valkoviinietikka, fondi, laakerinlehdet, timjami ja luumut. Kaada olut pataan.

  5. Nosta pata levylle ja kiehauta.

  6. Voitele ruisleipäviipaleet dijonsinapilla. Nosta leipäviipaleet sinappipuoli alaspäin ikään kuin pata-ainesten kanneksi.

  7. Nosta pata 150-asteiseen uuniin ja anna muhia noin 2,5 tuntia, kunnes liha on hajoavan kypsää.

  8. Tarjoile lihapata perunamuusin ja vihersalaatin kanssa.

Juomasuositus
Belgialainen lihapata

Lihapadan itse oikeutettu juomakumppani on sama trappistiolut, jota käytit lihapadan valmistamiseen.