Takaisin
Resepti

Empanada-piiras

Empanada-piiras

2 tuntia
16 henkilöä
2 tuntia
16 henkilöä

Empanada on perinteinen ja yllättävän ruokaisa eteläamerikkalainen piiras, joka sopii lounaan korvaajaksi ja napataan usein mukaan paperipussissa. Sen pariksi sopii kuohuviini tai pils-olut, lihaisan empanadan seuraksi myös punaviini.

Juomasuositus

Empanadoja syödään muun muassa Chilessä ja Argentiinassa, ja niiden kuohuviinit ovat maistamisen arvoisia piiraiden kanssa. Makutyyppi: Pirteä & hedelmäinen tai Vivahteikas & kehittynyt. Empanadoja napostellessa maistuu lasissa myös kylmä pils-olut. Lihaisa empanada de pino taas sopii erinomaisesti intensiivisen ja marjaisan punaviinin kaveriksi.

Valmistusaineet
  • 7 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 1 kananmuna
  • 2 dl kevytmaitoa
  • 1 kananmuna voiteluun

 Täyte

  • 2 tlk (380/230 g) mustapapuja
  • 5 rkl öljyä
  • 2 sipulia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl kuminaa
  • 2 tl savupaprikajauhetta
  • 4 rkl tomaattisosetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 1/2–2 dl vettä
  • 4 kananmunaa
  • 2 dl isoja oliiveja (esim. kalamata)
  • rusinoita
Valmistusohjeet
  1. Sekoita jauhot ja suola. Lisää joukkoon kuutioitu voi ja sekoita käsin, kunnes taikina on hiekkamaista massaa. Lisää joukkoon muna ja maito muutamassa erässä. Älä vaivaa taikinaa. Kääri taikina kelmuun ja laita se jääkaappiin vetäytymään vähintään puoleksi tunniksi.
  2. Valmista sillä välin täyte. Huuhtele pavut ja valuta ne. Kuumenna paistinpannulla öljy ja paista papuja, kunnes ne alkavat hajota. Lisää hienonnetut sipulit ja paista hetki. Lisää mausteet ja lopuksi vesi. Anna hautua hetki ja jäähdytä seos.
  3. Keitä kananmunat, kuori ne ja leikkaa neljään osaan.
  4. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Peitä taikinapalat kelmulla, jotta ne eivät kuivu. Pyöritä taikina palloksi ja kaulitse se pyöreiksi letuiksi, joiden halkaisija on 16–18 cm.
  5. Nosta pohjan keskelle noin 2 rkl täytettä. Lisää päälle myös kananmunan pala ja yksi oliivi, josta kivi on poistettu sekä pari rusinaa. Voitele taikinan reunat kevyesti kananmunalla. Käännä reunat yhteen puolikuuksi. Käännä yläreuna kaksin kerroin empanadan päälle. Tee samoin reunoille.
  6. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Asettele piirakat leivinpaperin päälle pellille ja voitele ne kananmunalla. Paista 30 minuuttia, kunnes empanadat ovat kauniin värisiä. 

Resepti Mika Rampa, kuva Satu Nyström, juomasuositus Anri Lindström ja Taina Vilkuna, Alko